Airbnb-startup etter det krevende året: «Vi fikk et skudd for baugen»
Oscar Hellenes måtte starte på nytt i Danmark, og vurderer avvikling i Sverige. Men ser lyst på framtida, når millionene nå endelig renner inn.
Fjoråret ble mildt sagt en berg og dalbane for Key Butler. Først kom gladsakene på rekke og rad. I løpet av vinteren hentet gründer Oscar Hellenes 5,5 millioner kroner til det som den gangen het Lotel. Så kjøpte han opp svenske Tophost, og slo seg sammen med danske Key Butler, og ble til bare Key Butler. De kjøpte også opp sin norske konkurrent, Easybnb. Og utpå vårparten investerte verdens tredje yngste dollarmilliardær, Gustav Witzøe, ytterligere fire millioner kroner.
Årsregnskapet vitner imidlertid om at det likevel ble et tøft år, der mesteparten av egenkapitalen på seks millioner kroner ble borte for selskapet som hjelper privatpersoner og profesjonelle med korttidsutleie. Både det danske og svenske selskapet ble nedskrevet til 1 krone, mens det norske datterselskapet Nordic Apartments hadde en negativ egenkapital på 2,5 millioner kroner.
Feil i Danmark
Det kan imidlertid se ut til at Oscar Hellenes har klart å snu skuta i siste stund. Særlig i Danmark går det nå særdeles bra, ifølge de siste tallene fra gründeren.
– Vi fikk et skudd for baugen i den danske virksomheten i fjor, da vi ble rammet av en teknisk feil hos Airbnb, men dette var kun forbigående. Nå er det danske markedet vårt beste, forteller Hellenes til Shifter.
Etter det Shifter forstår skal kontoene til både Key Butler og kundene ha vært utilgjengelige i en lang periode, og Key Butler skal ha bestemt seg for å avvikle bedriften. Det tok tid før man kom i gang igjen, da med et nytt selskap, som altså går langt bedre.
I pluss
Hellenes opplyser at selskapet imidlertid nådde ti millioner kroner i omsetning i sommer og er foreløpig marginalt i pluss.
-- Den økonomiske utviklingen er positiv, og innen bedriftsmarkedet forventer vi tosifret antall millioner i omsetning i 2018. Derfor ønsker vil vi å investere mer. Akkurat nå bidrar vi i ombyggingen av to bygårder til leilighetshotell i København.
Key Butler har dessuten endret strategi, og satser nå mindre på privatmarkedet.
-- Privatmarkedet fungerer greit nok, men vi ønsker ikke å satse på det når det er langt mer å hente i bedriftsmarkedet. Samtidig kveler reguleringene markedet, i København blir det maks 70 dager utleie per år, i Norge er liknende forslag på høring, og i Sverige er største delen av markedet regulert bort allerede. Mye av markedet i Stockholm består av leiligheter hvor det er totalforbud mot korttidsutleie, påpeker Hellenes.
Mer lønnsomt med bedrift
I 2018 regner Key Butler med å leie ut for totalt 38 millioner kroner i år – hvorav 29 millioner kroner kommer fra bedriftsmarkedet. Hellenes viser til at omsetningen per kunde er nesten 10 ganger høyere og det er lavere kostnader per booking når det kommer til både logistikk, kundesupport og drift i bedriftsmarkedet.
-- Så ser vi også at bedrifter i større grad enn privatpersoner setter mer pris på at tjenesten vår er enkel og forutsigbar.
Selskapet tar en «cut» på 20 til 35 prosent av leieinntektene for tjenestene til huseierne, som innebærer både organisering rundt selve utleien, klargjøring og renhold.