Blockchain og flyktninger.
IT-giganter vil gi blokkjedeidentitet til verdens papirløse
I dag finnes det over én milliard mennesker over hele verden som mangler papirer som beviser hvem de er. Nå vil de amerikanske it-gigantene Microsoft og Accenture gjøre noe med den saken.
Blokkjedeteknologi har hittil vært forbundet med Bitcoin og andre digitale valutaer. Nå håper Microsoft og Accenture å kunne gi verdens papirløse en identitet ved hjelp av teknologien.
En prototype av systemet ble vist frem mandag ved en konferanse i FNs hovedkvarter i New York. Konferansen er organisert av ID2020 – et offentlig privat konsortsium som jobber for å gi alle mennesker i lovlig identitet i tråd med FNs holdbarhetsmål.
– Uten en identitet kan du ikke få tilgang til utdannelse, helsetjenester eller finansielle tjenester. Du blir marginalisert og ender opp ved siden av samfunnet. Å ha en digital identitet er en grunnleggende menneskerettighet, sier David Treat, sjef for Accentures finansielle tjenester til Reuters.
It-gigantene er langt fra de eneste som har tenkt i baner av blokkkjede og flyktninghjelp. Da Katapult Future Fest arrangerte hackathon i Oslo for halvannen måned siden var det nettopp for å gi UN Women og Innovation Norge forslag på hvordan blokkjedeteknologi kan hjelpe flyktninger på flukt.
– UN Women trenger langsiktige løsninger for mennesker på flukt, spesielt kvinner og barn. Samtidig trenger vi effektive løsninger som kan endre måten vi gjør ting på i dag. Vi tror at blockchainteknologi kan gi mennesker på flukt muligheten til å bygge en sikker, digital identitet, meldte leder Caroline Rusten i humanitær avdeling i UN Women den gang.
Prototypen, som ble presentert i New York, bygger videre på en plattform Accenture har laget for UNHCR for biometrisk registrering av flyktninger. Hittil har 1,3 millioner personer i 29 land blitt registrert. Prototypen kjører på Microsofts skytjeneste Azure og bruker den private blokkjede-protokollen til Enterprise Etherum Alliance.
Tanken er at den nye plattformen skal koble sammen eksisterende offentlige og private register i så mange land som mulig og gjøre den personlige informasjonen tilgjengelig gjennom blokkjeden fra hvor som helst.
I teorien ser selskapene for seg at mennesker på flykt som mangler både fødsels- og utdanningsbevis skal kunne hente frem dem via systemet.
– En av fordelene med blokkjeden er at den tillater forskjellige organisasjoners systemer å snakke med sammen, sier Yorke Rhodes, global forretningsstrateg i Micosoft.
Hvordan de ser for seg å løse utfordringen med at alle land kanskje ikke har register som er digitale nok for å koble dem til en blokkjede fremkommer dessverre ikke. Men som en fremtidig løsning for mennesker å enkelt kunne bevise sin identitet høres det uten tvil interessant ut.