Katapults første dager har vært som julaften og 17. mai på en gang for teamet bak den nye, hyperpopulære akseleratoren. Men nå er det alvor, og Anders Lier og Tharald Nustad har lagt en plan.
Annonse
Det har vært en hektisk uke i Katapult-akseleratoren så langt. Anders Lier og Tharald Nustad møter Shifter etter at de har holdt et innlegg om impact-investeringer for deltagerne.
– Det er veldig gøy, og jeg er superimponert over selskapene. Veldig mange bruker avansert teknologi, og de er kreative og globale i mindset alle sammen, sier Anders Lier. Han viser for eksempel til selskapet Agrieye fra Ukraina som bruker kunstig intelligens, skyteknologi og droner til å redusere bruken av kjemisk gjødsel.
Selskapene kommer fra mange ulike verdenshjørner – Argentina, Pakistan, Tyrkia, Norge, Danmark, Bangladesh, USA, Estland, Romania, Frankrike, Kenya og nevnte Ukraina. To av dem kommer fra Norge.
Annonse
Norske gjennom nåløyet
Enkelte kritiske røster har ment at det burde vært flere enn to norske selskaper, etter at det ble klart hvilke som var valgt ut. Men Tharald Nustad synes to faktisk er ganske mange, med tanke på at Katapult har valgt et globalt perspektiv.
– Det er mange fordeler med Norge. Men vi har lett etter de smarteste teamene i fra hele verden, og de kan like godt være i Asia, Afrika eller Latin-Amerika. Sånn sett burde vi kanskje bare hatt ett norsk selskap i akseleratoren, sier Nustad.
Lier er enig. Han bekrefter at de i første fasen hadde en diskusjon om at en tredjedel skulle være norske. Men da søknadene begynte å komme inn fra imponerende selskap fra ulike deler av verden, skjønte de raskt at dette ble feil.
Annonse
– De som klager må også se hvor mange direkteinvesteringer vi har gjort i norske selskaper tidligere, legger han til, og viser til de snart nærmere 50 selskapene Nordic Impact er inne i.
Lier mener at de norske utvalgte, Smart Plants og Choose, har fantastiske team, og er svært offensive.
Annonse
– De har ikke tenkt å bli best innenfor Ring 1, de vil bli best i verden. Med tanke på at det er tøffere å komme inn hos oss enn på Harvard, sier det sitt at de kom inn gjennom nåløyet, mener Lier.
Annonse
Må levere
Tharald Nustad og Anders Lier vil selv være mentorer på enkelte av områdene der de selv har kompetanse, men ellers vil Nina Heir, Sean Percival, Per Martin Storvik og Haakon Brunell ha det daglige ansvaret.
– Dere går høyt ut og har store ambisjoner. Er dere ikke litt nervøse for å feile?
– Det er ingen opsjon å mislykkes, men klart jeg er spent. Dette har vært 17. mai og julaften på en gang, og vi må faen meg levere. Vi har forberedt oss veldig godt, har et kick ass team og gode samarbeidspartnere som ERA i New York, og føler oss trygge på at vi fikser dette, sier Lier.
Det langsiktige målet har vært å lage en av de fem beste akseleratorene i verden.
– Vi tenkte at det tar nok en del år, nå opplever jeg at vi er på god vei, sier Nustad.
Halvparten av tiden vil selskapene bruke til egen business, den andre halvparten vil det være opplegg i regi av akseleratoren.
Globalt nettverk
Planen fremover er å bygge opp en ny investeringsarm. Hittil har Nordic Impacts investeringer vært preget av mye ad hoc. Nå er det etter hvert blitt så mange investeringer i porteføljen og så mye trykk på nye prosjekter, at det er nødvendig å profesjonalisere investeringene.
– Vi har for mye nå, og må bygge opp en større institusjon rundt oss, med et mye tydeligere system, sier Nustad.
Nordic Impact bygger opp et såkalt «source-nettverk», med bånd til store "startup hubs" rundt i verden. Disse kan plukke ut interessante impact-prospekter, enten det er til Katapult-akseleratoren eller til andre direkteinvesteringer.
– Hva er planen med investeringene på sikt, selge seg ut?
– Impact-investeringer har gjerne et mer langsiktig perspektiv, og man skjønner at man må stå litt lenger i investeringene enn i klassiske tech-investeringer, sier Lier.
Han tenker også at investeringen kan være såkalt «evergreen», og at en exit ikke er tvingende nødvendig. I stedet kan man sitte som eiere over lang tid, og tjene penger gjennom overskudd og utbytte.
"Pay it forward"
Katapult Accelerator har en imponerende line up av både nasjonale og internasjonale mentorer. Her hjemmefra bidrar kjente startup-navn som blant andre Karl Munthe-Kaas i Kolonial, Lars Johan Bjørkevoll i Xeneta, Marie Mostad i Inzpire.me, Johan Brand kjent fra Kahoot, Anita Schjøll Brede i Iris.AI, Isabelle Ringnes i TINK og Andreas Thorsheim i Otovo.
Mentorene stiller opp gratis for akseleratoren, men det koster penger å drive akseleratoren. Katapult har satt opp et fond der det brukes 150.000 dollar på hvert selskap. 50.000 dollar for hvert selskap går til programkostnaden. Det resterende investeres i selskapene.