CEO i Airthings, Øyvind Birkenes, og leder for praktikant-programmet Lauren Alkire. Foto: Torill Henriksen

Øker staben med 20 prosent hver sommer: Lar praktikanter jobbe på de store prosjektene

Publisert Sist oppdatert

– Skal vi rekruttere de beste ingeniørene, må vi ta de tidlig, sier Øyvind Birkenes. Nå vil han kapre neste kull fra USA. 

Det er tre år siden IoT–selskapet Airthings for første gang hanket inn praktikanter om sommeren, og i løpet av de siste årene har antallet økt.

– I år hadde vi elleve praktikanter. Det vil si en stab-økning på tjue prosent, forteller CEO Øyvind Birkenes.

Til neste sommers praksisplasser har selskapet utvidet jakten til å gjelde studenter fra det amerikanske prestisjeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT).

– Vi ønsker å ansette gode folk fra hele verden. Vi går også til NTNU og Lund hvor vi har ansatt fra tidligere. Men vi ser at vi klarer å få folk fra hele verden, og da er det naturlig å se på MIT, forklarer Birkenes.

Han mener det også er en god mulighet for å selge Norge som arbeidssted.

– Vi tror det vil være attraktivt for amerikanske studenter å komme hit, bo en sommer i Norge, og jobbe med en kul gjeng. I tillegg er det enda mer spennende for studenter fra NTNU og Sverige å komme hit, når det da også er studenter fra MIT her. Det er en selvforsterkende effekt, sier Birkenes.

Les også: Airthings med 100 millioner i inntekter: − Utfordringen er å holde på startup-mentaliteten

Må hente talentene tidlig

I september reiste en delegasjon fra selskapet til det anerkjente universitets egen kompetanse- og rekrutteringskonferanse.

– Den største eksporten vår går til nettopp USA og Canada, og derfor har det også stor verdi for et selskap som Airthings å tiltrekke oss de aller skarpeste hodene derfra, sier Birkenes og legger til at selskapet hadde 16 intervjuer med mulige kandidater fra universitet.

– Selv om vi de siste årene har hatt flere praktikanter fra anerkjente universiteter i USA og andre steder, er det ekstra moro å se hvor gira MIT-studentene er på å komme til oss, akkurat slik vi også opplever det fra NTNU og Lund i Sverige.

Airthings-sjefen var vant med å ha praktikanter fra jobben i Texas Instruments, og det var naturlig å ta konseptet med inn i IoT–selskapet.

– Skal vi rekruttere de beste ingeniørene, må vi ta de tidlig og få dem inn som praktikanter. Og det gjør det lettere for oss å se hvem vi ønsker å ansette. I tillegg er det bra for studentene at de får praktisk erfaring, slik at de kan se om dette er noe de ønsker å jobbe med.

Sto på IFA-scenen

En av praktikantene selskapet har tatt inn i varmen, er Martin McGloin. Han var praktikant sommeren 2018. Da fikk han ansvar for å lage Radonmap.com, et kart som viser mengden radon registrert av Airthings–sensorer over hele verden.

– Jeg ønsket å finne noe jeg kunne levere mens jeg jobbet der. Et radon-kart var noe det ble snakket mye om på styremøter, at vi måtte få lagd denne oversikten. Så det prosjektet tok jeg til meg, og samarbeidet med to andre, forteller han.

Martin McGloin. Foto: Airthings

Prosjektet måtte være ferdigstilt til IFA, Customer Electronics–messen i Berlin.

– Den ble ferdig, og vi fikk vist frem den. Og i år var jeg så heldig at jeg fikk stå på scenen og fortelle om RadonMap og Radongass, forteller McGloin.

Tidligere gründer

I ettertid har McGloin innehatt flere roller og er nå produktsjef for selskapets nye satsing Healthy Building Solution.

McGloin ble interessert i Airthings etter at han solgte sin egen startup «Sorry as a service».

– Etter jeg solgte selskapet, var jeg klar på at jeg ikke ønsket fortsette en karriere med kundeservice og callsenter. Og jeg så at det skjedde mye innenfor IoT og bygg–bransjen.

Han var også godt kjent med Birkenes og hans CV, og fikk god tro på selskapet. Samtidig som han så etter det han kaller den neste «raketten», tok han et årsstudium i matematikk på Lund, og søkte praksisplass hos Airthings.

– Praksisplass er for meg en risikominimerings-teknikk. Når man skal velge den raketten man vil satse på, er det greit å sjekke først i en praksis-stilling.

Det siste året har McGloin blitt en ivrig talsperson for selskapet og holdt flere foredrag, i tillegg til å være mentor på The Factory.

– Det har vært en utrolig reise de siste 16 månedene, sier McGloin.

Han mener også flere gründere som vil inn i et selskap bør være mindre selvhøytidelig.

– Det er har ikke noe å si hvor i raketten du sitter når den tar av, så lenge du er med. Om du kommer inn som en praktikant, er du med på den utrolige reisen, sier han.

Les også: Airthings årets eksportbedrift: «Bidrar til tryggere hverdag»

Stort sosialt opplegg

Lauren Alkire har ansvaret for praksis-programmet, og forteller at praktikantene blir satt på store prosjekter.

– Vi forsøker å ta dem inn, og gjøre dem til en del av teamet. De får være med på kundemøter og får mye ansvar, samtidig som alle har sin egen mentor og blir fulgt opp tett. I tillegg har vi et veldig sterkt sosialt opplegg, hvor vi har aktiviteter hver uke, forklarer Alkire.

Hun forteller at det er en lang prosess for å finne det lille knippet av praktikanter selskapet tar inn i varmet hvert år.

– I fjor hadde vi 60 intervjuer bare på NTNU, korte «speed-intervjuer». Vi setter lista veldig høyt, så det blir ganske mange intervjuer, foklarer hun.