Telia-sjef Abraham Foss. Foto: TeliaSonera
Telia lanserer kommersielt IoT-nett i Norge. De første tjenestene er «smart vanningssystem» og «smart parkering».
Telecom-kjempene Telenor og Telia kniver om å "eie" IoT (Internet of Things). I dag lanserer Telia et kommersielt IoT-nettverk.
– Med dette går startskuddet for utrullingen av en teknologi som representerer en ny industriell revolusjon. Det markerer også en milepæl på en reise hvor Telia går fra å være et rent mobilselskap til å bli et moderne teknologiselskap som skal være en digital tilrettelegger i samfunnet, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge i en pressemelding.
Telia har utviklet et eget IoT-nettverk i Norge: «Narrowband Internet og Things (NB-IoT) og lanserer sammen med selskapet «7sense» en kommersiell løsning for «Smart landbruk» basert på dette nettverket.
– NB-IoT åpner for mange nye bruksområder, og med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til "tingenes internett" og utvikle spennende kommersielle løsninger med partnere. Vi er den første operatøren i Norden som tar NB-IoT ut i den virkelige verden med konkrete løsninger som løser reelle behov, både i byen og på landet, sier teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Telia Norge i en pressemelding.
Smart landbruk
Det norske selskapet 7Sense har utviklet et system for overvåkning av vanningsanlegg som brukes i landbruket, og som gjør vanningssystemene bedre og mer presise.
Vanningssprederen har påmontert sensor som registrerer posisjon ved hjelp av GPS, samt varsler trykkfall og oppgir driftsstatus for vanningsanlegget med ulike sensorer. Sensorenheten er koblet til mobilnettet med en NB-IoT-modul og sender data med jevne mellomrom.
– Vanningssesongen betyr mye uforutsigbarhet og konstant overvåking for bøndene. Lekkasjer og driftsstans kan få store konsekvenser. Med denne løsningen kan bonden få varsler på en app ved avvik, samt alltid ha full oversikt over fremdriften på vanningen. Vanningen kan foregå uten operatør til stede annet enn ved oppsett og flytting. Ved driftsavvik vil man allikevel kunne reagere raskt. Dermed blir bondens hverdag mer forutsigbar, sier CEO i 7Sense Products Max J. Tangen.
Smart parkering-pilot for forflytningshemmede
Sammen med APX Systems har Telia også utviklet en pilot for smart parkering basert på NB-IoT-teknologien. Løsningen vil gjøre det enklere å finne ledig parkeringsplass via en app utviklet av APX Systems. Telia har gravd ned sensorer i bakken under parkeringsplasser ved Storo storsenter i Oslo.
– Sensorene sender informasjon til appen om hvor det er ledige parkeringsplasser. På den måten slipper brukerne å kjøre rundt på jakt etter plass, men kan finne ledig parkering raskt og enkelt. Det er bra for brukerne og det er bra for miljøet, forklarer Jan Erik Evanger i APX. Løsningen er foreløpig kun lansert for reserverte plasser for forflytningshemmede, i samarbeid med Norges Handicapforbund
Telenor satser også på IoT
Konkurrenten Telenor annonserte tidligere i år at de ville tilby et eget dedikert nettverk for eksperimentering med neste generasjons «tingenes internett» (Internet of Things/IoT).
Først i Oslo, i samarbeid med StartupLab, og senere kunne det utvides til andre norske byer.
Tanken bak nettverket er at norske gründere skal få gratis aksess til å teste og utvikle sine IoT-tjenester i et nettverk som Telenor drifter sammen med sine partnere.