Portefølje-ansvarligAnne Worsøe i Bakken & Bæck. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Anne Worsøe om Trump-seieren: Det er Brexit en gang til. Vi sitter i et ekkokammer av folk som er opptatt av de samme tingene.
Anne Worsøe, tidligere Innovasjon Norges sjef i Silicon Valley, og nå investor og porteføljeansvarlig i i Bakken&Bæck er veldig overrasket over at Donald Trump blir USAs neste president.
–Jeg ble veldig overrasket. Dette er Brexit en gang til. Alle spørreundersøkelser viste noe annet. For meg blir det tydeligere at vi sitter i et ekkokammer av folk som er opptatt av de samme tingene. Vi tror vi ser verden objektivt, men det gjør vi definitivt ikke, sier Worsøe til Shifter.
Hun peker på at det ikke bare er folk uten utdannelse som har stemt på Trump.
–Det er et flertall i den amerikanske befolkningen. Det er de vanlige amerikanerne. Hvordan kan vi i vår digitale tidsalder, hvor vi aldri har hatt mer informasjon, bomme så kraftig?, spør hun.
Trump er i motsetning til den jevne politiker mye mer impulsstyrt som gjør det hele mer uforutsigbart, mener hun.
–Han hadde veldig mye motstand i California, både i Silicon Valley, men også i Hollywood. Ikke alle som har hørt om amerikanske tech-investorer, men folk vet hvem Lady Gaga er. De fleste mediene var også imot ham, sier hun.
–Dette skjer i Europa også
Hun advarer folk mot å tro at dette er et «amerikansk problem».
–Dette skjer i Europa også. Vi, i tech- og mediebransjen, er en gruppe mennesker med dårlig grasrotkontakt. Det har ikke vært velstandsøkning for den jevne amerikaner de siste 30 årene. Og de fleste jobber ikke i tech. Vi sitter en boble og vi har dårlig kontakt med folk flest, det er det jeg tenker mest på i dag. Og at jeg skal være god og snill mot verden, sier Worsøe.
–Hvordan vil dette spille inn på norsk startupscene?
–De miljøene som har vært fremgangsrike, har vært de som har vært åpne for immigranter. Hvis folk ikke lenger vil bo der lenger, vil det gjøre stor skade. Trump har blant annet sagt at han vil fjerne utenlandsstudenters mulighet til å bli igjen å jobbe i USA etter studiene. Det gjenstår å se om det vil skje.
–Det er samtidig en mulighet for oss til å invitere folk hit. Vi trenger desperat talenter. Vi er for få i Norge og trenger drahjelp fra folk som kan dette mye bedre enn oss. La oss benytte anledningen til å invitere folk til Norge.
Jeg tror mye av grunnen til at startups orienterer seg mot USA, er at de har store selskaper som kjøper teknologi. Så lenge de fortsatt er der, tror jeg ikke nødvendigvis vi vil se en sterk effekt umiddelbart.
Alternativer til Silicon Valley
–Tror du norske startups vil se andre steder enn Silicon Valley og hva er alternativene?
–Det er mange alternativer. Først og fremst Stockholm, som er så kort unna. Berlin er spennende. Og ikke minst Amsterdam. Der har de jobbet systematisk i mange år for å bli Europas San Francisco. Det er en grunn til at Google og Netflix oppretter kontorer der. Det er et sted hvor folk vil jobbe. Men dette er også en mulighet for Norge. Vi står enda friere enn Nederland og kunne gjort enda mer for å skape stedet der talenter vil bo, sier hun.
Hun ramser også opp London, Singapore, Kina. Toronto i Canada som alternativer til «den amerikanske drømmen».
–Innerst inne. Trodde du dette kunne skje?
–Ja, det gjorde jeg. For et halvt år siden. Ikke minst i sommer da jeg var på besøk der. Jeg har mange venner som tidligere var pro Sanders og nå var pro Clinton. Tech-eliten har ønsket en endring, og Clinton representerte ingen endring, hun var det minste ondet, poengterer hun.
Worsøe tror dette først og fremst er en protest mot Washington. Hvor selv Trump er bedre enn å fortsette som før.
–Det er en liten revolusjon, og det hadde jeg ikke trodd ville skje de siste ukene. I natt tenkte jeg på hvordan vi kunne være så blinde. Han hadde aldri ledet i Wisconsin, men så vinner han der, sier hun.
Tid for selvransakelse i tech-bransjen
–Vi i tech-bransjen må ta dette innover oss. Dette kan også være et opprør mot mye av det tech-bransjen står for. Eksempelvis puttes det veldig mange penger inn i «GIF-selskaper» som ikke står for reell innovasjon, men hvor én prosent tjener seg veldig rike. 99 prosent gjør det ikke. Jeg tror det kommer til å bli en selvransakelse på hvem vi egentlig skaper et bedre liv for, sier hun.
Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Last også ned Shifters seneste podcast med AI-gründer Anita Schjøll brede. Om blant annetkunstig intelligens, om hvor lenge hun skal leve, og hvordan det er å gå konkurs og ut av skapet i Silicon Valley.