De vant en million som de beste omsorgsgründerne i Norden. Men AbleOn tør ikke si hva som er «hemmeligheten»
I det helseteknologiske kappløpet gjelder det å holde kortene tett til brystet.
Camilla Lindelid Strand låser døra på kontoret hos Bergen Teknologioverføring. Hun og medgründer Vilde Lepsøy har et produkt de mener vil revolusjonere muligheten for eldre til å klare seg selv lenger hjemme.
De er ikke alene om å tro at produktet er rasende godt. Juryen i The Nordic Independent Living Challenge mente at jentene fra Bergen hadde den beste ideen i hele Norden, og ga AbleOn Medical en million kroner i prispenger fra Nordisk Ministerråd for å utvikle produktet videre. Hva det egentlig er, får vi ikke vite. Pitchingen foregikk bak lukkede dører, og juryen har taushetsplikt. For i helseteknologiens verden gjelder det å holde kortene tett til brystet, så ingen stjeler ideen. Konkurransen er knallhard, og de to gründerne lever et hemmelighetsfullt arbeidsliv.
− De fleste vet ikke hva jeg egentlig gjør. De vet bare at jeg sitter nede på et kontor og driver en bedrift. Slik må det være. Det er litt vanskelig for folk å ha forståelse for det, sier hun.
Morfars vilje
Gründer Camilla Lindelid Strand kan i det minste så mye som at hun lot seg inspirere av morfaren.
Morfaren var en stor mann på over 190 centimeter. Han var håndverker og bonde, som var vant med å klare seg selv. Men etter hvert som han ble eldre, var dusjing det første han trengte hjelp til. Det var vanskelig for ham å ta imot hjelp, og det var minst like vanskelig for helsearbeiderne som ville hjelpe han.
− Det var tungt for både oss og helsearbeiderne. Vi i familien forsøkte å tilrettelegge for at han kunne klare seg selv. Jeg spurte meg hvorfor det ikke fantes noe annet enn håndtak og krakker. Jeg synes det var rart for ti år siden, og synes det er rart nå, sier Lindelid Strand.
Hun er industridesigner, og har studert innovasjon og entreprenørskap. Hun har fått med seg Vilde Lepsøy, som har teknisk bakgrunn og erfaring fra offentlig etat.
Eldrebølgen
«Systemet» − som hun litt kryptisk kaller det − skal hjelpe funksjonshemmede og eldre til å klare seg selv på badet. «Produktet er en løsning som hjelper brukeren gjennom hele dusjrutinen,» som det nylig sto i lokalavisa Fanaposten.
Lindelid Strand har også jobbet i et selskap som utvikler rullestoler, der fikk hun innsikt i markedet. Hun mener AbleOn Medical lager noe som ikke finnes i dag.
− Det blir eldrebølge og mangel på helsearbeidere. Samfunnet trenger nye løsninger, sier hun til Shifter.
Som utdeler for prisen på Nordic Independent Living Challenge sa generalsekretær i Nordisk ministerråd, Dagfinn Høybråten, at AbleOn «løser et problem som kommer til å gjelde oss alle». Men han sa altså ikke på hvilken måte.
De store dominerer
Lindelid Strand viser til at helsesektoren er en ganske lukket bransje, der de store bedriftene dominerer leveringene. Det er krevende å komme inn på markedet for hjelpemidler i kommunene. Hittil er det Voss og Vaksdal som kjører piloter.
− Mange kommuner har dårlig tid og ressurser. Innovasjon kan være tungt og krevende. Vi lager noe som er veldig framtidsrettet, og det kan nok skremme folk vekk litt. Voss og Vaksdal var villig til å ta en risiko, tok i mot oss med åpne arme og har tatt en aktiv rolle i innovasjonsprosessen. De så mulighetene vårt system kan gi dem, sier helsegründeren.
AbleOn har gått gjennom de etablerte helseorganisasjonene. De har større forståelse for problemstillingen og har kunnet ta direkte kontakt med kommunene. De har også fått innpass på to sykehjem i Bergen.
Nordiske byer på offensiven
The Nordic Independent Living Challenge har åpnet dørene til de nordiske byene. Seieren gjør at byene nå vil fortsette å delta aktivt i utviklingen av AbleOn. Kommunene jobber nå med å tilrettelegge bedre for bedrifter og innovasjon, og konkurransen har vært et startpunkt for dette, på tvers av de nordiske grensene. Man har nå satt i gang Living Lab Alliance som er en videreføring av dette.
Foreløpig har de ingen investorer, siden de har ønsket å bygge opp verdi først.
− Men er målet å bli et stort firma som produserer «systemet» eller ønsker dere å bli kjøpt opp?
− Vi tror kanskje en industriell partner kan være interessant. Men det vil vise seg klarere når vi kommer litt lenger fram.
Mekanikere, ingeniører og rørleggere hjelper dem nå med å bygge det nye konseptet. De har jobbet tett med Høgskolen i Bergen og omsorgslaboratoriet der.
Før de vant millionpremien i konkurransen hos Nordisk Ministerråd, har de levd på støtte fra Innovasjon Norge og egne penger.
Verdifullt nettverk for omsorgsteknologi
415 gründere var påmeldt i Nordic Independent Living Challenge i februar 2015. 75 gikk videre i første runde, deretter 25 til semifinalen og til slutt gjenstod fem finalister i Oslo 9. juni i år, der AbleOn Medical altså vant.
De kan bruke pengene på akkurat hva de vil, for å videreutvikle bedriften.
− For oss er det veldig viktig. Nettverket er egentlig verdt mye mer enn en million kroner, sier Lindelid Strand.
AbleOn søker nå patenter og designbeskyttelse.
− Når vi vil kunne få se hva det er?
− Vi tar litt og litt, siden det er et system. Vi håper at noe av det kan vises innen ett år. Vi fullfører nå en del av de tingene som vi har satt i gang, sier hun.
Fakta: Nordic Independent Living Challenge
Over 400 bidrag ble innsendt til den nordisk konkurransen om ny teknologi til omsorgssektoren i starten av 2015 – AbleOn Medical AS stakk av med første premien på hele 1 millioner kroner. Juriens avgjørelse: http://www.realchallenge.info/#news-item21
Nordic Independent Living Challenge ble organisert av Nordic Innovation i regi av Nordisk Ministerråd, i samarbeid med hovedstedene i de fem nordiske landene. Deltakerne har jobbet med å utvikle både bedrifter og løsninger med innspill fra mentorer og representanter fra byene. I finalen har løsningene blitt testet av de nordiske hovedstedene.
De 4 andre finalistene var: «AssiStep» (Norge) – rullator i trapp, «Nifty Neighbour» (Finland) – sosialt medie for å bidra til hjelp mellom naboer, «Siren Smart Socks» (Danmark) – sokker som kan oppdage sårdannelser for diabetes-pasienter, «Pilloxa» (Sverige) – Smart pilleeske som minner eldre på å ta medisiner.