Marie Mostad i Inzpire.me. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Ny undersøkelse om kvinnelige gründere avdekker trakassering i investor-møter: – Jeg blir så provosert, sier inzpire.me-Marie

Publisert

De ferske tallene overrasker imidlertid ikke timetoRIOT-gründer Kimberly Larsen. 

Den ideelle organisasjonen «Women who tech» har undersøkt arbeidsklimaet for kvinnelige gründere i Europa, og minst tre funn peker i retning kapitalinnhenting, skriver svenske Breakit.

  • 47 prosent av de kvinnelige gründerne sier de har blitt behandlet annerledes av investorer på grunn av sitt kjønn.
  • 30 prosent sier de har blitt fortalt at sjansene for å få penger, hadde vært større dersom de hadde hatt med seg en mannlig medgründer.
  • 11 prosent opplyser å ha blitt antastet, at investorene har rørt dem upassende - eller foreslått sex.

– Det siste tallet er jo helt sjokkerende, men jeg har selv fått høre at sjansene for å få penger, ville vært større hvis jeg hadde med meg en mannlig gründer, forteller Kimberly Larsen.

Hun refererer riktignok til tiden i England, men da forekom også forskjellsbehandlingen i flere ulike varianter.

– Jeg vant blant annet en internasjonal entreprenørskap-konkurranse, og da var det flere menn som mente jeg kunne trenge deres hjelp, menn som ikke hadde nådd topp ti i samme konkurranse, sier Larsen.

– Men møter man en slik holdning, er det en fin måte å sile ut useriøse, gammeldagse investorer på - som man uansett ikke vil ha med på laget, sier hun - som selv var «picky» i møte med potensielle investorer i fjor.

Les også: Svensk studie: Investorer tror kvinner er redd risiko og presterer dårligere

– Jeg ble helt sjokkert

Også Inzpire.me-gründer Marie Mostad har vært tett på lignende situasjoner, men «heldigvis» vært skånet selv.

– I USA var jeg en del av teamet som hentet penger, og min CEO fikk da beskjed om at hun burde ha hatt med seg sine mannlige medgründere i møtet. De var utviklere - og hun en sylskarp business-dame, så da ble jeg helt sjokkert, sier Mostad.

Tilbake i Norge var hun derfor forberedt på det verste.

– Men da Mats (medgründer Mads Lyngstad, red. anm.) og jeg snakket om hvem som skulle ha ansvar for «fundingen», nektet jeg å finne meg i forskjellsbehandlingen. Jeg blir så provosert av at det skal være sånn, så jeg gikk i møtene med god selvtillit.

Les også: Kun 0,7 prosent av svenske gründere som får investeringer er kvinner

Ser en endring

Resultatet ble, som tidligere nevnt - vellykket, og Mostad tror det først og fremst skyldes at Norge ligger langt foran.

– Vi har lenge hatt et stort fokus på likestilling, blant annet i næringslivet - og arbeidslivet generelt, og fremdeles opplever jeg at mange interessert i bli enda bedre, forteller hun - og resonnementet får støtte hos engleinvestor Anniken Fjelberg.

Hun mener vi ikke kan stikke overnevnte tall under stol, men har samtidig sett en endring de siste årene.

– Før hørte jeg om lignende historier et par ganger i året, men nå, etter at vi begynte å sette lys på problemet, er det svært lenge siden, sier Fjelberg.

– Og det kan godt skyldes av modige kvinner og menn turte å stikke seg frem, gå foran - og snakke om problemet.

Les også: Abelia og Oda-nettverk: Dette er Norges fremste teknologikvinner