Alexander Woxen, StartupLab. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
StartupLab til Bergen: «Det blir ikke et miljø i verdensklasse hvis vi legger opp til konkurranse mellom byer»
Det tok drøyt ett år å lande på avgjørelsen: StartupLab må stikke hodet ut.
På nyåret åpner seks år gamle StartupLab en ny avdeling på Solheimsviken i Bergen, tett på blant andre DNB og Bergen Teknologioverføring (BTO).
– I StartupLab har vi en enorm styrke på områder som IoT, data science og mobility, men liten kontakt med miljøer med sterk industriforankring utenfor Oslo, som shipping, havbruk og energi, sier StartupLabs Alexander Woxen.
Han er blant dem bak den nøye kalkulerte avgjørelsen:
– For vi skal ikke undervurdere kompleksiteten med å jobbe på flere lokasjoner samtidig. Vi er jo fortsatt en oppstartsbedrift selv, og da er det selvsagt en stor risiko, kanskje særlig den kulturelle biten, sier han.
Og nettopp derfor er han "så ekstremt" opptatt av å være en brobygger mellom øst og vest, fremfor å bidra til ytterligere økt segregering:
– Det blir ikke et oppstartsmiljø i verdensklasse dersom den nasjonale ambisjonen er å legge opp til konkurranse mellom byene. Da undervurderer vi verdensbildet og gjør oss selv til «de blindes rike», sier Woxen.
Les også: StartupLab med rekordresultat. Øker inntektene med 38 prosent
Kombinere kompetansemiljøer
Nå er ambisjonen å kombinere de ulike kompetansemiljøene, og sikre enda flere gode oppstartsselskaper i Bergen, men nyetableringen skal også gi fordeler til miljøet lokalisert på Forskningsparken i Oslo.
– Vi må finne ut av hvordan vi kan bidra i god vekselvirkning med økosystemene, men vi begynner nå med å stikke ut hodet. Resten vil utfolde seg i et større samarbeid, sier Woxen.
Størrelse og kapasitet på den nye avdelingen er foreløpig ikke tallfestet, men stort nok til å styrke økosystemet, blir det i hvert fall.
– De fleste tech-selskaper, må lykkes internasjonalt for å sikre nødvendig vekstkraft og konkurranseevne. For mange B2B-selskaper er det nesten håpløst å tenke internasjonalt om du ikke har bevist noe hjemme. Derfor er vi så avhengig av et gründer-vennlig næringsliv, ikke bare regionalt, men nasjonalt, sier Woxen.
Uforløst potensiale
Han viser til at Bergen har hatt en høyere vekst i antall etableringer enn Oslo de siste fem årene innenfor informasjonsteknologi.
– Men de ligger samtidig et stykke bak i forhold til sammenlignbare forholdstall, og burde ligge på en langt høyere årlig produksjon. Vi håper å kunne være å forløse dette potensialet, på samme måte som vi har spilt en rolle på Østlandet, sier han.
For Norge er lite, mener Woxen - «og vi har ikke luksusen av lokal kritisk størrelse».
– Gründerne er helt avhengig av tilgang til en kritisk mengde av etablerte selskaper, som er avhengig av å koble seg på oppstartsselskaper for å lykkes med digital transformasjon.
Les også: Rolf Assev ved StartupLab vet ikke om hans største tabbe enten var å si nei til Apple eller om det var Google
Fakta om StartupLab:
- Grunnlagt i 2012.
- Holder til i Forskningsparken i Oslo, og tilbyr gründere kontorer samt hjelp til å etablere og utvikle teknologibedrifter gjennom nettverk, partnerskap med etablert næringsliv og andre aktiviteter.
- Har to fond: Founder’s fund 1 og 2, investerer i oppstartsselskaper. Investorene i fondene er alt fra Kjell Inge Røkke og Johan H. Andresen jr, til Gunnar Evensen Jon S. Von Tetzchner.
- Største eier er Oslotech.