Man må rive ned for å bygge opp. Are Traasdahl i det som skal bli de nye lokalene hans i Myntgata i Oslo. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Her bygger Are Traasdahl nytt superhus for landets ledende startups

Publisert Sist oppdatert

En av Norges ledende seriegründere går sammen med en av Oslos ledende eiendomsutviklere, og lager et kollektiv for de mest lovende tech-selskapene.

Trillebårer med murstein, hauger med gammel isolasjon, hengende ledninger fra taket og et gulv som er dekket av et forholdsvis tykt lag med murstøv og enda mer betong. Selv om Are Traasdahl var vant til både det ene og andre da han vokste opp i Orkdal i Trøndelag, der han blant annet solgte brukte sykler og biler som han hadde pusset opp, er det ikke helt vante omgivelser for seriegründeren og teknologiinvestoren.

Han kommer imidlertid til å være mye her i bygget som en gang i tiden utgjorde den gamle stallen til Forsvarets hester. Sammen med eiendomsutvikler Aspelin Ramm er han nå i gang med en totalrenovering av den ærverdige bygningen i Myntgata 2. I mars åpner det som skal bli et nytt teknologisenter, som skal huse noen av landets fremste vekstselskaper.

-- Vi retter oss mot selskaper som har vokst ut av de tradisjonelle miljøene. De som skal satse internasjonalt, og skal bli gigantiske, forteller Are Traasdahl, som gründet Tapad som han solgte videre til Telenor for 3,2 milliarder kroner.

Kresen

Det siste året har han giret opp satsingen som investor gjennom selskapet Spring Capital, og har også et nytt, hemmelig gründerprosjekt på gang. Men denne gangen slipper han altså nyheten om at han går inn i det etter hvert tettpakkede markedet for arbeidsfellesskap rettet mot tech-selskaper i Oslo.

Det er imidlertid ikke selve bygningen eller interiøret som blir det viktigste i den nye satsingen til Traasdahl og Aspelin Ramm, gjennom deres felles selskap Share. For Tapad-gründeren handler det om at de beste vekstselskapene skal kunne sitte tett på hverandre, og dra nytte av de andres kompetanse og erfaring.

Traasdahl viser til at interessen har vært stor så langt, men at han velger å gjøre det litt trangt i døra, og foreløpig er det bare det ekstremt raskt voksende programvareselskapet Ardoq som er klar for å bli offentliggjort.

-- Det er sikkert mange små selskaper som vil snakke med Ardoq, men det er viktig at Ardoq også får noen å snakke med, sier han om hvorfor det er nødvendig å være kresen på hvilke selskaper som skal få sitte på huset.

Tung partner

Det er ikke noen «hvem som helst» i Oslos eiendomsmarked, Traasdahl teamer opp med. Aspelin Ramm har blant annet vært med på å utvikle Tjuvholmen og nye Vulkan. Bygget vil fortsatt være i Oslo kommunes eie, men Share har inngått en langtidsavtale.

-- Vi tenker at vi kan kapitalisere på hverandre. Vi kan dette med by- og stedsutvikling, mens Are med Spring Capital har det nødvendige nettverket. Så vi tror dette er starten på noe som kan bli enda større, sier Mona Aarebrot, direktør for marked og drift hos Aspelin Ramm.

Mona Aarebrot i Aspelin Ramm, Are Traasdahl i Spring Captial og Magnus Valmot i Ardoq tar en runde i de nye lokalene som skal huse vekstselskaper i Myntgata 2. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Det litt umake paret kom sammen gjennom daværende partner Stig Bech i advokatselskapet BAHR, en av landets ledende kapasiteter innenfor eiendom og jus. Som en bekjent av Traasdahl mente han at dette var et bra sted å legge den nye teknologisatsingen, der midtveis mellom Aker Brygge og Bjørvika.

-- Det er en utrolig spennende eiendom og området er viktig for byutviklingen, sier Traasdahl.

Første leietager

Først ut blant selskapene som Traasdahl har signert, er altså Ardoq.  Startupen så verdens lys i 2013, og hjelper virksomheter å forstå og håndtere kompleksitet -- og hvordan IT-arkitekturen henger sammen med forretningen. Selskapet har hatt stor suksess med sin plattform, og satt på StartupLab før teamet nå er blitt for stort til å være i Forskningsparken.

-- Vi var 12 ansatte for 18 måneder siden. Nå nærmer vi oss 50, og har vokst oss gjennom hele løpet til Forskningsparken. Det har vært vanskelig for oss å finne ut hvor reisen skulle fortsette, sier administrerende direktør Magnus Valmot i Ardoq.

Han viser til hvordan tradisjonelle eiendommer kommer med fem til syv år lange kontrakter.

-- For et selskap som kan doble seg i størrelse på ett år, blir det omtrent umulig å vite hvor vi skal være om fem år. Det blir ren gjetning, sier Valmot.

Han ser frem til å flytte inn nå i mars, og tror selskapet vil få mye ut av det.

-- USA blir viktig for den videre vekstreisen til selskapet, og på denne ekspansjonsreisen så er jo personer med Are sin erfaring fantastisk å kunne sparre med. Så dette er enda et eksempel på verdien av miljøet slik som Myntgata vil bli, og at et selskap som Ardoq får enklere tilgang på folk med riktig og relevant erfaring fra internasjonal selskapsbygging. Og i neste runde er det også viktig at vi deler våre erfaringer, for å være med å løfte selskapene rundt oss.


Animasjonen viser hvordan det vil se ut i Myntgata 2 når det står ferdig i løpet av vinteren. Animasjon av arkitekten, Oslo Works

Ikke investert

Are Traasdahl har satt av en kvart milliard kroner til å investere i norske startups, som han ønsker å hjelpe opp og frem i det amerikanske markedet. Tidligere i høst ble det kjent at investeringsselskapet Spring Capital Polaris har gjort sin første investering, i Dogu fra Trondheim, et oppstartsselskap som har utviklet en plattform for «gamification» av salg.

Spring Capital vil ha sitt Oslo-kontor på det nye teknologisenteret, men det er ikke nødvendigvis slik at de tre til fire selskapene som ellers flytter inn, er en del av porteføljen til Traasdahl. For selv om han er full av godord om Ardoq, har han foreløpig ikke investert penger i selskapet.

-- De har allerede mange store, norske selskaper som kunder, og ønsker nå å vokse sin amerikanske kundebase videre. Jeg har introdusert dem til folk jeg kjenner i USA, og gitt råd om hvordan de kan bygge en organisasjon der borte. Jeg vil at norske selskaper skal lykkes i utlandet, det er det overordnede vi alle jobber med. Det blir en del av konseptet her også. Når folk bor her, bryr jeg meg virkelig om selskapene og hjelper til det jeg kan.

-- Det er imidlertid ikke alltid det vil treffe våre kriterier, som er veldig smale. Vi gjør én til to investeringer i året. Så det vil være en mye bredere gruppe enn dette som er interessante å ha her i bygget, påpeker Traasdahl.

Hør forøvrig podcast med Are Traasdahl fra tidligere i høst, der han forteller om hvordan han tenker når han investerer i gründere og bygger eget selskap. Abonner på Shifters podcast via Apple Podcaster, eller den podcast-klienten du måtte bruke.