Føderale amerikanske myndigheter vil heve begrensningene på å fly med droner om natten i USA. Foto: AP
Føderale amerikanske myndigheter vil heve begrensningene på å fly med droner om natten i USA. Foto: AP

Vil tillate nattflyvning med drone -- for hurtiglevering av nettkjøp

Publisert Sist oppdatert

Går lovforslaget igjennom, er det ventet at mange selskaper vil benytte seg av droner for å frakte varer til kunder. 

På mandag foreslo Trump-administrasjonen nye regler for droneflyvning, som vil gjøre det lovlig å fly over befolkede områder om natten. Dette betyr at man ikke lenger må ha spesialtillatelse for slik flyvning, og ventes å føre til at man ser en rask vekst i kommersiell bruk av ubemannede luftfartøyer i USA, skriver Reuters.

Begrunnelsen for oppmykningen i loven skal være at blant annet Amazon og andre selskaper som leverer varer, nå kan gjøre det via luften.

Samtidig åpner dette for en debatt rundt sikkerheten ved å gi vanlige borgere friere tilgang på droner og rettigheter til å fly droner i områder der dette i dag er ulovlig. Droner har blant annet blitt trukket frem som en fare for fly, men kan også brukes til å frakte sprengstoff og våpen.

Den amerikanske transportministeren, Elaine Chao, sier at administrasjonen er klar over sikkerhets- og personvernsutfordringene knyttet til droner.

1,3 millioner droner

Alphabet Inc. og Amazon er blant et økende antall selskaper som ønsker å gjøre pakkeleveranse via droner til en realitet. De siste ukene har to London-flyplasser blitt forstyrret av droner som har vært inne på flyplassområdet, og den britiske regjeringen oppgis å vurdere et lovforslag som forbyr slik bruk i nærheten av flyplasser. 

Federal Aviation Administration i USA oppgir at det er utfordrende å skulle utvikle et nytt lovforslag, da de både må ta høyde for sikkerhetsrisikoene -- og samtidig jobbe for å ikke hindre innovasjon. Det er i dag nesten 1,3 millioner registrerte droner i USA, og 116.000 registrerte droneoperatører.

Powered by Labrador CMS