Karl Munthe-Kaas i Kolonial ved Erna Solbergs side på et topptungt gründermøte i statsministerboligen i 2017. Illustrasjonsfoto: Per-Ivar Nikolaisen

Stjernegründere etterlyser proffere investorer: "Sitter på hver sin tue"

Publisert Sist oppdatert

Karl Munthe-Kaas i Kolonial og Andreas Thorsheim i Otovo mener kunnskapsløse, men krevende investorer er det verste.

-- Det er enorm forskjell på investorer. Vi har vært veldig heldig må jeg si, men vi har opplevd mye forskjellige ting.

Munthe-Kaas viser til at det er ulike ting som er viktig i ulike faser.

-- Det er enorm forskjell på investorer. Jeg sier det ikke bare fordi de er vår viktigste kilde til kapital akkurat nå, men etter at vi begynte samarbeidet med Kinnevig har det gått enda mer opp for meg hvor stor forskjell det kan være, sier Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no i samtale med Andreas Torsheim i Otovo i Shifter-podcasten "Fra gründer til gründer".

Munthe-Kaas understreker at Kolonial har vært heldige til nå. Han er fornøyd med de norske investorene som var inne før det svenske storfondet kom inn på eiersiden. Særlig Rasmussen-gruppen har bidratt til å løfte dagligvare-startupen - da de gikk inn med en halv milliard kroner.

Likevel beskriver Munthe-Kaas norske investorer flest som «reaktive». Han viser til at de består av små miljøer som sitter på hver sin tue. De kan ofte lite om teknologi, men mer om eiendom. Kinnevig var veldig annerledes, ifølge Kolonial-sjefen.

Les også: Det er noe grunnleggende unorsk med venture-investeringer

Kolonial.no-gründer Karl-Munthe Kaas. Foto: Nabobil

"Noen få analytikere spredt rundt omkring"

I podcasten forteller Karl Munthe-Kaas videre hvordan svenskene hadde en helt annen kunnskap om feltet de gikk inn i. De hadde gjort en makroanalyse av markedet i forkant av at de valgte å gå inn i Kolonial.

Dessuten var de fra før tungt eksponert innenfor e-handel, blant annet gjennom eierskapet i netthandelsgiganten Zalando. De som backer fondet har erfaring fra mange sider av næringslivet, det inkluderer alt fra bankfolk og analytikere til gründere og industrieiere.

-- Selvsagt blir det da mer proft enn med noen få analytikere spredt rundt omkring. Det gjør jo også at de kan sette inn større ressurser. Når de går inn, går de derfor tungt inn. De hadde jo allerede gjort en analyse der de mente at dagligvare kom til å bli den neste, store greia, og var på mange måter på utkikk etter oss.

Det gjorde også at de tok en rask beslutning da Kolonial-gründeren «fridde» under et møte i Stockholm.

-- De har en proaktiv strategi. Svaret fra dem hadde jeg allerede i innboksen da jeg landet i Oslo etter møtet. Hadde vi hatt slike miljøer i Norge, ville det kunne bidra til å skape vekstselskaper, sier han.

Investorene hadde da etterspurt startups innen spesifikke markeder de forsto seg på, ikke bare at startups hadde kommet til investorer som ikke forsto seg på markedene.

-- Jeg etterlyser en profesjonalisering av investormiljøet. Det er sikkert mange investorer som synes det er provoserende å si, fordi de føler vel at de er proffe.

Otovo-gründer Andreas Thorsheim. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Les også: Investor Aksel Lund Svindal: «Jeg har gjort noen investeringer jeg ikke burde gjort»

– Kan være til stor bryderi

I podcasten får han delvis støtte fra Andreas Thorsheim i Otovo. Kunnskapsløse investorer kan være til stort bryderi, skal vi tro solcelle-gründeren.

-- Alle sier at de er proaktive og langsiktige. Men jeg tenker nå en gang at hvis du ikke er veldig god, så er det best at du nesten ikke ringer heller. Nytten av en aktiv investor henger utrolig sterkt sammen med hvor kunnskapsrik de er på det feltet de investerer, sier Thorsheim.

Karl Munthe-Kaas er heller ikke i tvil om hvilke investorer som er vondest å ha med å gjøre.

-- Den verste investoren er de som er ekstremt krevende, har ingen peiling og trekker masse ressurser ut av selskapet. Vi har heldigvis vært forskånet for det.

Les også: Kolonial-Karl tjener over 15 millioner på Nabobil-dealen, og derfor tror han det blir flere salg fremover

"Trengs mer samarbeid"

Kolonial-gründeren tror det er nok penger helt i tidligfase nå, men at det skorter i vekstfasen.

-- Jeg vet ikke om vi lenger kan si at vi er underfinansiert i startup-fasen. Det er jo masse oppstartsselskaper der ute. Men mange selskaper sliter fortsatt med å komme inn i vekstfasen. Hvis du hadde hatt proaktive investormiljøer som hadde laget hypoteser om hvor den neste, store hiten kommer fra, så blir det en selvoppfyllende profeti.

Han viser til at mange av vekstselskapene derfor søker eiere utenlands i stedet når de ikke finner de nødvendige miljøene og kapitalen som trengs i Norge. Munthe-Kaas gjentar det han har tatt til orde for tidligere, at det trengs mer samarbeid blant norske investorer.

-- Hvis du skal klare å løfte store vekstselskaper, slik som Spotify som har tatt inn titalls milliarder, så må du være veldig stor. Da må du «poole» ressursene, sette sammen «family offices», kanskje til og med børsnotere investeringsselskapet for å la vanlige småsparere kunne investere i oppstartsselskaper via fond.

Les mer: Kolonial-gründeren hentet de store pengene i Sverige: Nå vil han spleise Norges rikeste familier

Kolonial-gründeren peker på at det er slik Kinnevig har gjort det. Investeringsfondet er basert på kapital fra tre styrtrike svenske familier, og så børsnotert.

-- Da klarer du å samle de kapitalmengdene man trenger. For en milliard er ikke nok.

Hør hele podcasten her: