Hennes nye hårføner skal hindre at frisører blir syke: Vil erobre Europa
Vigdis Marthinsen så unge frisørlærlinger slite med de samme belastningsskadene hun selv hadde. Det ble til en føner som verden ikke hadde sett maken til.
Selskapet Dual Air har allerede patenter i ni land og Eurasia-området. Ideen kom en dag mens hun holdt på med opplæring av lærlinger, slik hun har gjort i 25 år.
-- En av jentene i salongen kom med tårer i øynene og sa at hun bare måtte slutte som frisør, fordi hun hadde så vondt i skuldrene og nakken. En annen lærling hadde fysiske plager da hun holdt i hårføneren, som tydet på at hun på et senere tidspunkt ville få belastningsskader, og jeg forstod at det måtte noen endringer til. Jeg har vært frisør i 30 år og har selv belastningsskader, men disse unge frisørene hadde lignende plager etter bare noen få år i yrket, sier Marthinsen.
Marthinsen observerte når frisørene i salongen hennes fikk de største smertene, og fant ut at det var de dagene der hårføneren hadde vært mest i bruk. Dual Air, som det i dag finnes 1000 eksemplarer av til bruk i frisørsalonger, ble utviklet i samarbeid med en masterstudent fra NTNU, og baserer seg på tilbakemeldinger fra flere frisørsalonger, som har testet prototyper og deltatt på intervjuer om arbeidshverdagen om frisør.
Nå Dual Air i gang med å hente kapital via Folkeinvest, der selskapet er på jakt etter investorer i den generelle befolkningen. Altså ikke nødvendigvis de rikeste investorene, men "folk flest".
-- En sorg for de frisørene som må slutte
Føning utgjør ifølge Martinsen rundt 30 prosent av arbeidstiden hos damefrisører og 20 prosent hos herrefrisører. Flere rapporter innen ulike yrkesgrupper peker på faren ved arbeid med albuen over skulderhøyde, slik frisører som bruker tradisjonelle føner, gjerne må. En mye sitert Fafo-rapport fra 2003 viser at tre av fire frisører med helseplager forteller at det dreier seg om problemer med armer og skuldre. Fønere er imidlertid ikke eneste utfordring. En EU-rapport viser også at mange frisører i fare for å utvikle leddproblemer i håndledd, hender og fingre som følge av sakser -- et verktøy det er vanskelig å komme utenom hvis man skal være frisør.
Dual Air-hårføneren er ifølge Martinsen den første i sitt slag, med to luftuttak, som gjør at frisøren kan holde armen inntil kroppen når han eller hun føner. Hårføneren har et touchdisplay, der frisøren kan velge ulike moduser for føneren. Marthinsen mener at en del av grunnen til at så lite innovasjon har skjedd innen frisørfaget tidligere -- og at Dual Air dermed er et innovativt produkt -- er at mange av dem som har utviklet hårfønere har vært menn, som ikke nødvendigvis har vært i rollen som frisør daglig.
-- Jeg er operert i begge skuldrene, og måtte slutte som frisør. Jeg har artrose i kroppen fra før av, men det er en typisk frisørskade. Derfor er jeg et godt eksempel på dette. Frisørfaget er et av fagene som skårer høyest på tilfredshet og trivsel, og det er en sorg for de frisørene som må slutte, sier Marthinsen.
Hun understreker viktigheten av at fagorganisasjonen Norske Frisør og Velværebedrifter har fått i gang forskning på hva det betyr at frisørene får et annet verktøy som gir endrer frisørenes arbeidsmetode.
-- Med kjærlighet til frisørfaget
De videre planene for Dual Air i tiden som kommer er blant annet at man skal sørge for opplæring av distributører som skal selge Dual Air, delta på messer for frisører og distributører, finansiere et lager hos produsenten, og ansette eller leie inn arbeidskraft. Dual Air står nå "på terskelen ut til Europa", forteller Marthinsen, som legger til at selskapet trenger penger for å muliggjøre dette. Investeringsrunden hos Folkeinvest er et viktig ledd i dét.
På spørsmål om Dual Air på et tidspunkt skal nå forbrukermarkedet, svarer Marthinsen at det i så fall må komme når selskapet har investorer og produsenter til å håndtere en slik vekst. Hver enkelt hårføner koster i dag 2500 kroner (pluss moms), og er ikke egnet -- verken ergonomisk eller økonomisk -- for forbrukermarkedet.
-- Jeg har fått spørsmål om forbrukermarkedet, og når jeg har tenkt til å gå inn i det, men jeg vil ikke gjøre det enda. Europa har 1,3 millioner frisører, og det er mer enn stort nok for meg å ta hånd om, he he. Det får bli opp til andre, så kanskje det er noe som blir vurdert senere når jeg får med gode investorer og produsenter, men for meg er det viktigst at hårføneren er laget med kjærlighet til frisørfaget. Jeg vil at alle verdens frisører skal få tilgang på dette og slippe å ha plager, sier Marthinsen.