Lawbotics-teamet fra venstre: Alexander Schwantes, Marte Tronstad, Merete Nygaard og Alexander Bakos Leirvåg. Foto: Lawbotics

Aschehoug og eks-topp-sjef i Finn.no går inn i norsk legal-tech-startup

Publisert Sist oppdatert

Legal-tech-selskapet Lawbotics henter 1,5 millioner NOK fra forlagshuset Aschehoug.

I tillegg går eks-Finn.no-sjef Christian Printzell Halvorsen inn som styreleder og investor.

Selskapet Lawbotics utviklet en plattform for digitalisering av juridiske dokumenter, og har i første omgang lansert en dokumentgenerator for aksjonæravtaler. Neste steg er å bygge en plattform med en smart dokumentgenerator i kjernen, hvor ulike dokumentflyter kan opprettes og brukes av alle virksomheter.

– Nå kan vi fortsette som planlagt og utvikle produktet videre, sier gründer Merete Nygaard til Shifter om kapitalinnsprøytningen på 1,5 millioner NOK.

Shifter har tidligere skrevet om Nygaard, og hvordan hun sa opp advokatkarrieren for å starte sitt eget selskap. Etter en tid som «startup-advokat», ble ideen om Lawbotics født, og nå har selskapet hentet sine første eksterne investorkroner. I tillegg har de mottatt støtte fra Innovasjon Norge på 700.000 NOK.

Lawbotics har frem til nå vært egenfinansiert av Nygaard og medgründer Alexander Bakos Leirvåg. I tillegg til dem, har selskapet ytterligere to ansatte.

Ingen norske konkurrenter

– Har dere noen konkurrenter?

– Det finnes noen utenlandske aktører som standardiserer maler, men det er ingen jeg vet om som gjør akkurat det samme som oss. I hvert fall ikke i Norge. Den største verdien i produktet, er at vi på en enkel måte effektiviserer tidkrevende arbeid med juridiske dokumenter i alle bedrifter, sier Nygaard.

– Hva er en dokumentflyt?

– En emisjon kan være en type dokumentflyt, hvor man guides gjennom de ulike stegene. Vår showcase, som vi også har ute, er en dokumentflyt for å generere en aksjonæravtale. Dersom det gjøres endringer i dokumentet, kan det meldes tilbake til den som opprinnelig har laget malen, slik at den fortløpende blir forbedret.  Sammenlignet med et arkiv i et advokatfirma, vil vi da holde alle malene oppdatert på eksempelvis lovendringer eller andre ting, sier hun.

– Nå har du fått inn dine første eksterne investorer. Hva er det mest krevende med å bygge et selskap?

– Fra jeg gikk ut og startet for meg selv, har den største utfordringen vært å finne folk til teamet. Det tok litt tid før jeg fant riktig medgründer som hadde kompetansen som komplementerer min egen, og som kunne ta rollen som CTO, forteller Nygaard.

En annen utfordring, understreker Nygaard, var å prøve å ikke gå i de klassiske utviklerfeilene, ved å utvikle feil, som koster mye tid og penger.

– Derfor brukte vi en del penger på konsulenter som har vært gjennom samme type utviklingsløp for og lære av deres feil, forteller Lawbotics-sjefen.

Har leid inn kompetanse for å unngå feil

–  Noen feil som du har lært av?

– Nei. Ha ha. Føler ikke vi har gjort så mange feil. Vi prøver nettopp å unngå klassiske feil ved å bruke tid på beslutninger, ikke hoppe på første og beste løsning, samt ved å ha riktige fagpersoner å trekke på. Vi har også brukt god tid på å finne riktig investor, sier hun.

– Hva er spesielt med Aschehoug som investor?

– For meg er viktig med en litt større investor i stedet for mange små. De kan bidra inn i styre, bidra med strategikompetanse og er noen vi kan sparre med rundt det forretningsmessige. De er heller ikke en konkurrent, sier hun.

– Men kan Aschehoug mye om AI?

– Nei, kanskje ikke så mye på det tekniske, men er mer en støtte på forretningsutvikling. Vi har egen teknologikompetanse i tillegg til at vår styreleder Christian Printzell Halvorsen både er teknolog, har god kommersiell forståelse og har erfaring med markedsplasser, sier hun.

Tidligere Finn-sjef Christian Printzell Halvorsen går inn som styreleder og investor i Lawbotics. Foto: Schibsted

Printzell Halvorsen tror advokatbransjen vil endres fundamentalt de kommende årene som følge av den teknologiske utviklingen med automatisering, kunstig intelligens og blockchain.

– Dette er det interessant å være med på. Lawbotics er tidlig ute og har interessante tanker. Jeg håper å kunne bringe min erfaring med å skape digitale plattformer med sterke nettverkseffekter til selskapet, sier Printzell Halvorsen til Shifter.

Vil ikke oppgi verdisetting på selskapet

– Hva er verdisetting på selskapet?

–Det vil jeg ikke oppgi, sier hun.

– Hva blir største utfordring fremover?

– Å utvikle iterativt og samtidig gjøre det raskt nok til å komme så langt vi ønsker før  vi igjen vil ha behov for mer kapital. Og så er det jo en utfordring å sikre kunder, sier hun.

– Hvem er kundene deres?

– Det vil være de som produserer en mengde juridiske dokumenter som vil få størst effekt av produktet vårt. Et typisk eksempel er et advokatfirma, men det kan også være offentlige virksomheter. Jeg bruker selv flere dager i uken på å produsere dokumenter som CEO i en lite startup, og selv for meg vil dette frigjøre mye tid, sier hun-

– Hvordan skal dere tjene penger?

– Kundene må betale en lisens for å bruke plattformen, men vi har ikke landet detaljene for dette ennå, sier Nygaard.

Interessert i legal-tech? Vi arrangerer en legal-tech-konferanse i høst. Legg igjen epost-adressen din, så holder vi deg oppdatert.

* indicates required