Anders Ganes og Anne Kristine Flovild i Boitano. Foto: Vilde Mebust Erichsen.

Konsulentbransje i endring: Selskapet som gjør utviklere til investorer

Publisert Sist oppdatert

IT-konsulentene var lei av å putte overskuddet i lomma på andre. Så de startet opp et eget selskap som skal investere overskuddet i oppstartsselskaper - eller putte overskuddet i lomma på andre, om du vil. Bare på en morsommere, mer meningsfylt måte.

– Vi vet ikke helt hvor vi er på vei, men har en visjon om å bli råflinke på å utvikle produkter. Sånn overordnet har vi vel sagt at dersom vi om ti år sitter og gjør stort sett det samme som i dag har vi mislykkes, sier Anne Kristine Flovild, styreleder og investeringsdirektør i konsulentselskapet Boitano.

“Stort sett det samme” vil i så fall si tradisjonell konsulentvirksomhet. Boitano startet opp i april i fjor, og etter 11 måneder har selskapet 41 ansatte, som alle er likeverdige partnere, og leverer konsulenttjenester innenfor systemutvikling, arkitektur, rådgivning og forretningsutvikling.

Givende å investere

Å forklare “på vei” er litt verre. Forretningsideen til Boitano har fra første stund vært at overskuddet skal investeres i oppstartsbedrifter.

– Hele bakgrunnen for at vi startet Boitano er at vi vet hvor lei mange er av å sitte og jobbe og drive verdiskapning, der mesteparten går rett i lomma på andre. Vi skal forsåvidt putte overskuddet i lomma på andre vi og, gjennom tidligfaseinvesteringer, men det er jo en mer givende måte å gjøre det på, sier Anders Ganes, som jobber med investeringsstrategien til selskapet.

Bedriften har gått med overskudd siden starten, og nå skal de investere. De har satt opp investeringsselskapet Boitano Invest og ser etter - hva egentlig?

– Vi er åpne for det meste. Vi ser etter tidligfase, og siden kompetansen vår i stor grad er innenfor tech er det vel mest naturlig med den sektoren, men vi vil ikke binde oss til det, sier Flovild.

I startfasen

Selskapet har allerede gjort et par investeringer, blant annet i CapHub AS der Shifter er største eier.

– Vi har gått inn med cirka 500 000 i noen selskaper, og betydelig mer i CapHub. Nå har vi rundt 10 - 15 millioner å investere, som er forventet overskudd for 2019.

Selskapet kan gå inn med penger, eller ta ut konsulenter fra kundeoppdrag dersom det er mer hensiktsmessig å bruke dem på oppstartsprosjekter. Tre ansatte jobber nå fulltid med investeringene.

– Vi er jo i startfasen, så vi forsøker gjøre det kjent at vi også er et investeringsselskap, ved å være tilstede på konferanser og andre arrangementer og finne samarbeidspartnere.

Bred målsetning

For Boitano er ikke det eneste konsulentselskapet som sper på med investeringer i oppstartsselskap.

Se oversikt nederst i saken. 

– Flere konsulentselskaper driver med dette, men kanskje mer som sidegeskjeft, sier Flovild.

– Så vidt jeg vet er vi de eneste som bruker hele overskuddet. For oss er det en måte å bidra på, sørge for at overskuddet går til å realisere gode ideer. Å vite at man bidrar til økosystemet med kompetent kapital er motiverende og meningsfylt - i tillegg er det jo ofte gøy å jobbe med start-ups. Ute på oppdrag har man ofte strenge rammer og mange spesifikasjoner - å få variere med å sitte med prosjekter der man har friere tøyler - såkalte greenfield-prosjekter - er noe mange av våre konsulenter ønsker. Vi håper også det vil bidra til å rekruttere flinke folk. Målsetningen vår er bred - og vi tror denne satsningen vil få mange positive ringvirkninger.

Tap og vinn

Men investeringer i oppstartsselskaper kan være risikabelt.

– Hva skjer om dere ikke lykkes - og taper alle pengene?

– Vi kan ikke tape mer enn overskuddet, da. Så klart, dersom vi går på tap på tap på tap vil det kanskje bli litt dårlig stemning på julebordet neste år, sier Flovild. - Men dette er noe vi i felleskap er enige om - alle som jobber her har tatt den beslutningen om at vi skal investere overskuddet. Og det her er ikke noe hobbyprosjekt der vi bare går på håp og magefølelse. Vi går inn i selskaper vi har tro på, og vil hjelpe de å lykkes.

