Bent Stamnes og Remi Pedersen i Fuse. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

PODCAST: App-oraklene i Fuse deler sine beste tips. Og historien bak, som blant annet handler om å presse en gammel Amiga eller C64 til det ytterste en sen nattetime – bare for moro skyld

Publisert Sist oppdatert

Remi Pedersen og Bent Stamnes om sterke følelser, kicket med å programmere på gamle datamaskiner, fundingrunden, og utviklerteamet i verdensklasse. Samt hvordan programmerere og designere kan lage apper sammen uten å gå i strupen på hverandre.

Få gründerbedrifter har en høyere nerdefaktor enn Fuse, den raskt voksende oppstartsbedriften som gjør det enklere for de fleste å lage apper til smarttelefoner. Nylig hentet selskapet i Øvre Slottsgate 100 millioner kroner, og i denne podcasten deler de noen av sine beste råd. De forteller ikke minst hvordan de har bygd opp et unikt team med ekstrem spisskompetanse innen tung utvikling, men som samtidig klarer å tenke kreativt og marked.

80-tallsmiljøet

Hadde det ikke vært for piratkopiering av spill på 80-talllet, hadde det neppe vært et Fuse slik vi kjenner det i dag. Både gründerne og mye av kjerneteamet i Fuse har bakgrunn fra den såkalte "demoscenen", en undergrunnskultur som oppsto med Commodore 64 og etter hvert Amiga på 80-tallet. Gruppene som «cracket» spill, slik at de kunne deles «free of charge» mellom unge spillentusiaster med ofte dårlig råd, begynte å lage små introer.

Etter hvert handlet det imidlertid mindre og mindre om ulovligheter, og mer og mer om å konkurrere om å lage den mest imponerende «demoen», og presse det ytterste av grafikk og kraft ut av maskinvaren. En slags kunstform, ifølge Bent Stamnes og Remi Pedersen, henholdsvis markedssjef og produktsjef i Fuse.

– Det er et rush, og det er gøy. Det er et community, forteller Stamnes som stadig vekk selv tar noen økter der han prøver «gamle» ferdigheter mot gamle kjente.

– Jeg liker å sitte i mørket og kode noe, og tenke «ho ho», nå er jeg smart. Jeg har rimelig sterkt konkurranseinstinkt på ting jeg vet jeg kan noe om. Så hvis jeg først setter i gang, er det «on», sier Pedersen.

Poolen 

Det sammensveisede miljøet i «demoscenen» har gjort det lettere for Fuse å rekruttere dyktige utviklere.

– Vi har premievinnere, som anerkjennes som store personligheter i miljøet. Det har hjulpet oss mye, sier Bent Stamnes.

Siden mange av de ansatte er å regne som «toppidrettsutøvere» innen programmering, er det også vanskelig for eventuelle konkurrenter å utfordre dem på teknologi.

– Vi blir gjerne spurt om ikke noen bare kan komme og kjøre over oss. Men det vi gjør, er vanskelig. Vi har bakgrunn fra å bygge vår egen hardware, for så å lage drivere til den, og igjen lage software til dette, sier Stamnes.

Funding og skrotete apper

I podcasten forteller Stamnes og Pedersen også om den siste fundingrunden på 100 millioner kroner, og hvordan de gikk frem for å lande denne summen. Om konflikter mellom designere og utviklere, om gründerbransjen og hvorfor de har valgt å ikke sitte i et coworker-space, om hvorfor det er så mye skrot i app-universet, og mye, mye annet. En "må høre"-opplevelse.

 


Vil du høre mer om Fuse? Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Dit kommer blant annet Fuse-gründer Anders Lassen:

The Shift 2017

Foruten Lassen og en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.