Torstein Tvedt Solberg (Ap), Terje Breivik (V) og Hilde Wibe i Abelia under fremleggelsen av en rapport om skatteinsentiver for investeringer i oppstartsbedrifter. Foto: Per Ivar Nikolaisen.

Se de to politiske kamphanene være salig enige om skatteincentiver for startups

Publisert Sist oppdatert

To representanter fra Arbeiderpartiet og Venstre har sjelden vært så rørende enige som de var da Abelia og Norsk Venturekapitalforening la frem rapporten om skatteincentiver for å investere i unge vekstbedrifter.

− Vi i Venstre har forsøkt å gjennomføre dette siden helt tilbake i 2006. Denne rapporten gir meg utrolig grundig skyts til de poltiske forhandlingene. Jeg kjenner særlig ett departement godt, så jeg trenger argumenter for å få dette på plass fra 2017, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre.

Breivik mente at modellen som ligger til grunn i rapporten, er veldig god. Rapporten sier blant annet det skal bli 25 prosent skattefradrag på investeringer i startups. Breivik mener at rapporten kan brukes direkte inn i det som skal skje på Stortinget frem mot høstens statsbudsjett. Breivik ser incentivene i sammenheng med de såkalte presåkornmidlene som nylig ble vedtatt, der investeringskroner fra Innovasjon Norge skal matches med tilsvarende beløp fra private investorer. Sammen kan dette være med å fylle tomrommet med kapital.

Vekkelse

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet var nylig på det han kaller en «vekkelsestur» til London, der han fikk innblikk i hvordan de britiske skatteincentivene virker.

− Jeg ble positivt overrasket over hvor enkle grepene er, og hvor stor effekt de vil få, sier Tvedt Solberg, og tror noe som ligner på de britiske skatteincentivene, må være mulig å få til i Norge også.

Arbeiderpartiet har kanskje ikke vært lengst fremme i denne diskusjonen til nå, men i opposisjon virker det til å at de har tatt opp hansken. Tvedt Solberg synes imidlertid ikke det er så givende å diskutere hvem som kom på hva først, og gir uttrykk for at det var viktig å se på tvers av de politiske skillelinjene i denne diskusjonen. Han viser til hvordan de store bedriftene ikke klarer å skape nok arbeidsplasser slik situasjonen nå er, og at det offentlige har vært den store vekstmotoren.

− Nye arbeidsplasser i det offentlige er ikke omstilling, vi må rigge virkemidlene for de nye selskapene bedre, mener Tvedt Solberg.

Vurderer eiendom

På spørsmål om det også kan være aktuelt å samtidig gjøre det litt mindre skattemessige lukrativt å investere i bolig, var de noe mer vage i debatten.

Breivik i Venstre pekte på at man allerede har gjort det litt mindre attraktivt å eie bolig nummer to, tre og fire. Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet mente at oljen har gjort oss late, og at det er lett å ty til eiendomsinvesteringer.

− I Stavanger, der jeg kommer fra, er det tydeligste symbolet at de som har tjent seg rike på oljeinvesteringer, nå kjøper seg inn i næringseiendom. Vi må få til gode ordninger som gir en bedre balanse i eiendomsbeskatningen, sier Tvedt Solberg.

Kan gi nye investorer

Portføljemanager Anne Worsøe i Bakken & Bæck har tidligere vært leder av Norsk Venturekapitalforening. Hun har jobbet for å få gjennom skatteincentiver siden 2001.

− I den omstillingen vi er inne i nå, er dette viktigere enn noen gang, sier Worsøe, som blant annet har vært Innovasjon Norges sjef i Silicon Valley.

Hun viser til at det er dobbelt så mange dollarmilliardærer i Norge som i Sverige. Men for mange av disse er letteste løsningen å investere i eiendom. Hun tror skatteincentiver kan gjøre startupinvesteringene mer «tilgjengelige», og at mange vil få lyst til å være med. Kanskje kan incentivene være sparket de trengte, for å komme i gang.

− De kan henge seg på de mer erfarne, og utvikle seg til å bli å bli de neste gode investorene for startups, sier hun.