Mesh. Foto: Alex Asensi

Kraftig vekst i antall coworking-konsepter i Oslo: Men bare halvparten er fylt opp

Publisert Sist oppdatert

Coworking-konseptene er i vekst i Oslo, men det er fortsatt usikkert om alle de ulike aktørene overlever - og kan fylle opp lokalene. 

Ifølge en fersk undersøkelse fra Union, har coworking-markedet i Oslo-området mer i gjennomsnitt mer enn 50 prosent - per år - siden 2015. Det ventes at veksttallene for 2019 skal bli like høye, melder Finansavisen.

Samtidig er kun halvparten av de tilgjengelige lokalene fylt opp, kun 53 prosent totalt.

-- Vi ser imidlertid en klar trend mellom belegget til de enkelte aktørene og hvor lenge det er siden de startet opp. De fleste coworking-aktørene som har holdt åpent i mer enn ett år, har et belegg på rundt 80 prosent, sier senioranalytiker Ann Kristin Aure i Union til Finansavisen.

-- Stiller stadig høyere krav

Tre fjerdedeler av markedet for coworking-konsepter i Stor-Oslo deltok i undersøkelsen, men ingen av dem har et belegg på over 90 prosent. Union har blant annet sett på faktorer som maks kapasitet, medlemsvekst, antall medlemmer i dag og omsetning, for å kartlegge konseptene.

Samtidig, til tross for at kontorfellesskapene ser ut til å slite med å nå sitt fulle potensial, mener Aure og Frithjof Foss (daglig leder i Union Norsk Næringsmegling) at fremtiden ser lovende ut for konseptet generelt.

-- Kontorleiemarkedet er i endring og leietagerne stiller stadig høyere krav til fleksibilitet i både leiekontrakter og bygg når de skal flytte på seg. Stadig flere leietagere ser verdien av å betale litt ekstra for at eksterne tar seg av alt som har med kontor å gjøre, sier Aure og Foss til Finansavisen.

I tillegg til de aktørene som i dag har konseptene sine i Oslo, har flere andre -- for eksempel WeWork -- også planer om å finne kontorlokaler i Oslo Sentrum. I gjennomsnitt er det to år siden kontorene åpnet, og det tar tid å implementere dem i markedet.

-- Det store spørsmålet er om alle overlever. Det er også mange som er spent på hva som vil skje ved eventuelle økonomiske nedgangstider og der leietagere kan flytte ut på kort varsel, påpeker Aure og Foss til Finansavisen.