Erling Maartmann-Moe i Alliance har investert i blant andre Per Simonsen og MemoScale. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Alliance investerer i NTNU-startup: «Lette etter gründere som kan noe ingen andre kan. MemoScale er «world class», og har dobbelt så god ytelse som Intel.»

Publisert

Kutter kostnadene til sikker lagring, når verdens datamengder vokser til himmels.

– Om man i 2016 puttet all data inn på iPads, ville stabelen av iPads gå fra jordens overflate og opp til månen. Om en gjør det samme i 2020, vil stabelen av iPads gå seks ganger opp til månen. Det vil si at det er et stort og voksende behov for å lagre data mer effektivt, påpeker Per Simonsen, daglig leder i NTNU-startupen MemoScale, som nå får Alliance Venture Spring inn på eiersiden.

Kostbar lagring

Simonsen viser til at harddisker feiler med jevne mellomrom. Dess mer data man lagrer, dess større er sjansen for å oppleve dette problemet. Bedrifter og institusjoner bruker store ressurser på å sikre seg mot tap.

– For å beskytte data mot tap brukes i dag teknikker hvor det lagres ulike former for backupdata som kan brukes til å gjenopprette tapte data. I noen tilfeller kan være opp til to til tre backup-kopier som lagres i tillegg til original data, sier Simonsen.

MemoScales programvare reduserer den totale datamengde som lagres med mellom 15 og 60 prosent og beskyttelsen mot datatap skal ifølge Simonsen bli langt bedre. Dette betyr også store kostnadsbesparelser for bedrifter – spesielt i storskala datalagring.

Programvaren kan selges som en del av proprietære systemer fra større leverandører eller installeres  i eksisterende open source datalagringssystemer som CEPH og Hadoop File System.

Testes på værdata

MemoScale ble startet i desember 2015, med blant andre professor Danilo Gligoroski og post.doc. Katina Kralevska. I tillegg er utviklerne Kjetil Babington, Rune Erlend Jensen og Sindre Berg Stene med på laget. Styreleder er Erik Wold i NTNU Technology Transfer AS. Daglig leder Per Simonsen kom inn via «entrepreneur in residence»-ordningen som NTNU Technology Transfer har etablert, der formålet er å tiltrekke seg mennesker som har både evne og vilje til å starte ny virksomhet basert på vitenskapelig arbeid ved universitetet.

– Man ser på hva som kan være kommersielt interessant. Finner man noe, går man videre og starter selskapet. MemoScale var en av disse, forteller Simonsen, som selv er sivilingeniør fra Entreprenørskolen ved NTNU, i tillegg til siviløkonom.

Programvaren testes nå ut på værdata fra Meteorologisk Institutt, som en del av et FORNY-prosjekt fra Forskningsrådet.

«World Class»

Investor Erling Maartmann-Moe i Alliance forteller at han har fulgt selskapet over en viss tid.

– Jeg sa i et intervju i Shifter i fjor at jeg lette etter gründere som kan noe som ingen andre kan. MemoScale er «world class», og har dobbelt så god ytelse som Intel har, hevder Maartmann-Moe. Alliance har tatt hoveddelen av denne emisjonsrunden. Simula Innovation AS og NTNU Accel AS går i tillegg inn som med-investorer.

MemoScale er nå i dialog med flere store internasjonale aktører innen datalagring. De ønsker ikke å gå ut med hvem disse er. Men for å gjøre seg nytte av MemoScales tjenester, må det være av en viss størrelse. Det betyr i så fall at Amazon, Facebook, Microsoft og store forskningsinstitusjoner som CERN kan være aktuelle kandidater.

– Dette er litt spesielt for oss. Ofte investerer vi i tidligfasebedrifter som får noen små norske kunder først, og etter hvert jobber med større kunder internasjonalt. Men dette er datalagring i en størrelsesorden som er nesten ukjent i Norge. Her må man gå rett på de største. Det er utrolig spennende, men også krevende, sier Maartmann-Moe.

Siling i Silicon Valley

Den første kontakten mellom MemoScale og Alliance skjedde faktisk i San Francisco, på Nordic House of Innovation i fjor høst.

– Vi har en partner, Arne Tonning, i Palo Alto, og Per Simonsen var innom der. Og det er jo en viss siling hvis man har kommet seg dit som noe mer enn en turist, og jobber med kunder, sier Erling Maartmann-Moe.

Hverken Alliance eller MemoScale ønsker å gå ut med det konkrete investeringsbeløpet i denne omgang, annet enn at det er et betydelig beløp.

 

FAKTA OM TEKNOLOGIEN

MemoScales teknikker er av en type som kalles «erasure coding». «Erasure coding» fungerer kort sagt ved at data, slik som for eksempel en bildefil, splittes opp i mindre biter. Det legges deretter til noen ekstra biter som kan sees på som summen av de andre bitene. Deretter spres bitene ut over mange harddisker og servere. Om en harddisk eller server går tapt kan tapte biter gjenopprettes ved hjelp av de ekstra bitene som inneholdt summene av data. Totalt sett er det langt mindre data som må lagres med denne metoden for å beskytte data mot tap sammenlignet med metoden der en lagrer fulle kopier av data. Plassbehovet reduseres, men det er også viktig at lagring og gjenoppretting av data går raskt og bruker lite systemressurser, og her er det blant annet at MemoScales programvare og algoritmer er spesielt sterke.

 

 


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Det ble utsolgt raskt, så vi har flyttet arrangementet til Edderkoppen Scene for å få bedre plass. Så bare å forte seg å kjøpe før det blir utsolgt igjen:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere, kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, den her omtalte Telia-sjefen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt