Aiman Shaqura i Charge Inclubator. Foto: Thomas Dragsnes.

Flyktet fra Palestina til Toten. Ble suksessfull gründer. Nå åpner han inkubator.

Publisert Sist oppdatert

Aiman Shaqura bygger en inkubator for flyktninger og innvandrere, men det er ikke veldedighet. Det er beinhard business hvor målet er å skape Norges neste bedrift som er verdsatt til over åtte milliarder kroner (enhjørning).

Shaqura kom selv til Toten som flyktning fra Palestina med to tomme hender. 15 år senere har han bygget opp selskaper som har omsatt for over 100 millioner kroner.

Nå vil han bruke egne erfaringer til å sørge for at flyktninger i samme situasjon som han selv får bedre forutsetninger for å lykkes.

Jobber ute hos bedrifter

Han har fått med seg flere kjente bedrifter til å være med å bygge opp inkubatoren  «Charge Inclubator».

Med seg på laget har han PR-selskapet Trigger, Qvartz, Creuna, KPMG, Wikborg&Rein, samt innovasjonsnettverket SoCentral.

Inkubator-programmet varer i 6-9 mnd, og i løpet av perioden skal oppstartsbedriftene utvikle den opprinnelige forretningsidèen og forberede den på skalering.

I denne perioden vil de også få bransjetilpasset mentorbistand fra relevante samarbeidspartnere. Fremfor å sitte samlet på ett sted skal gründerne jobbe fysisk hos de bedriftene som deltar i Charge for å få verdifull kompetanse og nettverk.

– Ved å jobbe side ved side med norske bedrifter får flyktningene raskt en forståelse for hvordan norsk bedriftskultur fungerer. I tillegg har de nødvendig kompetanse i umiddelbar nærhet, de blir kjent med nye mennesker og bygger nettverk, det tror vi kommer til å være en viktig del av suksessoppskriften, sier Shaqura i en pressemelding.

Vil skape en enhjørningsbedrift

Han mener det er ingen grunn til at Norges neste enhjørningsbedrift ikke skal være startet av en flyktning.

–Min drøm er å gjøre det til en realitet, sier han.

 40 prosent av Fortune 500 selskapene i USA er gründet av innvandrere eller barn av innvandrere, og ifølge SSB er én av fire innvandrere overkvalifisert for jobben sin.

McKinsey dokumenterer at mangfold fører til opp til 35 prosent høyere verdiskaping i en bedrift, er det ingen tvil om at nye perspektiver fra andre kulturer representerer en konkurransekraft vi ikke er flinke nok til å utnytte i Norge. Det skal vi gjøre noe med, sier Trigger-gründer Preben Carlsen i en pressemelding. Han vil bistå som mentor i Charge Inclubator.

Han understreker at Charge ikke handler om veldedighet, men om å finne mennesker som har forretningsideer med stort potensial for vekst.

Nå søker inkubatoren deltagere og søknadsfristen er 15. juni.