Han ber nordiske teknologigründere ta klimaansvar, og har et klokt råd til investorene
Al Gore spår en ny revolusjon som er større enn den industrielle revolusjon, og gründere gjør det lettere for seg hvis de er en del av den. På Slush fikk han støtte fra ledende tech-investorer.
-- Investorene og entreprenørene må ta ansvar. Og de må gjøre det på en bærekraftig måte, sa Al Gore under åpningen av Slush-konferansen i Helsinki.
Foran et celebert publikum, med blant annet engelske prins William, svenske prins Daniel og den finske presidenten, tegnet han et mørkt bilde av den siste utviklingen i klimaendringene -- med flere skogbranner, kraftigere stormer og ødeleggende flom. Men han var imidlertid optimistisk på vegne av teknologiutviklingen, og kostnadsreduksjonen på solceller, vindkraft og batterier.
-- Teknologiutviklingen går utrolig raskt. Vi har verktøyene til å løse det, må bare implementere det, sa Gore.
En revolusjon
Den tidligere visepresidenten har for lengst blitt klimaaktivist på heltid, og mener vi er i starten av en bærekraftsrevolusjon i næringslivet, med endringer som er større enn den industrielle revolusjon.
-- Dette starter ikke i et lite hjørne av England, slik den industrielle revolusjon gjorde. Den begynner overalt, og vil spre seg over verden, sa Gore.
Gore mente at det vil handle mindre om kvartalsresultater og oppslag i finanspressen om hvor mye man tjener, og mer om hva selskapene gjør for en bedre verden.
-- De fleste vil jo gjerne jobbe for et selskap som har gode inntekter og overskudd. Men for denne generasjonen handler det også om å gjøre kloden til et bedre sted, sa Gore.
Kampen om de smarteste
Han mente at selskaper som skal rekruttere de smarteste hodene, må tenke på denne utviklingen. Gore understreket at han ikke bare snakket som klimaaktivist, men også som investor gjennom 15 år.
-- Bærekraftsrevolusjonen er den største muligheten i verdenshistorien. Og som entreprenør vil du få det lettere hvis du holder dette fokuset, både overfor investorer og i businessen, sa Gore.
Den tidigere visepresidenten, nobelprisvinneren og mannen bak filmen «The Unconvinient Thruth» ba publikum på Slush og teknologer flest slutte seg til bærekraftsrevolusjonen.
Støtte fra stjerneinvestorer
I Norge har særlig miljøet rundt Nordic Impact, med Katapult Future Fest og Katapult Accelerator tatt en lederrolle i "bedre verden"-investeringer, men det er åpenbart at det skjer mye blant de mer tradisjonelle tech-investorene også.
Etter innlegget til Gore møttes et stjernegalleri av investorer på hovedscenen, med Niklas Zennström (Skype/Atomico), Sophia Bendz (Atomico), Brent Hoberman (Founders Factory) og David Thenenon (Softbank). De spådde en lys fremtid for selskaper som gir seg i kast med de største utfordringene.
Zennström møtte Gore for første gang for 11 år siden, og hørte hans berømte foredrag. Skype-gründeren hadde akkurat solgt selskapet sitt for milliarder. Han fikk tårer i øynene, med en følelse av at fokuset hans frem til da hadde vært feil, og at han som entreprenør hadde tatt for lite ansvar. Og at entreprenører overlot det til veldedige organisasjoner og bistand å gjøre verden til et bedre sted.
-- Filantropi er fint, men det vi har sett de siste årene er at engasjerte entreprenører kan ha stor impact når de skalerer produkter og tjenester globalt.
Klok investering
Zennström er overbevist om at selskaper som forsøker å gjøre verden til et bedre sted, vil bli ledende nå fremover.
-- Alt handler om talent, og gjøre seg attraktiv for de beste folka. Det er slik at de beste vil jobbe for mission-drevne selskaper, som har en impact. Samtidig som de generasjonene tenker på bærekraft når de handler varer og tjenester. Det er det som gjør det klokt å investere i disse sektorene.
Brent Hoberman var optimistisk på vegne av næringslivet nå fremover.
-- Det er fantastiske nyheter at de yngre generasjonene vil jobbe for selskaper som har en mening, at de gjør det helt fra starten av karrieren. Det gjør at vi vil se flere flere entreprenører innen disse områdene, sa den kjente investoren og lederen for Founders Factory.
Han har selv investert i medtech, blant annet oppstartsselskaper innenfor kreftmedisinering.
Zennström påpekte at landene i Nord-Europa, der de økonomiske forskjellene ikke er store og innbyggerne er opptatt av miljøvern, vil ha et spesielt fortrinn i bærekraftsracet. Zennström pekte også på utdanning.
-- Hvis vi ikke fikser utdanning, fikser vi ingenting, sa han.
Shifter følger Slush, Nordens største tech-konferanse med over 20.000 deltagere.