Kjetil Holmefjord i StartupLab.

Vil redde gründere unna dårlige deals: Nå deler StartupLab oppskriften på startupvennlige avtaler

Publisert Sist oppdatert

Snapsale-saken bidro til at akseleratoren i Forskningsparken nå legger ut malene de og advokatene har jobbet i årevis for å utvikle.

Du skal ikke trenge å være jurist for å starte et tech-selskap, fastslår StartupLab når de nå legger ut avtalemalene som til nå har vært forbeholdt deres egne gründere.

– Å starte et selskap innebærer en rekke problemer som store selskaper har egne avdelinger til å ta hånd om. Juridiske problemstillinger er et av problemene, og du er nødt til å håndtere en haug med papirarbeid. Hvis du er førstegangsgründer, er sannsynligheten stor for at du aldri har vært borti slikt tidligere, påpeker partner Kjetil Holmefjord.

Advokatene i SANDS (tidligere Steenstrup og Stordrange) kommer ukentlig til StartupLab for å gi gratis juridisk bistand til gründere. Malene er endret kontinuerlig etter hvert som SANDS og StartupLab har høstet erfaring gjennom arbeidet med snart 200 oppstartsselskaper.

Snapsale-effekten

– Hvorfor legger dere ut dette nå, er det som en konsekvens av Snapsale-saken?

– Vi har jo diskutert dette generelt en stund, men denne type saker setter fart på prosessen. Du kan si at det har gjort det enda mer relevant å gå ut med hva som er en gründervennlig aksjonæravtale, sier partner Kjetil Holmefjord i StartupLab og Founders Fund.

Ute i verden er det andre akseleratorer som har gjort dette tidligere. YC og 500 i USA har sluppet tilsvarende dokumenter, samme med Startupdocs i Sverige. Håpet er at malene skal gi gründere i Norge et like bra fundament når de starter selskaper og henter tidlig kapital.

Men hva er det som er gründervennlig med disse avtalemalene?

– Vår holdning er at vi skal hjelpe gründerne. Selv om det i et lite tidsvindu er et skjevt maktforhold mellom investorer og gründere, betyr det ikke at vi krever mer. Det er ikke der vi skal ødelegge for gründeren ved å sikre oss en oppside. Vi gjør henter heller ut oppsiden sammen med gründeren lenger fremme, sier Holmefjord.

Han mener dette er det beste utgangspunktet for å bygge gode selskaper.

Henvendelser

Offentliggjøringen av malene er også et resultat av at eksterne gründere har henvendt seg til StartupLab for å få hjelp.

– Internt får vi gjerne de samme spørsmålene gang på gang. Derfor laget vi en mal som vi har gitt ut til folk her på huset. Vi har funnet at vi ikke har noe å tape på å dele dette. Snarere skaper det verdier som kommer alle til gode.

Holmefjord mener dette er en del av en «pay it forward»-kultur.

– Vi kunne tatt en størst mulig del av kaka selv, men i stedet ønsker vi å øke størrelsen på kaka. Dersom vi kan hjelpe andre til å bruke tiden på noe viktigere enn å gjøre denne jobben en gang til, tjener alle på det.

Snakk med eksperter

– Men du kan ikke garantere at det er vanntette avtaler for alle, dette?

– Som vi skriver og gjentar ettertrykkelig: Man bør ikke bare skrive ut og signere på dette, uten å involvere en ekspert.  Malene er nettopp maler, og noe som man som gründer bør jobbe seg gjennom med en profesjonell, for å finne ut hva som er riktig for eget selskap. Forhåpentligvis kan dette synliggjøre at det ikke alltid er nødvendig med altfor kompliserte kontrakter i tidlig fase.

Foreløpig finner du maler for aksjonæravtaler, låneavtaler, term sheet, NDA og ansattavtaler. StartupLab oppfordrer andre aktører til å komme med innspill til hvordan avtaledokumentene kan bli enda bedre for gründere.

Finn avtaledokumentene her: startuplab.no/documents