
Åpner kontor i Brussel for å hjelpe norske bedrifter med å søke om EU-penger
Såpass lukrative er EU-midlene at Innovasjon Norge velger å åpne et eget Brussel-kontor.
- Finansiering fra EU er blitt mye mer attraktivt siden Horisont 2020 ble lansert, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.
Derfor åpner Innovasjon Norge et Brussel-kontor som skal gi praktisk bistand og støtte til bedrifter som søker EU-midler og i tillegg bidra til å gjøre norske aktører og interesser mer synlige i Brussel.
EUs Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon med et totalt budsjett på 80 milliarder euro i perioden 2014-2020, som gjør det til verdens største satsning på forskning og innovasjon.
Norske selskaper har allerede sikret seg 912 millioner kroner fra EU-programmet, men Innovasjon Norge mener Norge kan få en større andel av denne EU-kaka dersom de har et kontor i Europas «hovedstad».
–Vi har mange bedrifter i Norge som kan konkurrere og vinne mot de beste i Europa. Vi skal bistå disse, sier Traaseth.
En del av Kunnskapskontoret
Innovasjon Norges kontor i EU-hovedstaden er samlokalisert med Norges forskningsråd og Senter for internasjonalisering av utdanning, og er en del av det nye Kunnskapskontoret i Brussel.
Helene Fladmark, som leder Eyde-klyngen på Sørlandet, har allerede brukt Innovasjon Norges kontor i Brussel.

- Det å ha norske støttespillere i Brussel har vist seg å være uvurderlig. De forstår våre behov og kjenner både mennesker og rutiner i EU-systemet, som gjør at kontakten fungerer slik den skal. Klyngen fikk støtte mye raskere og med langt færre utfordringer underveis enn vi hadde trodd, sier Fladmark.
Fakta om Horisont 2020
- Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.
- Norge er fullverdig medlem av programmet. Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan delta på linje med partnere og konkurrenter fra andre europeiske land.
- Skal bidra til å løse de største felles utfordringene som innbyggerne i EU og resten av verden står overfor – samfunnsutfordringene. Viktige områder er tilgang på mat og vann, energi og miljø, helse, demografisk endring og sikrere samfunn.
- Målet er å løse utfordringene ved hjelp av felles innsats fra ulike fagdisipliner og samarbeid mellom private og offentlige aktører.