Kirsten McLoud i 657 Oslo. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Kirsten McLoud i 657 Oslo. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Kirsten McLoud: -- Det er enklere å være en startup i Norge enn i Silicon Valley

Publisert   Sist oppdatert

Kirsten McLoud fra 657 Oslo skulle som barn gjerne blitt rockestjerne, men søvnrytmen gjorde det umulig. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?

-- Nissan har valgt å bli partner med 657 Oslo for å arrangere deres første startupkåring i Norden. En av grunnleggerne våre, Anniken Fjelberg, vil kick-starte dagen med pitching og inspirerende foredrag med 657 sitt motto -- "samarbeid er den nye konkurransen" -- og hvordan Nissan og andre businessledere bruker innovasjonsmetoder og startuptankegang. Vi er nettopp ferdig med programmet, så nå jobber jeg med å få det ut til de rette folkene i økosystemet -- så sjekk det ut, hvis e-mobilitet og samarbeid på tvers av industrier er din greie!

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

-- Ikke bekymre deg om skolegutta som ertet deg for skrivefeilene dine, kvisene dine og din eksistens som jente.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norden?

-- Jeg elsker Norge, så jeg har en tendens til å bare se det positive. Måten dette landet jobber for å bygge en bedre fremtid for alle som bor her og andre steder i verden er fantastisk. Det er vår største fordel. De sosiale støtteordningene her lar oss ta større risiko og i sin tur bli lykkeligere, fordi vi alltid vil ha våre grunnleggende behov dekket.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?

-- Jeg jobber med samarbeid mellom startups og corporates. Norge er et bra sted for å få til slik samhandling, men nordmenn er ikke så flinke til å ta det første skrittet og gjøre noe med det. De store selskapene er interessert i å dra nytte av kraften i en startup, men de vet ofte ikke hvordan de skal starte. Men det handler om å ta noen sjanser, bare sette i gang, og slutte å prate.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

-- Nope, sorry. Jeg skal ikke bryte reglene i Janteloven, og i stedet bare si: Jeg elsker livet mitt, og menneskene rundt meg. Jeg ville ikke endret noe.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

-- Jeg kan ikke få meg til å oppdatere det bildet jeg har hatt der i flere år. Det er et bilde av min glade hund, som leker på stranden i San Francisco. Hun døde for to år siden.

 Kirsten McLoud sin hund, foreviget på stranden.
Kirsten McLoud sin hund, foreviget på stranden.

7. Har du et produktivitetstips?

-- Når det er mye å gjøre, ikke ha fokus på å gjøre ferdig hver enkelt oppgave. Fokuser på fremgang i stedet, og jobb videre. I en startup er du en potet som må gjøre mange ting, følge mange stier, Du kan ikke fullføre alt hele tiden før du fortsetter.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner NOK i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

-- Løsninger for de eldre. Dette markedet blir bare større og større. Samtidig som det er en gruppe som ikke kan fremme sin sak like sterkt som alle oss andre.

9. Hva er din dårligste egenskap?

-- At jeg tviler på meg selv.

10. …og hva er din beste?

-- Entusiasmen min, og evnen til å finne morofaktoren.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

--- En rock n'roll-stjerne, men jeg liker å legge meg tidlig.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

-- Nelson Mandela. Hans klokskap, evne til å heve seg over alt det vonde, og å tilgi er uvurderlig -- og at han alltid smilte! Jeg vet vi også kunne hatt det mye moro sammen.

13. Hva er din største tabbe?

-- Flere tabber, men ikke så mye å være flau for. Det er bare sånn livet er.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

-- Jeg startet Tromsø Ladies Wine Club for fire år siden, for at kvinner skulle møtes en gang i måneden, drikke vin og dele litt skryt om seg selv (morsomt og vanskelig å gjøre i Norge). Mine nærmeste og kjæreste venner kom ut av denne gruppen. Den holdes fortsatt i gang i Tromsø, med 44 medlemmer. Jeg har startet en her i Oslo, men det tar litt lenger tid å få den til å slå rot og vokse. Vi er på Facebook, så hvis noen vil bli medlem kan de sende meg en melding.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?

-- Det er enklere å være en startup i Norge enn i Silicon Valley. I Norge har du et sosialt sikkerhetsnett som vil redde deg hvis du tryner, og du har Innovasjon Norge som vil gi deg oppstartsmidler. Når du sier opp jobben din i USA, sier du samtidig opp finansieringen av helsehjelp og mange andre grunnleggende behov.  Du sover på sofaer og jobber i garasjer, du er som en kunstner som sliter.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

-- Hvis du skal inn i et globalt marked, så må du være selvsikker nok til å med stolthet kunne si at produktet ditt er den beste løsningen for det du prøver å løse. Hvis du ikke tror på det selv, hvordan skal du da overbevise andre?