Fintech-startup har refinansiert lån for én milliard: Nå får de Harald Strømme og Verdane-topp inn på eiersiden
Finanstipset henter selskapet syv millioner kroner og får inn flere tunge navn på eiersiden.
Nordmenn har drøyt 3800 milliarder kroner i husholdningsgjeld, hvorav 151 milliarder kroner er usikret gjeld, ifølge de siste tallene fra Gjeldsregisteret. Av disse har omtrent 64 milliarder kroner gått til inkasso eller betalingsanmerkning.
– Alle som tilbyr forbrukslån, slåss om de 151 milliardene. Vi skal bli størst og raskest i Skandinavia på å samle gjeld inn i et alternativt boliglån, såkalt omstartslån, sier Evelina Olsson, daglig leder i Finanstipset.
Å hjelpe nordmenn med å refinansiere skyhøy forbruksgjeld, er det mange selskaper som vil gjøre. Nisjen til Finanstipset er at de bare hjelper de som kan stille med pant, enten i egen bolig eller ved hjelp av kausjonister.
Etter ha formidlet refinansieringslån med pant for nesten 300 millioner kroner i første kvartal, er låneagenten Finanstipset klar for å gire opp satsingen.
Nå henter selskapet syv millioner kroner og får inn flere tunge navn på investorsiden.
Fra tre uker til tre timer
– Da vi begynte for tre år siden, kunne det ta tre uker å få refinansiering med pant. Det er alt for lang tid når folk sitter med inkassotrusselen hengende over seg. Nå har vi utviklet en plattform der vi har fått ned søknadstiden til under tre timer i noen tilfeller, sier Olsson.
Tidsaspektet utgjør en stor forskjell for folk med en privatøkonomi som er på vei til å rase sammen, mener Olsson.
Går ting til inkasso, begynner taksameteret å tikke mye raskere, og da kan det fort være for sent å gjøre noe.
Skreddersyr redningspakker
Ønsket om å hjelpe folk har vært sentralt for svenske Olsson, som startet selskapet selv for nesten tre år siden. Den første tiden satt hun alene i et anonymt kontorbygg i Nydalen i Oslo. Det er åpenbart et bra sted å starte selskap på. Både Bookis og Nettbil har sett dagens lys på samme sted.
Olsson kom tidlig i kontakt med Fabian Grimelund, som hadde vært med å bygge opp låneagenten Compareking, et selskap som formidlet forbrukslån til kredittbankene. Da dette ble solgt, og Grimelund selv så behovet for en aktør i dette marked, gikk han inn som medgründer i Finanstipset.
– Det var Evelinas enorme drivkraft for å hjelpe mennesker som overbeviste meg om å bli med, sier Grimelund.
– Vi er et fintechselskap med fullt fokus på å skreddersy økonomiske redningspakker for våre klienter, sier Olsson, og legger til:
– Den tredje største årsaken til at folk tar opp forbrukslån, er for å betjene eksisterende gjeld. Så du kan vel si at vi er motstandere av uholdbare forbrukslån.
Har vokst ut av sitt fjerde kontor
Fra den spede starten med to personer, har selskapet nå vokst til åtte og er i ferd med å vokse ut av sitt fjerde kontor i det samme bygget. Valget har på mange måter vært bevisst, både av økonomiske og strategiske årsaker.
Olsson beskriver selskapet som en «lean startup». De startet med null i kapital, men har hatt et mål om å parallelt med utviklingen av teknologien tjene penger fra dag én.
De første to årene var riktignok finansiert av englekapital.
– Vi har egentlig ikke gjort noe annet enn å jobbe de siste tre årene. 12 timer om dagen, sommer, jul og påske. Det er mye enklere helt i starten å holde fokus om vi sitter for oss selv, enn om vi hadde hatt plass i et kontorfellesskap eller inkubator, fortsetter hun.
Har bidratt til refinansiering for én millard
Innsatsen har gitt resultater. Omsetningen har gått fra 600.000 kroner i 2018, til 8,2 millioner i 2020.
Selskapet har ifølge Olsson vært lønnsomt i tre av de fem siste månedene.
En viktig grunn til det, er at selskapet har bidratt til at nesten 300 millioner kroner er blitt refinansiert i første kvartal. Det er en økning på 300 prosent fra første kvartal i fjor, og sørget for at Finanstipset i løpet av kvartalet bikket milliarden i lånerefinansiering siden starten.
