Nordea velger ut fintech-selskaper i Oslo denne uken. Kun ett av 35 selskaper er fra Norge.
Til sammen 35 oppstartbedrifter konkurrerer denne uken i Oslo om å bli valgt ut til å delta i Nordea Accelerator-programmet senere i høst.
De 35 selskapene er valgt ut blant over 200 søkere, som har sendt inn sine prosjekter og ideer til Nordea Accelerator de siste månedene. Av de utvalgte prosjektene kommer det deltagere fra land som USA, Russland, Singapore, India, men kun ett selskap kommer fra Norge.
Det er et selskap med to damer, en fra Svalbard og en fra Oslo, som har kommet med.
– Vi jobber med en applikasjon som gjør sparing sosialt, enkelt og morsomt, sier gründer Thora Helene Støren til Shifter. Hun har fått med seg programmerer Bao Marianna Nguyen for å utvikle appen som nå kun er på idé-stadiet.
Med YayNey skal du kunne sende ut et bilde av noe du vurderer å kjøpe for å få dine venners tilbakemelding. Dersom de stemmer nei til kjøpet, går pengene du hadde tenkt til å bruke inn på en sparekonto, forteller Støren til Shifter.
– Interessen har overgått det vi hadde trodd var mulig, og det er imponerende å se bredden blant de som har søkt om å delta, både i form av ideenes innhold og hvor de kommer fra, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Bank Norge i en pressemelding.
Det er andre gang Nordea arrangerer sitt Accelerator-program, som er det største i sitt slag i Norden. Etter en oppstartsuke vil rundt 20 prosjekter bli invitert til å delta videre i Nordea Accelerator. Det første programmet ble gjennomført i Helsinki. Denne gang kan oppstartsbedriftene også velge å jobbe i Nordeas lokaler i Stockholm.
– Vi ønsker å finne frem til ideer som vi kanskje ikke klarer å utvikle selv. Nordea Startup Accelerator vil fokusere på områder som kognitiv teknologi, kunstig intelligens og blockchain. Men vi er også interessert i andre områder der ny teknologi kan hjelpe oss å tilby bedre tjenester til våre kunder, sier Storset.
Samarbeider med Nestholma
Selskapene som blir invitert til å delta i Nordea Accelerator, vil få mulighet til å jobbe i nært samarbeid med eksterne gründere, internasjonale teknologispesialister, eksperter i Nordea og viktige beslutningstakere. Nestholma var Nordeas samarbeidspartner i det første programmet og vil også være det i det nye programmet. IT-selskapene Tata Consultancy Services og IBM vil også bidra i Accelerator-programmet.
Nordea arrangerte sitt første Accelerator-program vinteren 2015–2016. Alle de 12 oppstartsbedriftene som deltok i det første programmet, driver fortsatt virksomhet, og de fleste gjør det godt.
– Oppstartsbedriftene mottok over EUR 600.000 i ny finansiering. For to av dem (Jenny og Feelingstream) forbereder Nordea faktiske piloter for å se nærmere på mulighetene for langsiktige partnerskap. Nordea jobber også med et par av de andre oppstartsbedriftene om et mulig samarbeid, sier Storset.
Tidligere sjef for kredittkort i Nordea og nå leder for fintech-konsulentselskapet Fintech Mundi, Susanne Hannestad har uttalte seg tidligere i Shifter om hvorfor Nordea starter et akseleratorprogram.
– De er nysgjerrige, og de er inspirert av de store europeiske bankene som ligger foran. Nordea har nå et voldsomt transformasjonprogram internt og de må henge på fintech-bølgen, sier Susanne Hannestad, tidligere sjef for kredittkort i Nordea, og nå leder for fintech-konsulentselskapet Fintech Mundi.
Etter det Hannestad erfarer, er det kun Nordea av de store bankene som åpner opp for eksterne startups.