Boitano har en egen investeringskomite med mandat til å ta mindre beslutninger, større må taes i felleskap. Investeringskomiteen gjør vurdering av casene, blant annet gjennom en prototype-prosess. Slik får man en evaluering som går langt utover “gøy ide», med noe som kan testes i markedet.

– Vi har også som mål å tjene penger, og har selvfølgelig verktøy og strategier for å lykkes, forklarer Ganes.

– Samtidig er pengene bare en del det, som sagt er målsetningen langt bredere enn gode finansielle resultater.

Hjelpe, ikke styre

Selskapet har også tenkt på hvordan de vil fungere som eiere.

– Vi vil hjelpe til, ikke styre. Det blir ingen rigide "term-sheets", vi satser mer å skape et godt klima for samarbeid. Som eier går vi inn med maks 20 prosent. 5 prosent-15 prosent eierskap er det vi ser for oss vil være ideelt. Tidsperspektivet er også veldig løst - noen selskaper vil vi ha langsiktige perspektiver på, andre vil det være tydeligere Exit-strategi, sier Ganes.

– Vi går inn langt tidligere enn venture-fond, samtidig har vi sett litt på å samarbeide med mer tradisjonelle venture-firmaer, enten ved å ta noe av risikoen i startfasen, eller at de sender oss selskaper de har tro på men ikke er modne nok for den type finansiering. Vi har også fått en del forespørsler fra ulike investormiljøer som er interesserte i det vi prøver på, og jobber nå for å knytte til oss et eget investornettverk.

– I tillegg vurderer vi flere startups for investeringer. Som sagt vet vi ikke helt hvor vi er på vei - men vi er i gang.

Mer mangfold positivt

Aksel Mjøs er førsteamanuensis ved institutt for finans ved Norges handelshøyskole (NHH) og ledet regjeringens ekspertutvalg om kapitaltilgang, som leverte sin rapport i fjor.

Andre konsulentselskaper som investerer i startups:

  • Sprint står også bak Skyfall Ventures, som investerer i oppstartsbedrifter og spin-offs fra større selskaper.
    Fra hjemmesiden: Gjennom Skyfall får konsulentene i Sprint førstehånds erfaring med «hard core» innovasjonsarbeid og entreprenørskap; læring vi tar med oss inn i oppdragene med større selskaper.
    Selskapet har blant annet Kapeesh, Otove og Tise i porteføljen.
  • Bakken og Bæck driver Bakken og Bæck Invest, som jobber med selskaper mot eierandeler, samt eier Bakken og Bæcks egne ventures. Fulltidsansatte får tilbud om å kjøpe seg inn. Portefolioen har vokst og økt i verdi hvert år, ifølge hjemmesiden.
  • Iterate har et Start-Up-Studio som skal få tidligfase start-ups opp og stå. Tilbyr design, forretningsutvikling og koding mot eierandeler.
  • Forte Digital driver Forte_Incubator, et tilbud til startups og egne ansatte som har en produktidé de ønsker å realisere. Gjennom Forte_ Incubator kan vi bidra med vår kompetanse og kapasitet, lokaler, nettverk og finansielt. Forte_ Incubator skal i utgangspunktet engasjere seg i startups innen maskinlæring, AI, robotisering, tale- og stemmestyring og bærekraft.

Mjøs har ikke hørt om at konsulentselskaper går inn og investerer på denne måten, men liker det han hører.

– Mer mangfold blant investorer er positivt, sier han.

– Under arbeidet med rapporten så vi at det oppstartsbedrifter trenger for å lykkes er kompetent kapital, og dersom konsulentselskaper investerer kompetanse og kapital i oppstartsbedrifter høres jo det flott ut. Ikke minst innenfor teknologi, som gjerne krever spisskompetanse.

– Det at bedriften satser eget overskudd tror jeg kan være motiverende for de ansatte som jobber med det. Samtidig er det viktig at det blir en god balanse mellom gøy og produktivt, lave skuldre er bra så lenge man kombinerer det med forretningsforståelse, sier Mjøs.

 

For ordens skyld: Shifter og Boitano er begge medeiere i selskapet CapHub AS