Sykehus-startup utvikler hjerteflimmertest til hjemmebruk: Globalt legemiddelselskap går inn med finansiell støtte
Appsens jakter nå finansiering frem mot markedsgodkjenning.
Hjerteflimmertestens prototype kan ta en ukes sammenhengende EKG -- for et halvt år siden var målet to døgn. Arendals-selskapet Appsens har utviklet en trådløs sensor som overvåker hjerterytmen i opp mot en uke, og sender resultatene til en app på mobilen, skriver Finansavisen.
På denne måten kan man fange opp hjerteflimmer -- som er en hyppig årsak til hjerneslag.
Innoverer med tekstlengde
Appsens ble gründet på bakgrunn av forskning ved Sørlandet sykehus, og har de siste seks månedene lett etter investorer. Når Pfizer nå går inn med finansiell støtte, er det en klinisk studie, forskning og testing, samt markedsføring, som er målet. Det trengs omkring 30 millioner kroner for å finansiere studien og ferdigstille produktet.
– Dette er et prosjekt hvor vi ser at det kan være stor nytte for pasienter, ved at man kan oppdage tilstanden hjerteflimmer som potensielt kan gi hjerneslag, sier medisinsk direktør Erik Hjelvin i Pfizer, til Finansavisen.
Andre produkter på markedet som kan overvåke hjerterytmen mens pasienten er hjemme registrerer kun hjerterytmen i rundt 30 sekunder av gangen, ifølge Hjelvin. Lengden på målingene kan være avgjørende for om hjerteflimmer oppdages, og Appsens sin hjerteflimmertest kan dermed redde flere liv.
150.000 lever med hjerteflimmer
Det anslås at cirka 150.000 nordmenn lever med hjerteflimmer i dag, og at en tredjedel ikke vet om det selv. Hver dag får åtte nordmenn hjerneslag som følge av nettopp hjerteflimmer. At flimmeret ikke alltid er regelmessig, gjør at det kan være vanskelig å oppdage for helsepersonell som ofte gjør målinger som ikke varer lenger enn noen minutter.
I 2019 skal Appsens gjennomføre en klinisk studie på 100 personer ved Sørlandet sykehus. Dette blir grunnlaget for markedsgodkjenningen. Selskapet har mål om én million solgte enheter i 2022, noe som vil gi salgsinntekter på like under en halv milliard, skriver Finansavisen.
Les også: Mobil-legen Eyr: «Helsevesenet lever fortsatt i en verden med CD-ROM og sjekkhefter»