Angel Challenge
Angel Challenge

Slik skal de bruke pengene som strøs over norske gründere. Shifter har spurt om det "alle" lurer på

Publisert   Sist oppdatert

Shifter har gått til investormiljøene for å høre hva de har tenkt å gjøre med millionene som staten deler ut.

I går ble det klart at staten investerer 100 millioner kroner i norske gründere. Pengene går via såkalte «inkubatorer» som skal dyrke frem gode startups og diverse nettverk av «engleinvestorer» som setter penger i unge teknologiselskaper.

Det som på godt stammespråk kalles «pre-såkorn» er statlige midler som er ment å sikre at gode oppstartsbedrifter kommer seg ut av «Dødens dal», altså tida mellom de første investeringene og de første inntektene. Dette regnes som en veldig sårbar periode for selskapene.

Pengene fra Innovasjon Norge skal matches med private investeringer.  100 millioner kroner skal matches med minimum 50 prosent fra private investorer, så gründerne kan motta minst 200 millioner kroner i investeringer. På samme måte deler staten og investorene en eventuell gevinst.

Vi tok en runde til noen av de som har fått penger, og spurte:

− Hva betyr disse pengene for dere, og hva skal dere bruke de på?

Nils Ole Krogstad, NTNU Accel

Nils Ole Krogstad, daglig leder i NTNU Accel

− For oss er dette en videreføring av piloten i 2015, hvor vi fikk åtte millioner kroner å forvalte. Det er så langt investert 26 millioner kroner i fire selskap, hvor vår pre-såkornkapital Det er så langt investert i 26 MNOK i 4 selskap hvor pre-såkorn kapital utgjør fire millioner kroner. NTNU Accel og ÅKP har som ambisjon om å investere ytterligere ti millioner kroner i startups i løpet av 2016 og ønsker derfor å komme i kontakt med spennende selskap og potensielle medinvestorer. Pengene skal investeres i kunnskapsbaserte virksomheter med et tydelig internasjonalt potensialt.

Rolf Assev, partner StartupLab

Rolf Assev, partner i StartupLab

− Dette er et spennende konsept som vi vet fungerer i og med at vi var med på prøveprosjektet tidligere i år. Det er alltid vanskelig å bestemme hvem man skal investere i.  Derfor er tanken med å matche investeringer hvor erfarne gründere putter egne penger inn i selskapene, en smart måte å gjøre det på.

− For StartupLab gjør dette at vi kan løfte endel startup-selskaper raskere ved at vi kan sikre en større investering i tidlig fase. Founders Fund er i dag i sluttfasen hva angår nye investeringer - og vi ser at disse pengene vil kunne være spennende for oss i et nytt Founders Fund.

− Pengene skal brukes til å matche våre egne investeringer i selskaper i StartupLab og potensielt også som endel av vårt akseleratorprogram som lanseres i disse dager.

− StartupLab og Telenor inviterer de råeste startupselskapene til å bli med på StartupLab Catalylst, et akselleratorprogram hvor seks oppstartselskaper får opptil 1,3 millioner kroner og et heidundranes mentorapparat som i tre måneder skal pushe selskapene lengre enn de noensinne trodde var mulig.

Ole Kristian Hjelstuen, administrerende direktør i Inven2

Ole Kristian Hjelstuen, administrerende direktør i Inven2

− Pre-såkornmidlene betyr at vi får mobilisert privat kapital til selskaper som har lovende teknologi men hvor det er tidlig i utviklingen av teknologien, og risikoen er høy. Vi bruker all vår innsikt i utviklingsløpet og markedet til å gjøre de rette investeringene og til å matche den private kapitalen.

− Disse midlene er spesielt viktige for å bygge helsenæring i Norge, et område hvor det forskes mye.

Knut Wien, administrerende direktør i Angel Challenge

Knut Wien, administrerende direktør i Angel Challenge

− Kapitalen vil bidra sterkt til å ta ned risikoen for alle investorene fra Angel Challenge, og gjøre det lettere for investorer å ta en investeringsbeslutning.

− I hvert Angel Challenge-program er det 20 investorer som går inn med totalt 1 million NOK, vi ønsker at noen av kapitalen skal gå til å matche disse investeringene.

