Erik Vermeulen er jusprofessor og direktør i den juridiske avdelingen til teknologiselskapet Philips. Foto: PhotonDelta

– 80 prosent av advokater er digitalt «ikke-troende», sier jusprofessor.

Publisert Sist oppdatert

«Digital» jusprofessor og direktør i den juridiske avdelingen til Philips tror ikke på «The End of Lawyers», men mener alt for få advokater er opptatt av, og kan noe om teknologi.

–Mange advokater, kanskje opp mot 80 prosent er «ikke-troende». De bryr seg ikke nevneverdig om den digitale utviklingen, og det er heller ikke så rart, fordi de blir fortalt at yrket deres skal dø. Advokatyrket vil ikke dø. Tvert imot. Men de bør være bedre forberedt på den digitale tidsalder og være åpne for nye måter å jobbe på. Klientene deres vil i mye større grad etterspørre digitale løsninger, og da må advokater forstå teknologi, de også må i mye større grad bruke teknologiske hjelpemidler for å skape nye og bedre tjenester, sier Erik Vermeulen til Shifter

Han er professor i forretningsjus ved Tilburg-universitetet i Nederland. Han er også direktør i juridiske avdelingen til teknologi-giganten Philips.

De siste årene har han reist verden rundt og snakket på de største konferansene om hvordan advokatyrket må endre seg.  20. november kommer han også til den norske konferansen «Future Lawyer».

–En robot kommer ikke til å erstatte advokater, men mange advokattjenester vil bli automatisert. Derfor må advokater være enda flinkere til å se hvordan de kan jobbe MED teknologien i stedet for å late som at alt vil være som før, og hver enkelt advokat må ta et ansvar for å utvikle seg, de kan ikke bare lene seg på ledelsen, mener han.

Press fra klienter

Han mener det vil komme et voldsomt press fra klientene.

–De (klientene) vil være mye bedre forberedt og kanskje til og med forstå de teknologiske mulighetene bedre, fordi de selv er nødt til å forstå teknologien som deres kunder bruker, for å tilfredsstille deres krav, forteller Vermeulen.

–Norske advokater har ofte kunne argumentert med at det er regulatoriske og lokale forhold som gjør at globale aktører ikke uten videre kan komme å konkurrere i deres bransje. Hva sier du til dem?

–Ja, disse forholdene er viktige, men med blockchain og andre teknologiske nyvinninger, ser vi at mange regulatoriske regimer er i ferd med å åpne opp for nye muligheter. Og nye reguleringer vil bli prøvet ut fordi samfunnet for øvrig kan heller ikke bare stå å se på den digitale transformasjonen uten å gjøre noe. Stadig mer av jusen blir også internasjonal, sier han.

Vermeulen mener at det nettopp nå eksisterer en stor mulighet for norske advokater å ta del i den teknologiske utviklingen fordi de globale aktørene har vært bremset av lokale forhold som språk, lovgivning og reguleringer.

–Men det varer ikke evig, poengterer han, og understreker igjen viktigheten av å ha en proaktiv holdning til utvikling.

–I Philips, hvor jeg også jobber, selger vi blant annet smarte lamper som kan knyttes til Google Home. Hvilke juridiske konsekvenser vil det ha? Vi kan ikke late som at det ikke skjer en voldsom utvikling i IoT (internet of things), og vi må utvikle en jus og avtalevilkår som er kompatibelt med dette, og da må vi forstå teknologi og den digitale tidsalderen, sier han.

Den juridiske utdannelsen må endres

Som jusprofessor er han naturlig nok også opptatt av den juridiske utdannelsen, som han mener ikke treffer vårt digitale samfunn godt nok.

–Jeg jobber aktivt med å forberede mine studenter på det samfunnet de skal praktisere jus i. Utdannelsen er i for stor grad retrospektiv, og ser bakover i historien, men vi må også evne å se fremover. En av oppgavene studentene mine jobber med er å etablere et virtuelt advokatfirma, hvor de kan bruke alle teknolgiske hjelpemidler for å bygge et firma som treffer klientenes behov enda bedre. Sier han.

–Hva med alle de små advokatselskapene med 1-3 ansatte, hvordan skal de kunne transformere seg?

–Jeg mener det vil være enda enklere for dem, nettopp fordi de er små, men de må ha en vilje til å endre seg og til å forstå hva slags samfunn vi lever i dag, og ha en forståelse av hvilken vei det går. Helt konkret så bør de samarbeide mer, være en del av nettverk, gå på konferanser som Future Lawyer for å lære om teknologiens muligheter og møte fremtidige partnere. Når Ikea kjøper Task Rabbit (en slags uber for småjobber), så er det noe lokale butikker må forholde seg til, som også er klientene til disse små advokatselskapene. Hvordan kan de hjelpe klientene sine med løsninger i et slikt miljø? Advokatene må vite mer om teknologi fordi deres klienter må forholde seg til det, sier han.

Erik Vermeulen er av av hovedtalerne ved Future Lawyer, 20. november i Oslo, og vil blant annet snakke om hvordan han jobber med å endre den juridiske utdannelsen, hvordan den juridiske avdelingen i Philips jobber med å forstå teknologi og implementere nye løsninger, og konkrete eksempler på hvordan advokatselskap, både små og store kan jobbe med teknologi for å skape bedre juridiske tjenester.