Apples Tim Cook på scenen under WWDC-konferansen. Foto: Apple
Apples Tim Cook på scenen under WWDC-konferansen. Foto: Apple

Paradise Papers: Apple har sluppet unna milliarder i skatt

Publisert Sist oppdatert
 

Gjennom sinnrike systemer slipper techgiganten Apple unna skatt, viser nye Paradise Papers-avsløringer.

Medier fra en rekke land har samarbeidet om de såkalte Paradise Papers-avsløringene, blant dem Aftenposten i Norge.

«Dobbelt irsk»

Også Apple har benyttet seg av et smutthull i irske og amerikanske skatteregler. Denne varianten av skatteplanlegging går under navnet «dobbelt irsk», ifølge BBC.

Inntektene fra alt salg utenfor USA, som utgjør over halvparten av selskapets totale inntekter, ble kanalisert gjennom irske underselskaper som i praksis var statsløse, noe som bidro til at skatten sjelden kom over 5 prosent, og i enkelte år ble så lav som 2 prosent.

Flyttet pengene ut av EU

I tillegg har IT-selskapet flyttet sin enorme kontantbeholdning fra Irland til Jersey i Den engelske kanal. I fjor sommer kom EU-kommisjonen fram til at en avtale mellom Apple og Irland hadde gitt selskapet en ulovlig skattefordel. Irland ble pålagt å kreve inn 13 milliarder euro i skatt, pluss 1 milliard i renter. Både Apple og Irland anket avgjørelsen, men irske myndigheter har senere sagt at de vil rette seg etter pålegget.

Den siste dokumentlekkasjen avslører altså at det amerikanske selskapet har flyttet drøyt 250 milliarder dollar til Jersey. Øya – som ikke er en del av EU, selv om den er britisk territorium – fastsetter sine egne skatteregler og har nullskatt for utenlandske selskaper.

Apple sier selskapet følger alle regler, at de fortsatt er verdens største skattyter og at de har betalt rundt 35 milliarder dollar i selskapsskatt de siste årene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS