Ukens Norden: Google goes Dalarna, hett med byggevarer på nett, og nytt miljøtech-fond
Fra før har de Facebook på kjøling, nå ser det ut til at svenskene får Google også.
I Ukens Norden tar vi en kikk på det som har skjedd på andre siden av grensen i uka som har gått.
Google gjør en Facebook
Facebook har allerede gjort det. Nå virker det som om også Google planlegger en gigantisk serverhall i Sverige. Det er lokalavisen Dalarnas Tidning som hevder dette etter å ha prøvd å finne ut hver som er sluttkunden i et stort industriutviklingsprosjekt utenfor byen Avesta.
Til tross for hemmeligstemplede eposter og aktører som ikke kommenterer noe som helst, skriver avisen at flere kilder peker ut nettopp Google som nå ønsker å bruke det faktum at det finnes ren energi og et kjølig klima som minsker kostnadene for kjøling av serverhallene. Ifølge avisen skal hallen bygges i Horndal, i nærheten av en planlagt ny kraftstasjon. Det finnes også en transformatorstasjon som er koblet til en kraftledning fra et av Sveriges større vannkraftverk, Krångede.
Avisen har bedt om få utlevert mailkorrespondanse fra sentrale kommunepersoner og fått til svar at et 40-tall eposter er belagt med sekretesse. I flere eposter forekommer kodeordet ”Yellow” for bedriften som ønsker å etablere seg.
Men av de utleverte papirene har avisen kunne slutte seg til at noe stort er på gang siden regjeringskontoret er informert, og direktekontakt er tatt med Vattenfalls administrerende direktør, Jörgen Espeling. I tillegg har Tomas Sokolnicki, som driver det nasjonale datasenterinitiativet i Business Sweden, og som var delaktig i Facebooks etablering i Luleå, hatt mye kontakt med kommunen.
Da avisen spør Sokolnicki, er han ikke villig til å innrømme mye mer enn at de har sett på to alternativer i Dalarna, hvorav Avesta er ett:
”Mye av det vi gjør er sekretessebelagt og det er ikke opp til meg å si noe.”
Omtrent det samme er det skriftlige svaret fra Farshad Shadloo, kommunikasjonansvarlig i Google Norden.
”Vi kommenterer ikke rykter eller spekulasjoner”, skriver han.
Det kan synes som om Sverige vinner kampen om det internasjonale it-gigantenes gunst enda en gang.
Budkamp på byggevarer
Å selge byggevarer på nett er åpenbart lønnsomt også for den som investerer i det. Det kan man slå fast etter at det svenske ehandelsselskapet Bygghemma har fått nye eiere. Det nordiske venturekapitalselskapet FSN kjøper ut svenske Nordstjernan etter bare to år – uvanlig kort eiertid til Nordstjernan å være. Årsaken var at tilbudet var for godt til å si nei, skriver Breakit, og at det i sin tur var resultatet av en heftig budkamp mellom tunge aktører som EQT, Nordic Capital, Triton og FSN – der sistnevnte altså ga høyeste bud til slutt.
To uavhengige kilder sier til avisen at prisen ble nesten 2,5 milliarder svenske kroner, noe som tilsvarer nesten 30 ganger årets ventede resultat.
"Det virker som om det er mulig å få bedre betalt for selskap med god vekst utenfor børs akkurat nå. På børs har investorene et større fokus på resultat," sier en investor til Breakit.
Lager fond for greentech
650 millioner svenske kroner skal satses på greentech. Det har det statlige venture-kapitalselskapet Almi Invest og det statlige «Tillväxtverket» blitt enige om å putte inn i et nytt fond, skriver DI Digital. Pengene skal brukes til å investere i fornybar energi, smart grid, biogass, agritech, miljøvennlige materialer og sensornettverk. Ifølge Almi Invest er behovet av venturekapital større innen energi og miljø enn i mange andre sektorer.
Almi Invest består av åtte regionale venture kapitalselskaper og har siden 2009 investert cirka 1,7 millarder SEK i tidlige vektselskaper.