Skal løse vitenskapelige utfordringer for store selskaper og institusjoner. Flere avtaler er allerede landet.
Annonse
Anita Schjøll Brede og hennes Iris.ai ble liggende igjen på slagmarken under TechCrunch sitt «battle field» i London. Iris.ai var en av 15 startups som hadde gått videre til finalen i den ikoniske tech-kampen, men nådde ikke tirsdagens superfinale. Men Schjøll Brede er langt fra en slagen kvinne, og sier til Shifter at deltagelsen i den prestisjetunge konkurransen har vært "fantastisk moro, og utrolig gøy med all oppmerksomheten".
– Vi er veldig tidligfase, og det har vært skikkelig kult at det vi har gjort på et lite år har vært med å konkurrere på en internasjonal arena med andre startups som allerede er profitable og har millioner av dollar investert i seg, sier gründeren.
Lover inntekter
Annonse
I pitchen i London avslørte hun den nye forretningsmodellen. Anita Schjøll Brede og hennes medgründere skal arrangere såkalte «scithons», der bedrifter og institusjoner betaler for å løse vitenskapelige utfordringer ved hjelp av Iris.ai sin kunstig intelligens. Gründerne har allerede vært i konkrete samtaler med flere aktører, blant andre utdannings- og forskningsinstitusjoner internasjonalt.
– Når vi titter på budsjettet for neste år, ser det i grunnen ganske hyggelig ut, sier Anita Schjøll Brede til Shifter.
Til dommerpanelet på Techcrunch Disrupt opplyste hun at Iris.ai er i dialog med opptil 80 selskaper, og at fem av disse er konvertert inn til salg.
Annonse
Slår Google
Iris har arrangert flere tester av det nye forretningskonseptet allerede. Tidligere i høst holdt Iris en«Scithon» (Science Hackaton) der to lag av teknologer konkurrerte mot hverandre i en vitenskapsjakt. Målet var å finne ut om det gikk an å lage et romfartøy bestående av utelukkende komposittmaterialer. Ingen av lagene hadde rakettforskere på laget, men ble bedømt av et ekspertpanel fra materialforskningsinstituttet Swerea SICOMP. Det ene laget fikk tilgang på Iris, mens det andre laget brukte tradisjonelle artikkeldatabaser.
Annonse
– De som brukte Iris fikk dobbelt så høy score, sa Schjøll Brede til Shifter den gangen.
Gevinst til beste problemløser
Annonse
Under Techcrunch Disrupt fortalte Schjøll Brede videre om hvordan Iris.ai vil invitere master- og doktorgradsstudenter inn for å løse de vitenskapelige utfordringene bedrifter og andre institusjoner måtte ha.
– Vi henter inn 20, 30, 40 virkelig smarte og driftige talenter fra ulike bakgrunner, og vi kobler dem opp mot selskapet som har en utfordring å løse, sa Anita Schjøll Brede, ifølge Techcrunch.
«Problemløserne» settes sammen i team, og bruker Iris.ai til å finne svarene selskapet trenger i løpet av noen timer. Teamet med de beste svarene, vinner en premie fra selskapet.
"Early revenues"
Schjøll Brede sier til Shifter at dette vil være et stort skritt videre på veien til det endelige målet - lage en kunstig forsker som på selvstendig basis finner hypoteser og lager rapporter.
–Dette er et stort skritt nærmere det vi vil bli, pluss at det gir oss «early revenues», sier Schjøll Brede til Shifter.
«Scithon»-eventene vil bidra til at algoritmene til Iris.ai kan utvikles videre i møtet med den virkelige verden i større skala.
De nye kundene, men også deltagelsen i finalen i Techcrunch Disrupt, vil være viktig i den pågående investorjakten.
Blant publikum var både noen av de heftigste investorene innenfor tech, samt mulige samarbeidspartnere. Før finalen sa Brede at finaleplassen vil gi ekstra kredibilitet.
– Synligheten vil gjøre det enda lettere å få på plass penger etterpå, fastslo AI-gründeren.
Backet av norske engleinvestorer
Iris AI ble gründet i fjor, og hentet på kort tid inn tre millioner kroner fra i hovedsak norske engleinvestorer. Tharald Nustad, Thomas Berglund, Øyvind Grøndalen, Anders Lier, Sjur Dagestad, Sjur Thorsheim er inne på eiersiden. Selskapet var også med i 500 Nordics sin akselerator tidligere i år.
Det produseres i dag enorme mengder med forskning, som intet menneske har muligheten til å komme seg gjennom. Ideen med Iris AI er å bruke kunstig intelligens til å «skanne» gjennom dette materialet på jakt etter svarene brukerne spør om.
Hør forøvrig også podcast med gründeren, der hun forteller om reisen hittil. Den har blant annet gått innom Silicon Valley.
Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Last også ned vår seneste podcast med Otovo-gründer Andreas Thorsheim.
I podcasten er han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.
Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.