Salvador Baille og Andreas Thorsheim. Foto: Lucas Weldeghebriel
Otovo-gründer: –Mellom 80-90 prosent av rapporter som analyserer fremtidens teknologier er feil
Andreas Thorsheim, gründer og daglig leder i solcelle-selskapet Otovo, mener «fremtidsanalytikere» ofte tar feil fordi de opererer med snittpriser og prøver å si noe om fremtiden basert på gårsdagens tall.
I ukens podcastepisode om innovasjon og økonomi er Thorsheim gjest. Han har nylig hentet inn 60 millioner kroner til sitt selskap og har blant annet fått med Obos på eiersiden.
Solcelle-sjefen er ikke spesielt imponert over mange av rapportene som analyserer fremtidens teknologier.
–Det finnes mange rapporter som analyserer fremtidens teknologier. Mellom 80-90 prosent av det som er inni rapportene er enten feil, eller så er det bakoverskuende. De tar trendlinjer basert på hva gjennomsnittet på hva prisene lå på i fjor, men det er ingen som kjøper varer basert på gjennomsnittet, sier Thorsheim.
Han mener folk kjøper det billigste. Og ikke på de prisene som var i fjor, men på de prisene som er tilgjengelige i år.
–Folk gir totalt blaffen i hva elbiler kostet i 2014, 2015 eller 2016. Det er elbil-prisene vi har nå som gjelder, det er batteripriser nå som gjelder og det er solcellepriser nå som gjelder, sier han.
–Jeg synes det er artig å lese kraftanalytikeres sine vurderinger. De sier at solcellekraft koster i snitt 2,5 kroner per kwh, og derfor er det kjempeidiotisk å kjøpe. Ja, det er kjempeidiotisk å kjøpe til snittpris fra i fjor. Jeg kan ikke noe for at jeg har mange konkurrenter som har veldig høye priser. Solceller er dritbillig. Et panel levert på kaia i Oslo koster under 1000 kroner. Det lager strøm verdt 250 kroner, så det tar fire år før det har tjent seg inn, så da er spørsmålet hvor lite vil det koste å få det panelet på taket til noen slik at det kan skape verdi, forteller Thorsheim.
De store bedriftene etterspør trygghet
–Så da blir konklusjonen feil, fordi de bruker historiske data for å si noe om nå-situasjonen?
–Ja, slik kommer det til å være. De store bedriftene etterspør trygghet. De får noen til å skrive en rapport. Den rapporten føles tryggest dersom den gjør en undersøkelse basert på noe historisk. Og er du helt i forskningsfronten, helt i forbedringsfronten, så kommer du til å kunne slå de historiske tallene nokså mye. Innenfor solenergi, skjer det enormt store fremskritt på hardware hvert år, som gjør at du får store trappetrinn nedover. I tillegg har man kommet inn i fase hvor det skjer ting med forretningsutvikling, logistikk og salgsprosedyrer som ytterligere kollapser de prismatrisene. Og da tror jeg du tar feil hvis du ser i bakspeilet og jeg tror du også tar feil hvis du ser på gjennomsnitt, sier Thorsheim.
Han mener det er en stor forskjell på prisene per kwh på solenergi på ulike steder, og at individuell prising vil føre til at de som bor der det er dyrt ikke vil investere i solenergi, mens det kan bli ganske billig der det er mye sol.
–Så solceller er ikke for alle?
–Nei, det er ikke for alle, sier Thorsheim.
Mot slutten av episoden diskuterer Thorsheim og Salvador Baille i Intelis dagens kraftbransjer, og hvilke utfordringer de står overfor. Hvor konkurransen vil komme, hvem som sitter relativt trygt og hvem som ikke gjør det.
Hør hele episoden her. Eller enda bedre last den ned via mobilen på itunes eller en annen podcast-klient.