Bernt Apeland (Røde Kors) og Kimberly Lein-Mathisen (Microsoft) åpnet codeatonet, og Hodo Elmi Aden (Sparebank 1) var en av de frivillige som deltok. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen
Røde Kors og Microsoft med livreddende tech-dugnad: Vil endre internasjonal nødhjelp
-- Fremover kommer vi til å se løsninger vi ikke har tenkt har vært mulige engang, som kommer til å revolusjonere nødhjelpen også, sier Røde Kors-leder Bernt Apeland.
Røde Kors og Microsoft har gått sammen for å utvikle en digital løsning som vil hjelpe flyktninger i områder der det ikke finnes internett eller mobildekning. Noen av Norges beste utviklere har blitt valgt ut til å delta i utviklerprosessen -- og resultatet kan bli grensesprengende for nødhjelpsarbeid, ifølge initiativtagerne.
Bernt Apeland -- Røde Kors generalsekretær -- mener at kombinasjonen av frivillighet og teknologi kommer til å bli viktig for nødhjelpssektoren.
-- Jeg tror dette bare er begynnelsen. Her er et prosjekt der vi bruker "state of the art" teknologi på den ene siden, og lokale frivillige på den andre siden. Dette codeathonet er jo en ganske tradisjonell videreføring av det vi tidligere gjort, bare med ny teknologi. Fremover kommer vi til å se løsninger vi ikke har tenkt har vært mulige engang, som kommer til å revolusjonere nødhjelpen også, sa Apeland.
Forpliktet til å gi bort en milliard dollar
Kimberly Lein-Mathisen -- General Manager for Microsoft Norway -- forteller at prosjektet passer Microsoft sitt engasjement for samfunn og utviklingen av disse, og avviser at dette er et PR-stunt for tech-giganten.
-- Røde Kors spurte oss om hjelp til å løse et viktig problem de hadde jobbet med i en stund. Prosjektet vokste raskt i og utenfor Microsoft fordi alle som hørte om problemet, ville hjelpe. For å støtte slike initiativer og forhåpentligvis inspirere andre selskaper til å gjøre det samme, har Microsoft forpliktet seg til å gi bort en milliard dollar i teknologi til frivillige organisasjoner og forskningsmiljøer over tre år, og vi oppfordrer alle våre 120.000 ansatte til å tilbringe tre dager hvert år å lage en innvirkning på det større gode. Det er forpliktelse jeg er ekstremt stolt av og inspirert av!, forteller Lein-Mathisen.
På spørsmål om ikke Microsoft har mer enn nok gode utviklere som kan lage løsningen de 42 norske utviklerne jobber med, svarer Lein-Mathisen at de ser det som en fordel å ha et mangfoldig team av mennesker fra ulike bakgrunner og næringer. Samtidig er også noen av Microsofts egne utviklere med på prosjektet.
Gir muligheter til å stanse sykdomsspredning
På spørsmål om samarbeidet kan tolkes som et PR-stunt, svarer Apeland at han ikke skjønner bakgrunnen for en slik kritikk.
-- Jeg undrer meg over at noen overhodet kan tenke slik. Sykdomsspredning er en stor humanitær utfordring. Ebola-epidemien i Vest-Afrika i perioden 2013 - 2016 er ett av de tydeligste eksemplene på det. Gjennom samarbeid med norsk næringsliv og norske frivillige gir vi frivillige i landene der utfordringene er størst et hjelpemiddel til å stanse sykdomsspredningen allerede i starten, forteller Apeland.
Lein-Mathisen forteller at innovasjon er en sentral del av Microsoft, og at selskapet har flere eksempler på prosjekter med bakgrunn i sosialt engasjement.
-- Vi jobber blant annet med å finne ut hvordan vi kan sikre folk internettilgang over alt ved å bruke ledige radiofrekvenser. Kombinerer vi dette med kunstig intelligens, kan vi virkelig hjelpe til å gi all like muligheter og være med på å utjevne forskjellene i verden, sa Lein-Mathisen.
Kodehelg med dugnadsånd
Røde Kors og Microsoft samlet 42 utviklere, designere og forskere til "codeathonet" på Grünerløkka -- for å utvikle systemet Røde Kors og Microsoft har gått sammen om. Codeathonet ble offisielt åpnet på DOGA fredag 9. februar. Både Apeland og Lein-Mathisen var til stede, og Lein-Mathisen brukte sitt foredrag til å fortelle om hva Microsoft ønsket å gjøre for nødhjelpssektoren. Hun fortalte at det norske codeathonet var såpass unikt at til og med den øverste ledelsen i Microsoft hadde hørt om det.
-- Sjefen for Microsoft, Satya Nadella, sender sine lykkeønskninger fra Seattle, sa Lein-Mathisen fra podiet.
Også blant de fremmøtte frivillige var det store forventninger til hva codeathonet på sikt kunne bidra med. Hodo Elmi Aden, interaksjonsdesigner og frivillig fra SpareBank 1, fortalte at det er fint å være en del av prosjektet over tid, i stedet for kun i løpet av en helg. Hun trakk frem at en god brukeropplevelse i systemet er viktig for at det skal lykkes på lengre sikt.
-- Da jeg leste om det første codeathonet i fjor innså jeg at det er en fantastisk mulighet til å være med å bidra med min kunnskap. Jeg liker å være med på å lage noe fra grunnen av i samarbeid med andre. Det er utrolig hyggelig å jobbe samme med andre frivillige ildsjeler for en god sak, sa Aden.