Abelia-direktør Håkon Haugli tar over som ny sjef i Innovasjon Norge 1. august i år.

Slik kan Norge få et «superfond» for startups allerede første nyttårsdag. Abelia vil «traasdahlifisere» Investinor

Publisert Sist oppdatert

Utløser fem milliarder kroner til investeringer i norske vekstbedrifter.

Mange har vært opprørt over forslaget til statsbudsjett, der regjeringen ville vingeklippe Investinor. Det statlige ventureselskapet skulle heretter  konsentrere seg om småinvesteringer og slutte med storinvesteringer. 1,25 milliarder i fondskapital skulle bli «tilbakeført til statskassen».

Abelia er enig i at Investinor i sin nåværende form ikke har fungert. Men i stedet for å gjøre fondet om til en skygge av seg selv, med puslete 100 millioner kroner i mer eller mindre uforutsigbare årlige overføringer over statsbudsjettet, vil Abelia stable om på det hele og skape et 5 milliarder kroners kjempefond.

– Er dette å snike Are Traasdahl og «Gründeroppropet» sitt foreslåtte Superfond inn bakveien?

– Jeg vil heller si at vi kommer «Gründeroppropet» i møte. Det har oppstått en situasjon rundt Investinor som gjør at man iallfall kan komme halvveis til et slikt fond som gründerne ønsker, sier Håkon Haugli, leder i Abelia.

Gründeroppropet med 15 ledende gründere og engleinvestorer foreslo som kjent et fond på ti milliarder kroner, etter idé fra oppropsmedlem og milliardgründer Are Traasdahl i Tapad, som også omtalte det på Aftenpostens teknologikonferanse tidligere i høst.

Oppskriften

Et superfond etter Abelias oppskrift skal ikke investere direkte i bedriftene. Det vises til dårlige erfaringer både nasjonalt og internasjonalt med slike venturefond. I stedet ser Abelia for seg en såkalt «fond-i-fond»-løsning, der statlig kapital matches opp med privat kapital. Dette vil kunne bidra til sårt tiltrengt venturekapital i det norske markedet, etter modell av blant annet Yozma-programmet i Israel, Saminvest i Sverige og Finnish Industry Investment i Finland.

Abelia skisserer altså tre trinn i et brev til næringsminister Monica Mæland:

Trinn 1

Staten selger eksisterende portefølje i Investinor til "highest bidder".

Trinn 2

De 1,25 milliardene pluss de 600 millionene satt av til oppfølgingsinvesteringer overføres til et nytt statlig fond-i-fond selskap med arbeidsnavn «Norwegian Funds». Etablering av dette selskapet varsles i budsjettforliket og starter fra og med 1.1.2017. Når salget av Investinors eksisterende portefølje er gjennomført, så overføres overskuddet fra salget til Norwegian Funds.

Trinn 3

Dette utgjør trolig rundt 2,5 milliarder, som kan matches av minst like mye fra private. Man kan etablere mellom 5-10 fond av forskjellig størrelse på totalt 5 milliarder.

Utenlandsk kompetanse

Det nye superfondet bør se bort fra tradisjonelle politiske hensyn, slik som for eksempel distriktspolitikk, og ha som mål å tilføre de beste kompetansemiljøene kapital. Målet må også være at fondet skal matches med penger fra utlandet.

– Vi må få inn utenlandsk kapital, ikke bare for pengenes skyld, men for kompetansen, sier Daniel Ras-Vidal, som leder Foreningen for innovasjonsselskaper i Abelia.

Han viser til at vi er i en brytningstid, og sammenligner med da Norge oppdaget oljen.

– Den gang hentet vi internasjonal kompetanse til landet, for å lære oss selv opp til å bli gode. Det lyktes vi godt med, og nå må vi gjøre det samme på andre fremvoksende områder. Så da er et slikt fond en mulighet, mener Ras-Vidal.

Mye blir for smått, for lenge

– Men noen vil hevde at det ikke er mangel på kapital, men mangel på kvalitetsprosjekter?

– Dette er litt høna og egget. Mye forblir smått, og forblir smått over tid. En grunnforutsetning er økt digital kompetanse. Det har vi etterlyst i mange år, med forslag om programmering i skolen og flere studieplasser innen IKT. Uten dette lykkes vi ikke i tech-industrien. Når dette er på plass, trengs det gode virkemidler for å skalere opp bedriftene, sier Håkon Haugli.

Det er da vi trenger drahjelp fra «kompetent kapital» for å utvikle startupscenen videre, ifølge Abelia-sjefen.

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned Shifters seneste podcast med seriegründer Kim Haagensen i WeClean.Om alle feilene han har gjort – både som gründer og ektemann. Dessuten om tech, livet som hardtarbeidende småbarnsfar, ledelse, pitsjing, verdier, framtida og hvorfor han valgte å kappe av seg en finger.