– Vi snakker lite om hvor mye arbeid som skal til for å skape noe. Det er en livsstil som krever store forsakelser, sier mattegründer Vibeke Fængsrud.
Annonse
Noen hevder at gründerne er de nye rockestjernene. Og i forrige uke var faktisk noen av de mest kjente samlet på en scene på Oslos største musikkfestival, for å svare på om det egentlig er så «…gøy som gründer?».
– For å få til innovasjon må du vise forsiden av medaljen, men baksiden er ganske stygg, mener Vibeke Fængsrud, gründer av det fremgangsrike undervisningsselskapet «House of Math».
På møtet i debattserien The Waterfront Ideas, i regi av Deloitte og Munchmuseet, tok hun til orde for å av-glamorisere gründerlivet. I diskusjonen på Øyafestivalen deltok hun sammen med gründer Anders Mjåset i Mesh og Geir Engdahl i Snapsale. Sistnevnte havnet som kjent i konflikt med et av Europas ledende mediekonsern, en historie som ble brettet ut i en 14 siders reportasje i Dagens Næringsliv under tittelen «Gründerdrømmen knust av Schibsted».
Annonse
Generasjon Z kommer
Gründerbølgen i Norge er så vidt i gang, og vi har hittil knapt kunnet se utslaget av frilansere og gründere i arbeidsstatistikken. Men dersom den såkalte generasjon Z følger drømmene sine, kommer det til å bli en markant endring. Millenialundersøkelsen fra Deloitte viser nemlig at halvparten av norske studenter født etter 1996 ønsker å starte for seg selv. I motsetning til den litt eldre generasjonen født mellom 1980 og 1996, som ser ut til å være langt mer trygghetssøkende, og bare rundt ti prosent ønsker seg et slikt liv.
Fængsrud ønsker et oppgjør med glorifiseringen av oppstartslivet, og mener at unge gründerdrømmere bør tenke seg nøye om, før de satser. Hun sammenligner det med toppidrett, med kontinuerlig innsats for å lykkes. Det er ikke et liv for de som liker å ta langhelger i Frankrike, påpeker hun. Fængsrud understreker at du iallfall ikke bør bli gründer fordi du har lyst til å være din egen sjef. For etter hvert blir du andres sjef.
Annonse
– Du blir «last defence», alle de andres sikkerhetsnett. Hvis du ikke er på ballen, hvem skal da være det, sier Fængsrud.
For henne har det travle gründerlivet handlet om å si mye nei til venner og nei til familie, og det er heller ingen lett situasjon å få barn.
Annonse
– Som kvinne er det ikke lov å jobbe tre uker før og seks uker etter fødselen. Ikke å få inntekt til bedriften i ni uker er ekstremt farlig, sier hun.
Annonse
Sliter
Gründer Anders Mjåset i gründerhuben Mesh har opplevd hvordan gründere rundt ham sliter mentalt og fysisk, og hvordan de jobber hardt for å holde på fasaden hvis det går nedover med selskapett. Følelsen av ansvar, og tanker om alt du ødelegger for dine nærmeste dersom du ikke jobber på videre, blir så tyngende, at mange går på veggen.
– Jeg har opplevd det tett på, med min nærmeste medgründer, og har selv følt på at hvis jeg drar det lenger nå, så strekker jeg det over grensen, sier Mjåset som har gründet blant flere selskaper før Mesh.
Han understreker at det også er fantastisk læring i å være gründer.
– Men det det ligger en risiko ved å dra det for langt. Fundamentet kan ryke og usikkerheten blir for stor. Går du over grensen, kan det bli farlig både psykisk og fysisk, sier han.
– Du føler et ansvar, særlig når ting ikke går etter planen, når selskapet ikke får inn penger, og du lurer på hvordan du skal betale dine ansatte neste måned. Det går inn på deg, og det gikk inn på meg. Jeg sov dårlig, etter hvert sov jeg nesten ikke i det hele tatt. Jeg klarte ikke å spise, og hadde det fysisk vondt, sier Engdahl.
– Jeg tenkte at dersom Snapsale skulle gå konkurs, så ville det ikke være noe mer – bare slutten. Jeg hadde noen vrangforestillinger om hva som ville skje etterpå, som viste seg ikke å stemme, sier Engdahl.
– Det er en hype rundt digitalisering, men jeg ser det som positivt at vi er i gang med den hypen. Det å være gründer er langt fra den rockestjernestatusen som noen hevder det er.
Det finnes mange motiver for å bli gründer, ifølge Mjåset.
– Noen kommer inn med et totalt skrudd bilde av hvordan det er. Det er som i musikken. Noen er tiltrukket av kunsten, andre vil stå på en scene foran 10.000, med den anerkjennelsen og pengene det følger med det. En slik motivasjon er ikke i nærheten av å holde, hvis det bunner i noe som er så grunt, mener Mjåset.
Fri løve
Meshgründeren mener imidlertid at det harde arbeidet er verdt det.
– Se for deg en løve i en zoologisk hage. Den får mat, har et habitat, og blir paret når den trenger det. Men det er noe livløst, tjukt og daft over den, selv om han har denne sikkerheten. Går du i naturen, ser du en litt stressa, truet og sulten løve, men du ser frihet og en livsgnist.
– Da tenker jeg at sånn er det å være gründer. Jeg kan få utslett av å være sulten, trøtt og ha det kjipt, men jeg føler meg fri.
Lytt også til ukens podcast, Lucas Weldeghebriel og Salvador Baille diskuterer om en av de virkelig store techgigantene står foran ned nedtur. Venter døden på Netflix?
Hør hele episoden her. Eller enda bedre last den ned via mobilen på itunes eller en annen podcast-klient.