Det har hjulpet på at antallet omstartsbanker som tilbyr refinansiering med pant, er blitt flere. Da Finanstipset begynte var det kun tre. I dag er de åtte: Bluestep, Svea Finans, Kraft Bank, Balansebank, Instabank, Mybank, Nordax Bank og Bank2.
– Vi er den eneste finansagenten i vår nisje som har avtale med alle sammen, sier Grimelund.
Har doblet effektiviteten
– Vi sikrer at rett kunde kommer til rett bank på kortest mulig tid. Etter at vi lanserte vår plattform i fjerde kvartal, har vi doblet effektiviteten både for oss og for samarbeidspartnerne våre, sier han.
En viktig årsak er integrasjoner med bankene og implementeringen av Finanstipsets egne tekniske løsning ved oversending av søknader til bankene. Det har bidratt til å korte ned tiden for lånegodkjenning radikalt.
Ifølge Grimelund har Finanstipset enkelte måneder stått for opptil 20 prosent av det totale utlånsvolumet hos flere av selskapets bankpartnere.
For dem som får refinansiert et lån, kan det bety halvering av rentekostnaden. På et vanlig forbrukslån med usikret gjeld er snittrenten i dag 14,3 prosent, mens rentenivået på de omstartslån som Finanstipset formidler er på mellom 3,8-7 prosent.
Olsson forteller at dette er en mellomløsning for de fleste, som hjelper dem å komme på rett spor. I løpet av et år har flesteparten klart å få finansiering via sin ordinære bank.
Tunge investornavn kommer inn
Utviklingen har ikke gått helt upåaktet. Petter Mannsverk Andresen, gründer av investerings- og rådgivningsselskapet Marchfirst, har fulgt selskapet over tid, sitter i styret og er den som har organisert den nylig gjennomførte emisjonen.
– Egentlig hadde vi ikke planlagt en emisjon, men så fikk vi to «ads for equity»-avtaler med to kjente reklamehus. Det gjorde at vi kunne begynne å tenke på å skalere tidligere enn planlagt, sier Evelina Olsson.
Mannsverk Andresen presenterte da selskapet for nettverket sitt. Nå får selskapet inn tungvektere som Gunnar Rydning fra Verdane Capital og tidligere TV Norge-sjef Harald Strømme på eiersiden.
– Jeg har sjelden møtt et gründerteam med større energi og pågangsmot. Den entusiasmen er smittende, og jeg har også knalltro på fornyelse i sektoren. Her er det mye ugjort, skriver Strømme i en melding til Shifter, om årsaken til at han har gått inn på eiersiden i Finanstipset.
I alt kommer det inn seks nye investorer. Mannsverk Andresen selv og noen andre tidligere investorer er også med.
Inkludert reklameavtalene henter Finanstipset syv millioner kroner.
«Drømmescenario for skalering»
Olsson og Grimelund beholder imidlertid kontrollen over Finanstipset. Sammen vil de fortsatte eie litt over halvparten av selskapet.
– Dette er et drømmescenario for oss, når vi nå skal inn i en skaleringsfase. Dette er A-laget å ha med seg når det gjelder kompetanse og kraftig skalering, sier Olsson, som nå satser på å bli markedsledende i Norge, og kanskje starte ekspansjonen til Sverige og Finland allerede neste år.
Med friske penger på bok og nye reklameavtaler i boks, blir 2021 et mer offensivt år enn planlagt. Utover å bygge varemerket, skal utviklingsavdelingen utvides. Evelina Olsson har en plan om at dagens åtte ansatte skal bli til 20 før året er omme.
Regner med mye jobb fremover
Og utviklingen i markedet ser, dessverre skal man kanskje si, lys ut for selskapet.
Etter finanskrisen 2008 drøyde det neste et år før de mer omfattende privatøkonomiske konsekvensene ble synlig. Evelina Olsson mener noe lignende er i ferd med å skje nå. For eksempel innebærer økt styringsrente og redusert tilbud på avdragsfrihet en høyere risiko for kraftig økning av mislighold fremover, påpeker hun.
– Markedet for omstartslån har økt med 60 prosent det siste året. Både for oss og bankene vi jobber med, er den største utfordringen å ha kapasitet nok til å møte etterspørselen, sier Olsson.
– Man kan tenke at det er noe begrenset hvor mye man klarer å rydde opp i når den totale inkassogjelden er på 64 milliarder, derfor har vi laget en skalerbar plattform som gjør det mulig for oss å hjelpe enda flere, sier Grimelund.