Maren Hjort Bauer skal lede Katapult Ocean. Foto: Jan Khür - www.jankhur.com

Katapult vil investere i havet: Sjøsetter "ocean tech"-satsing

Publisert Sist oppdatert

Maren Hjort Bauer skal lede den nye akseleratoren, der det venter millioninvesteringer til selskaper som løser viktige havproblemer.

Nordic Impact, med Tharald Nustad, Haakon Brunell og Anders Lier, har på rekordtid fått et navn blant investorer og selskaper som vil "redde" verden og samtidig gjøre god business. Katapult-akseleratoren deres har nå hatt to runder med oppstartsselskaper som vil bidra til en positiv samfunnsendring. Blant de norske selskapene som har deltatt i programmet, er Diwala, Chooose, Ducky og Smart Plants.

Denne uka arrangeres dessuten Katapult Future Fest, en to dager lang konferanse der ulike sider av impact-tech blir gjennomdebattert. Det var på scenen derfra at de lanserte sin nye storsatsting - Katapult Ocean.

Livsviktig hav

Tanken er å bygge et globalt økosystem for å hjelpe oppstartsselskaper som løser de store problemene i havet. Katapult Ocean Accellerator inviterer oppstartsselskaper fra hele verden til å søke. Det første programmet starter i januar 2019.

– Havet er livsviktig for oss, men det er store utfordringer. Vi må fokusere på alle de store, positive forretningsmulighetene involvert i å redde havet. Vi tror at det er et stort potensiale i å bruke eksisterende teknologi fra andre industrier for å løse utfordringene i havet, sier Maren Hjorth Bauer, som er ansatt til å lede Katapult Ocean. Hjort Bauer har bakgrunn fra rederiet Willhelmsen og det globale konsulenthuset McKinsey.

Nyheten om den nye akseleratoren ble sluppet på Katapult Future Fest. Foto: Jan Khür - www.jankhur.com

– Norge har ledende selskaper og forskningsmiljøer innen maritim næring, oppdrett, fiske og subsea, og dette danner et sterkt utgangspunkt for å bygge et globalt økosystem. Det er mange sterke krefter som drar i samme retning for å gjøre Norge til en global hub for hav og teknologi, sier Hjorth Bauer i en pressemelding.

Havet trender

Programmet bygger på modellen til Katapult Accelerator, og vil ligge i Oslo. Katapult tilbyr en investering på $ 150,000 USD i hvert selskap, og selskapene vil være med på et tre måneders intens treningsprogram i Oslo. Gjennom programmet vil oppstartsselskapene få mentorer, følge et undervisningsprogram og få tilgang til pilotkunder.

– Akseleratoren fungerer ekstremt godt for å ta tak i store problemer. For et halvt år siden kom vi frem til at vi ønsket å gjøre noe med havet, forteller Nordic Impact-partner Anders Lier til Shifter.

-- Vi er inne i en tid der «alle» er opptatt av havet. Er dere også inspirert av denne samfunnsånden?

-- Gjennom arbeidet med Katapult ser vi at noen av de største utfordringene som må løses, er knyttet til havet. Så er det ekstra flott at samfunnet er blitt opptatt av dette, noe som gjør at det blir enda en ekstra drivkraft, sier Maren Hjort Bauer.

Problemer=Muligheter

Selv om havet står overfor store problemer, den siste tiden har særlig plastforurensingen fått mye oppmerksomhet, ligger det også mange muligheter i havet. Lier viser til at to prosent av det vi spiser i dag, kommer fra havet.

-- Norge har noen komparative fortrinn som land. Vi var sjøfartsnasjon, vi var vikingnasjon, vi var oljenasjon og vi er en sjømatnasjon. Så vi har en helt unik kompetanse til å være med å løse bærekraftsmål nummer 14, sier Lier.

-- Dette er en av de virkelig store forretningsmulighetene for Norge, påpeker Hjort Bauer.

Samme vannet

-- Dette skal ligge i Oslo. Vi har riktignok hav her inne, men det er jo en litt sånn puslete fjord med noen små øyer. Det kunne vel like godt vært en innsjø, ifølge vestlendinger og nordlendinger?

-- Ja, men havet er over hele kloden. Mulig dette ser ut som en innsjø, Per-Ivar, men likevel er det samme vannet her som i Sao Paolo, Rio de Janeiro eller hvor det måtte være. Vi har nå innledet dialog med en rekke store familier og store corporates som ønsker å være med oss på dette, sier Anders Lier.

-- Dette er innangsporten, og det er Norge som er havnasjonen. Oslo er veldig enkelt å reise til, og det er et stort kompetansemiljø her i byen. Men vi skal jobbe tett med miljøer rundt i hele Norge, og vi skal også etablere et globalt økosystem med de beste ekspertene og selskapene, sier Hjort Bauer.

En av hennes første oppgaver blir å rekruttere til et team som skal jobbe med prosjektet.