22 studentgründere får én million hver. Se listen over alle selskapene som fikk en millionstart på gründerkarrieren.
Det er ikke bare Innovasjon Norge som deler ut millioner. Nå har 22 glupe studentideer fått hver sin million for å realisere planene.
Forskningsrådet har delt ut én million hver til 22 prosjekter ledet av masterstudenter for å videreutvikle forretningsideen deres.
Midlene kommer fra STUD-ENT, en ordning som bidrar til at flere av de ideene fra utdannings- og forskningsinstitusjonene blir til nye produkter, tjenester og arbeidsplasser.
- Jeg vil gratulere de studentene som har fått tildelt støtte til sin ide. Det er viktig for Norge at flere tør satse på entreprenørskap, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.
Innovasjonspotensial i universitets- og høyskolesektoren
STUD-ENT-ordningen kan gi studenter med nylig avlagt mastergrad inntil én million kroner. Beløpet skal brukes til å jobbe fulltid, og gjerne flere studenter sammen, til å videreutvikle forretningsideen sin. Utdanningsinstitusjonene stiller med mentor og bistår i tillegg med testfasiliteter, forskningsstøtte, arbeidsplass og hjelp til ulike aktiviteter i prosjektperioden.
–Studentene representerer en stor innovasjonskraft – både gjennom ideene sine, stå-på-viljen og gjennom utradisjonelle nettverk og koblinger. Vi ser at STUD-ENT-ordningen har effekt ved at studiestedene mer enn før tenker entreprenørskap og støtter studenter med ønske om å utforske ideene sine. Slik kan flere av de gode ideene fra universiteter og høgskoler gi verdiskaping og arbeidsplasser, sier divisjonsdirektør for innovasjon i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik.
Prosjektene kommer fra 10 ulike universitet og høgskoler over hele landet, fra Universitetet i Tromsø i nord til Universitetet i Agder i sør.
Prosjekter innen helse, utdanning, mote og industri
Det er stor bredde i prosjektene, og støtte gis til alt fra utvikling av en lettere motor til droner, til utstyr for personer med funksjonsnedsettelser, til løsninger for redusert drivstoffbruk fra maritime fartøy. Svært mange av prosjektene tar i bruk digitale verktøy for å forbedre opplevelser, enten det dreier seg om læring, helse eller underholdning.
–Nivået på prosjektene er høyt, og vi er imponert over bredden i alle de gode ideene som er kommet inn. Vi er glad for å kunne bidra til at flere av disse gode ideene utforskes, sier Anne Kjersti Fahlvik.
OM ORDNINGEN:
Forskningsrådet benytter et ekspertteam på 12 eksterne entreprenører, investorer, fagspesialister og industripersoner til å vurdere søknadene etter seks kriterier hvor kunde og markedsforståelse samt gjennomføringsevne er gjennomgående viktig.
Ekspertene møter også de beste søkerne og gir verdifulle råd og tilbakemeldinger knyttet til utfordringene prosjektene og studentene har foran seg.
Dette er prosjektene som har fått innvilget støtte:
SignLab – Global plattform for tegnspråkopplæring (NTNU)
Travelogue - Reise og utlegg (Universitetet i Bergen)
RespirAnalytics - Gjenkjenning av unormale lungelyder (Universitetet i Tromsø)
TIU-kompani –Teater i undervisning (Høgskulen på Vestlandet)
MovieMask – Din portable kino (NTNU)
Siserone - Appverktøy for digitale kulturstier (Universitetet i Oslo)
Oslo Unbranded - Et bærekraftig og verdiskapende kleskonsept (Høgskolen i Oslo og Akershus)
Tidewave – Smart vendemadrass til helsesektoren for automatisk og regelmessig bevegelse av brukere med redusert mobilitet (Universitetet i Stavanger)
Gauss Sense – En moderne trafikksensor (NMBU)
Astronaut – "Airbnb" for rekruttering: anbefal venner til inspirerende jobber og tjen penger på det (NTNU) (astronautjobs.com)
Ariaa – Utvikler en svevestøvsensor for hjemmet (NMBU)
MYPSY – En digital plattform som kobler psykologer med brukere (NTNU)
Glimty - Et intelligent kundestøttesystem som leverer samtaleopplevelser for kjøp av gaver (Universitetet i Oslo)
CresCat – Produksjonsplattformen for kultur og konferansearrangementer (NHH)
The Law Tech Factory (Universitetet i Oslo)- Vil yte juridiske tjenester gjennom kunstig intelligens.
Hark Technologies – Utvikler "EcoControl": et automatisk strømstyringssystem (NTNU)
Independence Gear – Utvikler hjelpemidler for å selvstendiggjøre mennesker i hverdagen, slik som
ryggmargsskadde og andre bevegelseshemmede (NTNU)
ALVA Industries - Produksjon av elektriske motorer med lav vekt og høy effektivitet for transportindustrien (NTNU)
Sci-Code - Algorithm Visualization Learning Platform (Universitetet i Agder)
Versor – Automatisering av innendørs industrielle droneinspeksjoner (NTNU)
TherRec – Utvikling av et system for drivstoffbesparelse ved varmegjenvinning (NMBU)
Amiroh - Smart Makeup Mirror (Høgskulen på Vestlandet)
Vi tester ut et nytt podcast-format.
Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter diskuterer med Salvador Baille om ting som har skjedd i internettøkonomien de siste ukene.
1. Snapsale vs Schibsted. Er Schibsted en skurk? Eller var gründerne naive? Saken bærer preg av følelser og idealisme, men lite analyse.
2. Amazon og Facebook har sluppet kvartalstallene. Hva forteller de om selskapenes evne til å kommunisere? Og hvilken rolle relasjonen til aksjonærbasen spiller?
3. Vipps Go. Vipps fra betalingstjeneste til betalingsplattform?
4. Bitcoin i Skandiabanken. Hva skjer? En norsk etablert bank gir deg muligheten til å sjekke din bitcoin-beholdning.
5. The Economist vil regulere internettgigantene. Salvador mener det er en dårlig idé. Hør hvorfor.