Dagen derpå: Silicon Valley er knust, og Sean Percival kommenterer konsekvensene i "sjokktilstand"
– Jeg gjorde den klassiske investortabben, å anta at prognosene var sanne og sikre. Når det gjelder startups er de sjelden det, og når vi har en så utypisk kandidat som Trump, burde jeg tenkt det samme her, sier Sean Percical.
Sjokk, vantro og vebal berserkergang hersket blant tech-folket liberale Silicon Valley i går. Sean Percival, tidligere 500 Nordics-sjef og fra California, kommenterer overfor Shifter:
– For amerikanere som stemte på Hillary Clinton (inkludert meg selv) er vi en sjokktilstand. Liberalere er ofte utrolig optimistiske folk. Så det føles som vi har løpt litt foran oss selv og forventet at hun skulle vinne. Så i dag er mine venner knust, og mest av alt får jeg vondt av datteren min. Hun hadde gledet seg slik til å se vår første kvinnelige president.
Konsekvensene
– Hva betyr dette for tech og startupbransjen?
– Jeg opplevde ikke at noen av kandidatene var særlig opptatt av tech eller startups. Faktisk var jeg uenige med begge når det kom til disse områdene, siden jeg er "passionate" når det gjelder privatliv på nettet. Så det er vanskelig å si om dette resultatet gjør det verre eller bedre. Uansett vil Trump stramme inn på innvandringen, noe som vil være et tilbakeslag for tech-industrien. Majoriteten av de beste startups er gründet av innvandrere. Mangfoldet vinner alltid, og jeg er redd for at Trump kommer til å hindre mangfold.
– Hva betyr dette for utenlandske selskaper i USA?
– Avhengig av hvor man kommer fra, kan det bli vanskeligere å drive business i USA. Enda verre er det at de fantastiske utenlandske gründerne ikke føler seg velkommen. Hvorfor investere tid og krefter i et land som ikke møter deg med åpne armer? Eller der fremtiden og dine muligheter til å bosette deg er usikre, spør Percival.
Det tar årevis å bygge opp et selskap, og Percival tror mange kan oppleve det som risikabelt å satse i Amerika.
– Trodde du virkelig dette kom til å skje?
– For seks måneder siden var jeg sikker på at Trump skulle vinne, men så ble disse bekymringene mindre. Med hver meningsmåling og etter hver debatt virket det mer og mer klart at Hillary kom til å vinne. Jeg gjorde den klassiske investortabben, å anta at prognosene var sanne og sikre. Når det gjelder startups er de sjelden det, og når du har en så utypisk kandidat som Trump burde vi tenkt det samme her.
"Knust"
Gründer Jørn Lyseggen i Meltwater holder for tiden til i California, og tar valgresultatet veldig tungt.
– Silicon Valley er knust. Noen snakker til og med om å mobilisere en kampanje for å melde California ut av USA. Jeg tror ikke det blir noe av , men det er en tung dag for et samlet og vantro techmiljø i Silicon Valley, forteller gründer Jørn Lyseggen i Meltwater.
Han fastslår at USA har blitt et splittet samfunn som ikke kommer til å leges på lang tid.
– Valgresultatet kaster også lange skygger langt utenfor USAs grenser. Verden har over natten blitt et mye farligere sted. Ingen god morgen å våkne til, f9rteller Lyseggen.
Utover dette har han ikke lyst til å uttale seg så mye mer.
– Jeg trenger fremdeles tid til å prosessere hva som har skjedd, avslutter han.
"Pissed off"
Percical og Lyseggen er ikke alene om å føle seg satt ut av valgresultatet. 500 Startups-grunnlegger Dave McClure fikk det nettstedet Recode kaller en "meltdown" på scenen under storkonferansen Web Summit i Lisboa, og gikk så å si "verbalt berserk":
"If you’re not fucking pissed right now, what is wrong with you? I’m pissed off, I’m sad, I’m ashamed, I’m angry.”
"Jeg visste det kunne skje, selvfølgelig. Det var åpenbart, det var millioner av mennesker som støttet ham. Jeg er bare veldig overrasket over at det faktisk skjedde, med tanke på meningsmålingene og prognosene som gikk i Clintons retning."