Teknisk sjef Erlend Bolle og administererende direktør Øyvind Birkenes i Airthings på forbrukerelektronikk-messen CES i Las Vegas. Foto: AirThings

Norsk selskap med «milliardexit-konge» i ryggen lanserer radonmåler i USA

Publisert Sist oppdatert

Det norske selskapet Airthings lanserte onsdag en radonmåler på forbrukerelektronikk-messen CES i Las Vegas. Geir Førre, med tre milliard-exits bak seg, er en av investorene.

Airthings Wave, som produktet heter, skal gi huseiere umiddelbart innsyn i deres radonnivåer - en livsfarlig gass som få vet at er den ledende årsaken til lungekreft blant ikke-røykere, skriver Airthings i en pressemelding.

Deres mål er å gjøre radonmålere like vanlig som røykvarslere i alle verdens hjem.

– Har dere investorer?

– Airthings har etter oppstarten i 2008 basert seg på organisk vekst. I slutten av 2015 styrket vi teamet da vi fikk med Geir Førre og Alf-Egil Bogen inn i selskapet, sier CTO Erlend Bolle til Shifter.

Geir Førre er vel det nærmeste vi kommer en «exit-konge» her i Norge. Nylig var han med å selge drone-selskapet Prox Dynamics til FLIR Systems for 1,13 milliarder kroner.

Det var tredje gang han solgte et selskap i milliard-klassen.

Første produkt i konsumentmarkedet

Airthings fikk også inn Øyvind Birkenes som ny daglig leder tidlig i 2016, og har tidligere lansert tre produkter for pro-segmentet. Dette er første gang de prøver seg på konsumentmarkedet.

–Hvordan vil dere markedsføre produktet?

–Vi lager i all hovedsak produkter for huseiere og dette er det segmentet vi bruker mest ressurser på å nå. Vi gjør mye ren produkt-markedsføring, samt at vi bruker mye tid og ressurser på å øke bevisstheten rundt radon. Det er veldig stor mangel på kunnskap rundt dette problemet, og vi ser at hvis vi klarer å øke bevisstheten hos folk har det en veldig positiv effekt for oss. Stort sett all markedsføring vi gjør er via digitale/sosiale kanaler. Google, Facebook, Youtube og Amazon, sier Bolle til Shifter.

–Hvor stort er deres potensielle marked?

– Ja, si det? Det er slik at myndighetene anbefaler alle å måle radon, så du kan si at potensielt er markedet like stort som antall hus. Vårt langsiktige mål er å gjøre radonmålere like vanlig som røykvarslere. Lanseringen av Airthings Wave er et godt steg i den retningen. Vi ser helt klart stort potensial for videre vekst, dette er bare begynnelsen, sier Bolle.

–Hva blir deres største utfordring fremover?

– Vår største utfordring fremover er å øke bevisstheten og kunnskapen rundt radon. Nå håper vi å få god drahjelp av nye lover som akkurat har blitt innført i EU, der alle medlemsland blir pålagt å informere sine innbyggere om radon. Det kommer også til å bli ekstra fokus på måling i skoler, barnehager og arbeidsplasser i dette direktivet, sier Bolle.

Bokser med sporfilm

Ifølge Statens strålevern, tar radongass livet av 300 nordmenn hvert år.

Gassen finnes i alle norske hjem, i varierende grad. Mengden radongass varierer mye over tid og blir påvirket av klima, ventilasjon, årstid, samt andre faktorer.

Den mest brukte metoden for å måle radon i dag baserer seg på bokser med sporfilm, som bare gir et lite innblikk i gjennomsnittsverdien, og krever innsending til laboratorium for analyse. Dette er problematisk, siden radon varierer så mye over tid, mener administrerende direktør i Airthings Øyvind Birkenes.

–Alle hjem burde ha en radonmåler, og det er Airthings sitt mål å realisere dette, sier han i en pressemelding.


HJELP OSS Å BLI BEDRE. SVAR PÅ NOEN ENKLE SPØRSMÅL OG GI DIN TILBAKEMELDING PÅ SHIFTER.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør også vår seneste podcast med den levende gründerlegenden Jon Von Tetzchner. Sammen med Geir Ivarsøy bygget han en nettleser i 1994 som ingen hadde tro på, men som endte opp som et av Norges største og mest kjente IT-selskaper som tiltrakk seg talenter fra hele verden. I podcasten forteller han om hvorfor ting til slutt gikk galt i Opera. Om salget til Kina. Om sin nye nettleser Vivaldi og hvilken type investorer du bør holde deg unna.

Hør hele podcasten på Shifter. Eller last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter». Og sist, men ikke minst: Glem ikke å rate oss i iTunes hvis dere er fornøyd.