Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix.
Tech-giganter går sammen om å bekjempe digitale trusler: «Det trengs samarbeid»
Et nytt internasjonalt samarbeid skal styrke sikkerheten i det digitale rom.
Målet med samarbeidet skal være "å bygge en felles front i møte med nye digitale trusler og sårbarheter". Erklæringen heter Paris Call for Trust & Security in Cyberspace, og nylig har de norske selskapene Telenor, IKT-Norge, Abelia, AmCham Norge og Business Peace Foundation signert avtalen.
Blant andre aktører som har gått inn for avtalen, finner man statsoverhoder, organisasjoner og næringsliv.
-- De digitale truslene er grenseløse, og de mest alvorlige cyberangrepene mot nasjonal kritisk infrastruktur i Norge utføres langt utenfor våre landegrenser. Dette oppropet er en start på veien mot et styrket internasjonalt samarbeid om digital sikkerhet, både for Telenor i Norge og for våre internasjonale virksomheter, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, i en pressemelding.
Les også: Tapte 1,3 milliarder på manglende datasikkerhet i 2017: — Naiviteten hos norske virksomheter er påfallende stor
74 prosent forventer hacking
Også Microsoft er med på avtalen, som blant annet innebærer at aktørene forplikter seg til å støtte tiltak for å styrke sikkerheten i det digitale samfunnet, i tillegg til å promotere aksept og implementering av internasjonale normer for ansvarlig oppførsel på nett.
-- Myndigheter kan møte cybertrusler alene like lite som de alene kan bekjempe klimautfordringene. Når digitale sårbarheter blir felles, trengs samarbeid som involverer virksomheter, sivilsamfunn og myndigheter, sier Nilsen i pressemeldingen.
I 2017 ble det anslått at rundt én milliard mennesker ofre for cyberangrep eller nettkriminalitet, og 74 prosent av verdens selskaper forventer å bli hacket hvert år, oppgir pressemeldingen. Det økonomiske tapet er antatt å nå tre milliarder dollar innen 2020.
-- Milepælen ved dette internasjonale Paris Call-initiativet er at alle aktørene nå sitter rundt samme bord, og er enige om noen felles prinsipper for å styrke tillit og sikkerheten i det digitale rom, sier Kristine Beitland, direktør for myndighetskontakt i Microsoft Norge, i pressemeldingen.