Sharemy3D lar brukerne dele tunge 3D-filer lett som en plett. Det gjør at selv Kjell Inge Røkke kommer på besøk.
Annonse
Det hele begynte med vikinger. I et middagsselskap fikk student Fredrik Anfinsen vite av en bekjent at Vikingskipmuseet i Oslo hadde en rekke gjenstander de ønsket å visualisere i 3D på nett. «Vidunderbarnet» som hadde programmert siden han var seks år, brukte juleferien på å komme opp med en prototype som komprimerte filene og gjorde at brukerne kunne se det på nett.
YouTube for 3D
Produktet til Sharemy3D dag er ikke til å kjenne igjen fra det som Anfinsen utviklet for et par år siden. Men ideen er den samme. Ved hjelp av en hemmelig algoritme komprimeres de tunge 3D-filene på en måte som gjør det mulig å studere 3D-modellene online, uten hakking.
Annonse
− Vi gjør med 3D det YouTube gjorde med video. Tenk bare hvor vanskelig det var å dele video for ti år siden, sier daglig leder Kaye Hope i Sharemy3D.
Selv hadde hun beina dypt plantet i oljeindustrien inntil i fjor sommer. Hun hadde jobbet åtte år for Shell i Canada, og hadde nå begynt på Oslo-kontoret til oljegiganten. Hun hadde egentlig ingen planer om å forlate bransjen, men det var før hun møtte Fredrik Anfinsen, «a 20 year old computer programming drop out» som hun smilende og varmt omtaler ham som.
Røkke ba om møte
Annonse
Kaye Hope har nå vært i Sharemy3D i ett år, og på den tiden har det skjedd mye. Oppmerksomheten rundt selskapet har vært stor, og antall ansatte har blitt stadig flere. Flere veletablerte bedrifter i ulike bransjer har tatt kontakt – både innen skanning og forbruksvarer.
Den altoppslukende oljeindustrien og dens enorme mengder med 3D-data av havbunnen har selvfølgelig også vært interessert. Etter et oppslag i Finansavisen ringte selveste Kjell Inge Røkke til Kaye Hope og ba om et møte med gründeren Fredrik Anfinsen på Aker Solutions hovedkvarter på Fornebu.
Annonse
Anfinsen forteller at Røkke var «en hyggelig type». Røkke gikk selv rundt bordet og skjenket vann til møtedeltagerne. Han viste frem bilder og var sterkt engasjert i møtet der flere sentrale teknikere fra Aker Solutions var til stede.
− Vi har ikke landet noen avtale med Aker, men vi tester nå flere av filene deres, for å se om vår 3D-visualisering kan bli en del av deres arbeidsmetoder. Men akkurat nå er det ganske mye fram og tilbake i oljebransjen. Så det har ikke vært førsteprioritet for oss de siste månedene, sier Fredrik.
Annonse
Canonsjefen som mentor
Senere har Røkke også kommet til Sharemy3Ds kontorer på StartupLab i Oslo.
− Han sa ikke spesifikt hvorfor han ønsket å møte oss, men at han kom til å ta med en venn som var interessert, sier Fredrik Arnfinsen.
Den som dukket opp på StartupLab, var ingen ringere enn sjefen for Canon i Nord-Europa.
− Han var en god venn av Røkke, og er nå blitt en av mentorene våre. Vi møter han ganske ofte, sier Arnfinsen.
Røkke er for øvrig bare som potensiell kunde å regne, og Sharemy3D har ikke spurt milliardæren om å gå inn som investor.
− Men han sa at hvis ting begynte å gå tregt, var det bare å ringe. Det har vi ikke trengt å gjøre, konkluderer gründeren.
Foreløpig er bedriften finansiert med penger fra Innovasjon Norge og en liten investering The Founders Fund.
«Fotoboks» for 3D
Når det nå er blitt noe mer stille i oljebransjen, og selskapene der er opptatt med å rydde opp etter den store kostnadsfesten, er det andre aktører som har dukket opp. Sharemy3D har for lengst tunet seg inn på andre ting. Deres største kunde skal lage «fotobokser» for «bodyscan», av typen du brukte da du skulle ta passfoto i gamle dager (Red. anm: Det finnes vel noen slike fortsatt).
I boksene skal du kunne skanne deg selv. Den digitale 3D-versjonen av «kroppen din» kan du se fra alle vinkler i en skytjeneste på nett. Man kan se for seg at den kan brukes i e-commerce innen fashion for eksempel.
Ganske alene i ringen
Det finnes andre verktøy på markedet, men Sharemy3D hevder at de gjør jobben ti ganger bedre enn konkurrentene. En annen ting er at konkurrentene gjerne bare håndterer visse filformater. Sammen med størrelsen i seg selv, har dette vært det store problemet for de som jobber med 3D-filer. Det er foreløpig ingen virkelig gode standarder, slik man har innenfor bilder og video. Sharemy3Ds mål er å være uavhengig av disse filformatene, slik at alle kan jobbe på tvers av systemene.
– Den direkte konkurransen er begrenset. Andre produkter finnes, men ingen spesifikke for online visualisering rettet mot behovene til næringslivet. Andre slike produkter er typisk veldig kostbare offline-produkter, sier Fredrik Anfinsen.
De er nå inne i forhandlinger med en stor, ny kunde. Og håper å lande denne i midten av juni.
Internasjonal stab
Det er ingen tvil om at det er travle dager for det lille selskapet. Det er store forventninger til 3D-skanning og -printing verden over, og en naturlig del av jobben er å reise rundt på konferanser.
Det er en klar fordel å ha et team som er satt sammen av ikke mindre enn fem nasjonaliteter. I tillegg til norske Anfinsen og kanadiske Kaye Hope, har Sharemy3D CCO Raja Skogland som er halvt sveitsisk og halvt marokkansk, samt amerikanske James Larsen.
– Dette gjør at vi har en internasjonal tilnærming til businessen. Vi fire har kontakter over hele verden og snakker fire ulike språk: norsk, engelsk, fransk og arabisk. Vi kan nå ut til mange forskjellige land, uten at språket hindrer oss, sier Anfinsen.
Han viser til at kjønnsbalansen også er god.
– Vi har to kvinnelige ledere, noe som er sjeldent i startupbransjen og næringslivet generelt. Dette ser vi på som en konkurransefordel.
Synes du teknologien til Sharemy3D er unik, eller finnes det sterke konkurrenter der ute? Diskuter dette og de andre sakene våre på vår Facebook-side eller på Twitter. Husk også å like siden vår, så får du oss opp i strømmen.