Den tidligere administrerende direktøren for Bilagos, Jan Høgetveit -- og den nye, Jardar Pedersen.
Den tidligere administrerende direktøren for Bilagos, Jan Høgetveit -- og den nye, Jardar Pedersen.

Amesto går inn som eier i AI-selskapet Bilagos

Publisert

Storselskapet investerer i startupen som utvikler regnskapsroboten SEMINE. 

I februar skrev Shifter at Kistefos hadde gått inn som eier i AI-selskapet Bilagos, og kapret en tredjedel av selskapet. Nå har det nordiske konsernet Amesto gått inn og tatt en 9 prosents eierandel i selskapet, gjennom en emisjon. Konsernet har blant annet spesialisert seg innen AI og robotikk, og har virksomheter i Norden, New York, London og Amsterdam.

-- Med Amesto og Kistefos som eiere, får Bilagos en god kombinasjon av industriell og finansiell kompetanse. Amestos internasjonale tilstedeværelse vil også fungere som en viktig salgsplattform mot nye markeder, sier styreleder i Bilagos, Tom Olav Holberg i pressemeldingen.

Bilagos' AI-robot SEMINE automatiserer bilag og fakturahåndtering for bedrifter, regnskapsbyråer og offentlige virksomheter. I en pressemelding fra Bilagos og Amesto står det at AI-selskapet "har ambisjoner om å revolusjonere bransjen med ny, avansert teknologi", for å møte den ventede digitaliseringen og automatiseringen av regnskapsbransjen.

Ønsker å ligge i front teknologisk

-- Vi er helt i starten av et spennende utviklingsløp, der kunstig intelligens flytter regnskapsbransjen fra å gi økonomiske råd basert på historiske data, til prediksjon og strategisk innsikt. Vår ambisjon er å ligge i front teknologisk og bidra til at regnskapsrollen effektiviseres gjennom kombinasjonen av ekspertkompetanse og innovativ teknologi, sier administrerende direktør i Amesto, Arild Spandow i pressemeldingen.

SEMINE skal frigjøre tid og øke konkurransekraften i det enkelte selskap, i tillegg til å gi et innsiktsbasert grunnlag i bedriften.

Roboten er en kombinasjon av robotikk, kunstig intelligens og maskinlæring, og følger dermed i rekken av roboter som både skal ta over arbeidsoppgaver og gjøre produksjonen av data mer oversiktlig og riktig. Et av de andre, norske selskapene innen denne sektoren er Alva Technologies' og deres AI-løsning -- "Eddie".

Vil gå mer offensivt ut i markedet

Amesto, Princess og Selvaag-gruppen er blant selskapene som i løpet av høsten vil få benytte seg av SEMINE.

Bilagos har i dag 60 ansatte, fordelt på hovedkontoret i Kristiansand, salgskontoret i Oslo og et datterselskap i India. Jardar Føreland Pedersen har nylig blitt ansatt som ny administrerende direktør i selskapet, og overtar dermed for en av gründerne, Jan Høgetveit. I pressemeldingen opplyses det at selskapet nå er i en fase der de skal gå mer offensivt ut i markedet, og at Høgetveit har gått over til stillingen som salgsdirektør.