Utredning: Slik vil de få fart på norske investorer
– Det norske kapitalmarkedet ser i hovedsak ut til å fungere godt, men utvalget ser likevel potensial for forbedring på flere områder, sier utvalgsleder Aksel Mjøs.
Han har ledet det såkalte Kapitaltilgangsutvalget som torsdag leverte sin utredning til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Utvalgets arbeid var en direkte oppfølging av regjeringens industrimelding fra i fjor.
– Bedrifter over hele landet, i alle bransjer og i alle faser trenger tilgang til lån og investeringer. Denne utredningen gir oss et godt grunnlag for å vurdere hvordan kapitalmarkedet fungerer, og om det kan eller bør fungere enda bedre, sier Røe Isaksen.
Nye skatter
Aksel Mjøs er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole og styreleder i Kavlifondet. Sammen med de åtte øvrige utvalgsmedlemmene mener han altså at det er fullt mulig å legge til rette for at kanaliseringen av penger til norske bedrifter som er i startgropen og i andre faser, forbedres.
Utvalget mener blant annet at formuesskatten gjør at tilgangen på kapital reduseres. En mulig løsning er derfor å eventuelt erstatte den med andre skatter som kan ha mindre negative effekter på kapitaltilgangen.
Røe Isaksen kommenterer foreløpig ikke de forskjellige forslagene, ei heller muligheten for å avskaffe formuesskatten. Høyre har imidlertid programfestet at de vil redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital for å styrke norsk eierskap til norske arbeidsplasser. Partiet peker på at norske eiere opplever det både som urimelig og belastende at de må betale formuesskatt uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd.
I Jeløya-plattformen har regjeringen som mål å senke skattenivået og redusere makssatsen i eiendomsskatten fra sju til fem promille, samt øke bunnfradraget og rabatten for arbeidende kapital i formuesskatten.
Virke bekymret
Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen mener rapporten tydelig viser at det er lite privat egenkapital i Norge sammenlignet med for eksempel i Danmark og Sverige, og at Norge også har mye lavere investeringer i teknologiselskaper. Spesielt bekymret er hun for tilgangen på kapital i små og mellomstore bedrifter.
– Små og mellomstore bedrifter i Norge har ikke tilstrekkelig med egenkapital til å omstille og utvikle seg, og tilgangen på lån fra bankene er fortsatt for stram. Dette er kritisk fordi næringslivet har et stort omstillingsbehov knyttet til ny teknologi og nye forretningsmodeller, og små og mellomstore bedrifter er ryggraden i norsk næringsliv, sier Madsen.
Virke foreslår selv tre strakstiltak for å bedre situasjonen: å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, gjøre det enklere for bankene å gi små og mellomstore bedrifter tilgang på lån, samt tillate etableringen av såkalte crowdfundingselskaper.
På høring
I tillegg til forslaget om å avvikle eiendomsskatten, mener utvalget det bør legges til rette for at pensjonssparere skal kunne ta økt risiko i pensjonssparing og at mer av kapitalen som er plassert i stiftelser kan bidra med mer finansiering til norske bedrifter. Utvalget foreslår også å åpne for at ordningen med aksjesparekonto kan omfatte unoterte aksjer.
Regjeringen skal nå gå igjennom utvalgets rapport og anbefalinger. Deretter skal Nærings- og fiskeridepartementet sende rapporten på høring for å få ulike synspunkter og innspill.