Brukeren som har fått dataene sine på avveie har siden fått en ny Echo Dot tilsendt fra Amazon, men det er usikkert om han vil bruke den. Foto: AP Photo/Jeff Chiu, File
Brukeren som har fått dataene sine på avveie har siden fått en ny Echo Dot tilsendt fra Amazon, men det er usikkert om han vil bruke den. Foto: AP Photo/Jeff Chiu, File

Amazon sendte 1.700 Alexa-stemmeopptak til feil bruker

Publisert Sist oppdatert

Alexa blir anklaget for å "tyste" på brukerne. 

Brukeren omtales i media kun som "Martin Schneider", og hadde søkt om innsyn i hvilke data Alexa hadde om ham. Til tross for at han ikke hadde noen egen Alexa-assistent, fikk han tilsendt 1.700 opptak, men ingen av dem inkluderte data om ham selv. Under EUs GDPR-lovgivning har brukere av digitale tjenester rett til innsyn i hvilke data som er registrert om dem, men i dette tilfellet har altså innsynsretten ført til mer problemer.

I første omgang forsøkte Schneider å kontakte Amazon for å melde fra om feilen, men fikk ikke noen respons derfra -- og valgte å gå til det tyske magasinett c't.  Journalistene fikk tilsendt nok data til at de kunne sammenholde dette med Facebook- og Twitter-data, og identifisere brukeren. Dermed var det journalistene selv som meldte fra til den inntil da intetanende brukeren.

Vitner i kriminalsaker

Denne brukeren -- som også er anonymisert grunnet omstendighetene og kun omtales som "Neil Schmidt" -- fikk dermed vite at data om alt fra hvem han bor sammen med, til hvilken musikk han hører på og hvordan han planlegger dagene sine, hadde blitt sendt til noen andre. At det ikke var Amazon selv som meldte fra om dette sikkerhetsbruddet, trekkes frem som en annen alvorlig omstendighet i saken.

I den forbindelse viste det seg at de to brukernes data hadde blitt forbyttet -- uten at Amazon selv hadde oppdaget feilen. Som kompensasjon for sikkerhetsbruddet, fikk Schmidt noen Amazon-gaver det er ukjent om han nå ønsker å bruke: et gratis Prime-medlemskap, en ny Echo Dot og Spot-tjenester.

På spørsmål fra Washington Post oppgir Amazon at feilen skyldtes en "menneskelig svikt", noe som betyr at Schmidt også delte dataene sine med den Amazon-ansatte.

Også tidligere har Alexa havnet i lignende trøbbel, da tjenesten tok opp en samtale et ektepar hadde hjemme, og sendte den til ektemannens kollega. Samtidig har Alexa bidratt positivt til etterforskning av kriminalitet -- nettopp fordi tjenesten hører alt. Dermed har Alexa stilt som "vitne" i både draps- og mishandlingssaker.

Powered by Labrador CMS