OFFENTLIGE ANBUD
Regjeringen vraker ordningen som skulle få staten til å kjøpe mer fra gründere
Tre år etter lansering foreslår regjeringen å avvikle anbudsordningen Startoff. Konsekvensen blir færre gründere som vil satse, advarer startup-topp.
Gründere trillet sekser på terningen da Høyre-regjeringen i 2020 innførte et nytt program som skulle gjøre det enklere for små selskaper å nå frem i kampen om de 560 milliarder kronene staten bruker på offentlige innkjøp hvert år. For to år siden dyttet daværende moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) mer penger inn i Startoff, og skisserte en tidobling i påfølgende regjeringsperiode etter det han kalte en «vellykket» innkjøring.
Nå skrotes ordningen. «Regjeringen har vedtatt å avvikle Startoff-programmet for å prioritere andre satsinger», heter det i forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem i forrige uke.
Sjef i gründerhuben Startuplab, Per Einar Dybvik, reagerer skarpt på forslaget om avvikling.
– Stat og kommune trenger smarte løsninger for å løse viktige utfordringer, men nekter eller evner ikke å bruke gründernes løsninger. Resultatet er at investorer ikke vil satse på gründere som kun har offentlig sektor som marked. Konsekvensen blir færre gründere som vil satse når hverken investorene eller kundene vil satse på dem, skriver han i et innlegg i Shifter.
– Kommer ikke utenom
I løpet av ordningens korte levetid (gitt at forslaget fra regjeringen blir stående), ble det gjennomført 21 prosjekter - 10 statlige og 11 kommunale. Blant annet har Nav aktivt benyttet seg av ordningen. Etter hva Shifter forstår har et prosjekt som dreier seg om rekrutteringsløsninger for brukertester allerede spart inn mer penger enn hva som har vært tildelt ordningen siden oppstart.
På leverandørsiden har NTNU-startupen Leasi nytt godt av ordningen. De fikk innpass hos Oslo kommune - landets nest største innkjøper etter staten - gjennom et prosjekt som skulle sørge for bedre deling av utstyr.
– Hvis startups i det hele tatt skal levere til det offentlige, kommer man ikke utenom slike ordninger. Så det er utrolig trist at den verdien ikke anerkjennes. Ordningen har bare fått leve i tre år, og jeg tror du skal lete langt etter en offentlig ordning som leverer resultater så fort. Hele Europa ser til Norge og Startoff når det kommer til innovative anskaffelser, sier driftssjef og medgründer Marcus Balcon i Leasi.
Strupet - så avviklet
Allerede i Støre-regjeringens første budsjettforslag ble det sådd tvil om fremtiden til Startoff-ordningen. Da ble en økning på fem millioner kroner kuttet, som ble foreslått av den avtroppende Solberg-regjeringen.
I stedet ble finansieringen på 7,9 millioner kroner videreført.
– Ordningen har kun vært i drift et års tid, og vi mener derfor det er klokt at StartOff høster noe mer erfaring før ordningen styrkes finansielt, sa daværende kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram til Shifter i den sammenheng.
I et intervju med Shifter tidligere samme høsy uttalte Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland at ordningen ikke ville se vesentlig annerledes ut etter et eventuelt maktskifte.
Regjeringen har ikke svart på Shifters spørsmål om saken, og sendte i stedet over følgende skriftlige uttalelse fra statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap):
– For å frigjøre midler til andre viktige tiltak foreslår regjeringen å avvikle StartOff, program for innovasjonskjøp fra oppstartsbedrifter. Regjeringen viderefører arbeidet med innovative anskaffelser gjennom blant annet Nasjonalt program for Leverandørutvikling (LUP).