Anders Waage Nilsen mener det er gull å få kontroll på avfallet i de store byene, både for miljøet og businessen, og henter nå inn millionstøtte til Waste IQ.
Annonse
Oslo kommune har hatt noen av sine mørkeste øyeblikk de siste årene når de har forsøkt å samarbeide med private aktører om å håndtere byens økende mengde med søppel. På Vestlandet er situasjonen imidlertid en annen. Sammen med noen av byens smarteste digitale hoder har det interkommunale renovasjonsselskapet BIR utviklet et hypermoderne system som kan bli en eksportvare, ikke bare til andre byer i Norge, men også utenfor landet.
-- Løsningen har en enorm betydning for å fremme resirkulering, og har vært veldig effektiv her i Bergen, sier prosjektansvarlig Anders Waage Nilsen i Waste IQ, selskapet som BIR eier sammen med startup-fabrikken NEW.
Waage Nilsen er kjent som en av gründerne bak skimagasinet Fri Fly, og har senere startet digitaldesignbyrået Netlife Bergen. Det er nå full fres i hans seneste prosjekt.
Annonse
Universelt problem
Waste IQ fikk i sommer 2,25 millioner kroner i miljøteknologistøtte fra Innovasjon Norge. Fra før har selskapet landet et forskningssamarbeid med NHH, Umoe-gruppen og Orkla, og dro i land sølv-plassen i konkurransen om å bli «Årets innovasjon» i avfallsbransjen.
Det hele begynte med at renovasjonsselskapet BIR hadde bygget en avansert infrastruktur for avfallshåndtering under sentrum av Bergen. Der kaster man søppelposene ned i sjakter. Avfallet blir deretter sugd med vakuum gjennom rør under bakken, for så å ende opp i containere.
BIR, eid av Bergen og åtte andre kommuner i regionen, utviklet egentlig selv en programvare for adgangsstyring til det nye avfallsanlegget. Men etter de første møtene med NEW så de at mulighetene var langt større, og bestemte seg for å lage et «joint venture» som kunne videreutvikle systemet. Tanken var å løse en hodepine for svært mange av verdens byer, nemlig hvordan man kan redusere avfallsmengden.
Annonse
-- Vi bygget videre på de tekniske grunnprinsippene som først ble utviklet internt av IT-avdelingen i BIR. Altså et bra eksempel på innovasjon i offentlig sektor, som skaleres opp gjennom samarbeid med private aktører, påpeker Waage Nilsen.
Det hele ble etter hvert til en programvare som samler data fra sensorer, fra adgangskontrollsystemer, fra geosporingsenheter, fra alle mulige dingser man trenger i et moderne avfallssystem, inkludert bilene som kjører rundt og tømmer tradisjonelle søppelkasser.
Annonse
Økonomisk "nudge"
Annonse
Den enorme mengden data om avfallet i byen samles i en skybasert plattform. I første omgang brukes det naturligvis av avfallsselskapet selv. BIR har innført en ordning der man får et visst antall poser med husholdningsavfall inkludert i grunngebyret hver måned. Registrerer systemet at man kaster mer enn disse, må man betale ekstra. Plast og papir er imidlertid gratis, og man får dermed et insentiv til å resirkulere.
-- Denne økonomiske «nudgen» betyr mye, og bevisstgjør folk på en helt annen måte enn før, sier Waage Nilsen.
Han viser til at resirkuleringsgraden har gått opp 28 prosent etter at systemet ble innført, og tvinger byens befolkning til å ta ansvar.
-- Når du hiver noe i søppelbøtta i dag, forsvinner det meste av informasjonen om hva som kastes og hvem som kaster det. I den grad det finnes et produsentansvar blir det borte i det de kaster det.
Åpner for startups
Det er ikke slik at Waste IQ gjør noe helt revolusjonerende når de registrerer hva man kaster i søppeldunken. Det er flere leverandører som har systemer for dette.
-- Mange leverandører har en viss grad av tilgangskontroll og datafangst, men det er forskjellige systemer. Men hvis du skal styre dette for en stor by som Bergen, med 80.000 husstander og tusenvis av næringsaktører, er du nødt til å ha ett system for å håndtere data på tvers av avfallsløsninger. Vi samler og sorterer data fra ulike typer teknologi og legger det inn i en felles strøm.
Ikke bare de ulike offentlige faginstansene, men også andre som trenger det, for eksempel startups, får tilgang på informasjonen.
-- Vi kommer til å legge opp til en åpen modell, der ulike kommunale virksomheter får muligheten til å samarbeide. Vi kommer også til å åpne opp for felles utvikling med flere teknologileverandører. Målet vårt er ikke å vinne hele verdikjeden, men å skape et økosystem med sømløs samhandling og mer deling i bransjen.
Som den startup-sjelen Waage Nilsen er, gleder han seg til at andre skal begynne å leke med dataene. I forbindelse med spillutvikler-konferansen Konsoll i oktober arrangeres det et hackathon der deltagerne kan bygge løsninger på toppen av data fra Waste IQ.
-- Tenk bare på mulighetene som ligger der for de som ønsker å gjøre noe kult innen kunstig intelligens, sier Waage Nilsen.
"Proto-by" for smart avfall
Etter noen måneder med driftserfaring fra Bergen, har Waste IQ logget mer enn 300.000 kastede avfallsposer. Sammen med de tekniske leverandører vil de gjøre Bergen til en «proto-by» for smarte avfallsløsninger og tilhørende tjenester.
-- Målet er å komme opp med løsninger som enkelt lar seg eksportere til andre byer. Vi har flere spennende prosjekter på gang andre steder i Norge. Hvis vi klarer å få til gode samarbeid nasjonalt, kan vi fort skape løsninger og modeller som lar seg eksportere internasjonalt.
Waste IQ er allerede i gang med å sondere terrenget utenfor landets grenser. Senere i høst skal selskapet presentere plattformen på den internasjonale avfallskonferansen ISWA i Bilbao.
-- Et mål for min egen del er at jeg har lyst til å måle byer opp mot hverandre. Etter hvert som vi får flere koblet opp til plattformen, kan det bli stor læringseffekt mellom byene.
-- Kommer dere også til å hente mer investorkapital for å få til alt dette nå fremover?
-- Vi er nå i kommersiell produksjon og har etablerte inntekter. Foreløpig klarer vi å håndtere prosjektkostnadene innenfor eksisterende kontantstrøm og avtaler med eierne. Generelt er vi i ekspansiv modus, men vi forhaster oss ikke. Om vi kommer i dialog med riktige investorer, er Waste IQ åpent for å slippe inn nye aktører på eiersiden.