− Gjennom året vil vi også ha over 120 investorer som har vært igjennom Angel Challenge, disse vil få mulighet til å søke på matching-kapitalen. For å aktivere flere investorer og legge grunnlaget for at investorene investerer sammen i syndikater, ønsker vi at investorene går sammen minst tre for å søke om kapitalen.

Anders Haugland, administrerende direktør i Bergento

Anders Haugland, administrerende direktør i Bergen Teknologioverføring (BTO)

− Det betyr at vi kan bidra til å løfte frem enda flere selskap i vår pipeline. Raskere utvikling, forsterket samarbeid med private investorer. Mer effekt!

− Investere dem i selskap hvor pengene utgjør en forskjell og som har team som kan nyttiggjøre seg dem.

Asbjørn Lilletun

Asbjørn Lilletun, administrerende direktør i Norinnova Technology Transfer

− Denne tildelingen gir oss mulighet til «å ta i et tak» for å øke antallet vekstbedrifter som utvikles i vår region. Når vi nå kan tilføre mer kapital i tidlig fase, vil utgangshastigheten kunne økes, og da tror vi at selskapene vil nå lenger. Vi har mange spennende selskaper som er etablert eller er under etablering, som vil få et løft hvis de får tilført tilstrekkelig med ressurser til å utvikle sin ide nå i startfasen. I tillegg til kapitaltilførsel, er kompetanse og nettverk viktige faktorer for å lykkes med å etablere en vekstbedrift. Vi tror derfor på å tilby bedrifter vi investerer i, tilgang til de gode ressursene i innovasjonsmiljøene i regionen. Vi har derfor inngått tett samarbeid med innovasjonsselskapene KUPA (Harstad) og Forskningsparken i Narvik.

− I Norinnova Technology Transfer er vi glad for anerkjennelsen og muligheten dette gir oss for være med på å skape enda flere nye arbeidsplasser fra forskningsmiljøene og de spennende ideene i nord.

Jon Endre Gjærum i Assetto Capital.

Jon Endre Gjærum, managing partner i Assetto Capital

− Vi har mange gode erfaringer fra samarbeide med Innovasjon Norge, og deres arbeide er veldig viktig for gründere og startups i Norge. Det er veldig positivt for oss i Assetto Capital at Innovasjon Norge viser oss tillit ved å tilby oss disse pengene. Det vil også ha stor betydning for de selskapene som i neste instans nyter godt av disse pengene. Pengene skal opplagt investeres i tråd med mandat fra Innovasjon Norge. Det er foreløpig ikke avklart hvilke konkrete investeringer vi vil gjøre.

bjørnar jakobsen

Bjørnar Jakobsen, administrerende direktør i Telemark Group

− Telemark Group er veldig glade for den anerkjennelsen det ligger i å få tilgang på presåkorn-kapital. Denne kapitalen gjør at Telemark Group har mer tilgjengelige midler til å gå inn i gründerbedrifter samtidig som vi kan vurdere et større antall bedrifter/investeringer. Videre gir ordningen en risiko-avlastning, hvilket gjør at vi vil vurdere investeringer i grunderbedrifter med større risiko og med dertil større oppside såfremt bedriften lykkes.

Her er alle investormiljøene som får pre-såkornmidler i 2016

TTO og inkubatorer

InvestormiljøMillioner krFylke
Kjeller Innovasjon6Akershus/landsdekkende
Kongsberg Innovasjon6Buskerud
Bergen Teknologioverføring6Hordaland
Validé AS5Rogaland
Inven26Oslo
StartupLab AS6Oslo/landsdekkende
500 Nordics5Oslo/landsdekkende
NTNU Accel og Ålesund Kunnskapspark6Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland
Norinnova4Troms

 

Forretningsenglenettverk

InvestormiljøMillioner krFylke
FFV AS4Hordaland
Sagene Tech Ventures7Oslo
Angel Challenge8Oslo/ landsdekkende
Victrix AS5Oslo og Hordaland
Bakken & Bæck Invest AS4Oslo
Tidligfasefondet i Nord-Trøndelag AS5Nord-Trøndelag
CoFounder6Sør-Trøndelag
TELEMARK GROUP AS5Telemark
ASETTO CAPITAL AS4Telemark