Andrew Arruda er gründer og CEO i Ross Intelligence. Foto: Arianne_Bergeron
Andrew Arruda er gründer og CEO i Ross Intelligence. Foto: Arianne_Bergeron

AI-gründer: Det blir flere jobber i advokatbransjen

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at hans eget selskap er verdensledende innen kunstig intelligens (AI) i jus-bransjen, tror han faktisk at det vil bli flere og ikke færre jobber i advokatbransjen.

Ross Intelligence er et verktøy innen maskinlæring i jus-bransjen. Produktet er bygget oppå IBMs Watson, og blir regnet som det absolutt mest ledende i verden.

Gründer og CEO Andrew Arruda mener likevel at fremtiden for advokatbransjen ikke betyr at advokater mister jobben til en robot. Tvert i mot.

-- Jeg vet ikke hva statistikken er internasjonalt, men i USA er det kun 20 prosent av de som trenger juridisk bistand som faktisk får det. Jeg tror teknologi og verktøy vil kunne gjøre at flere får tilgang til advokater og dermed øke markedsstørrelsen, det igjen vil kunne øke antall jobber i advokatindustrien, men det vil ikke se likt ut som i dag. Jeg pleier å spøke med at da jeg selv var advokat, så hadde jeg ikke råd til meg selv. Dette vil endre seg, sier Arruda til Shifter.

Roboter vil ikke erstatte advokater

-- Flere har sagt at advokater vil kunne erstattes med roboter når kunstig intelligens blir bra nok. Tror du ikke på det selv, som jobber med kunstig intelligens?

-- Det vil være deler av en advokats jobb som vil bli automatisert, ja, men ikke hele advokatens jobb. Mange snakker om at AI vil overta for mennesker, men hvis det er én ting AI kan gjøre, er å gjøre oss mer menneskelige.  Fordi de tingene AI kan gjøre er den repetitive og kjedelige delen av arbeidet i stedet for det vi som mennesker elsker å gjøre, det som gjør oss til mennesker og det som har gjort at vi har utviklet oss som kreative, logisk tenkende problemløsere, sier Arruda.

Han sier han ikke tror at roboter vil ta over alt.

--Dersom vi har kommet så langt at vi snakker om «singularity», at mennesker og maskin er ett, så vil vi ikke engang tenke på hvordan det er å være advokat, fordi hva det betyr at det å være menneske vil være så fundamentalt forandret, sier han.

FUTURE LAWYER 2018: Møt Andrew Arruda i Oslo

Må endre måten å jobbe på

-- Men tror du advokater bør endre på måten de jobber?

-- Ja, helt klart. Akkurat nå opererer advokater og advokatselskaper på mer eller mindre samme måte som de gjorde for 100 år siden. Nå er det en profesjon som går fra det analoge til det digitale. Jeg tror det finnes enorme muligheter for gründere og jeg tror det er enorme muligheter for folk til å bygge verktøy som gir tilgang til juridiske tjenester, sier han.

Han nevner et siste poeng for å beskrive at han har stor tro på advokatbransjens fremtid.

-- At vi fikk kalkulatoren betød ikke at det ble færre ingeniører. Det motsatte skjedde, og man økte kvaliteten på arbeidet deres. Jeg tror det samme gjelder for advokater. Jeg tror vi vil se mer kreativitet og jeg tror mange flere vil få tilgang til juridiske tjenester.

Hør podcasten her:

Hvis du vil lære mer om hvordan Arruda ser på jus-bransjens fremtid, forholdet til teknologi, og i hvilken retning advokater bør gå, så kommer han på konferansen Future Lawyer 2018 i Oslo, 19. oktober.

Powered by Labrador CMS