Norsk gründer i Sverige henter 5 millioner kroner til EdTech-oppstart

Publisert Sist oppdatert

I 2001 dro Anders Børde til Sverige for å lansere Djuice i landet. 17 år senere henter han 5 millioner kroner til Moblrn, selskapet han har gründet i Stockholm. 

-- Vi skal bli for mikrolæring det Surveymonkey er for online-undersøkelser. Enkel, effektiv og skalerbar, sier gründer og CEO Anders Børde i Moblrn.

Nå investerer ti investorer til sammen 5 millioner kroner i selskapet. Blant disse finner man to norske navn, Admincontrol-gründer Christian Petersen og Bright Products-gründer Kristian Bye. Målet med emisjonen å øke tempoet på veksten i selskapet.

-- På kort tid har vi fått flere internasjonale kunder som ser fordelene med å tjenesten. Nå ønsker vi å gire opp og ta en markedsledende posisjon i Sverige og utvide internasjonalt, sier Børde.

Moblrn, som ble startet i 2013, har i dag selskaper som Saint-Gobain, Assa Abloy og Sykes på kundelisten.

Moblrn kunne vært norsk

Børde forteller at det er litt tilfeldig at selskapet ble startet i Sverige. Etter å ha jobbet med Djuice på Tjuvholmen i ett halvt år, flyttet han i 2001 til Sverige for å lansere løsningen der.

-- Min kone er svensk og vi har blitt her siden. Jeg kunne nok like gjerne startet Moblrn i Norge hvis det var her jeg bodde, sier han.

-- Er det noen fordeler eller ulemper ved å starte i Sverige fremfor Norge?

-- Jeg har ikke startet selskap på denne måten i Norge, så noen rettferdig sammenligning er vanskelig å gjøre. En refleksjon er at Stockholm oser gründervirksomhet, med acceleratorer, engleinvestorer og alle mulig former for events som driver fram interesse for entreprenørskap. Mitt inntrykk er at dette også er i gang i Oslo, men ikke i samme skala som her, svarer Børde.

Børde tror også det har vært lettere å få med flinke folk i Sverige, enn det ville vært i Norge.

-- Vi har fått med oss mange veldig dyktige folk på teamet. At jeg har kunnet bytte aksjer i selskapet med deres tid harvært helt nødvendig for å ta oss dit vi er i dag. Jeg vet ikke om nordmenn i like stor grad er villig til å jobbe gratis for en mulig oppside et stykke fram i tid, sier han.

-- Mobil mikrolæring gir frihet

Moblrn, også kalt Mobilized Learning, lager en mobilbasert opplæringstjeneste for bedrifter. Tjenesten gjør det mulig for ansatte å gjennomføre korte læringsprogram, hvor og når de vil.

-- Bare i Sverige blir det årlig investert 20 milliarder kroner i kompetanseutvikling. Likevel dominerer klasseromsundervisning og tradisjonell e-læring foran en datamaskin, selv om det er bevist at mikroinlæring er mye mer effektivt, sier Børde.

Moblrn, som ble startet i 2013, har i dag selskaper som Saint-Gobain, Assa Abloy og Sykes på kundelisten. Børde mener friheten som ligger i mobillæring er helt essensielt.

Vi ser en mulighet i markedet og har laget et verktøy som gjør det enkelt for selskaper å lage korte kurs som kan utføres når det passer deltakeren, sier han.