Minipro

Angel Challenge-vinner henter 7,5 millioner kroner fra bergensinvestorer. Nå bærer det ut i verden

Publisert Sist oppdatert

Ingmar Høgøy i fiskefôr-startupen Minipro fikk tårer i øynene da han vant Angel Challenge. Nå kan gründeren gråte av glede nok en gang.

Premien i Angel Challenge på forsommeren var en million kroner fra investorene som stemte frem selskapet. Nå er beløpet betydelig økt.
Momentum Partners – med Arve Fresvik og Hilde Støle Pettersen i spissen – går tungt inn i Høgøys fiskefôr-startup, Minipro. Med på investorlaget er blant andre gründerne av Adams Matkasse, Lasse Smedsvig og Harald Aalvik. I tillegg, valgte en rekke av investorene i Angel Challenge å øke sin innsats i selskapet.

– Dette viser at konseptet til Angel Challenge fungerer, mener Fresvik.

Babyfisk

I første omgang går investorene inn med 7,5 millioner kroner, med en opsjon på ytterligere fire millioner. Momentum Partners fattet interesse for Minipro gjennom Angel Challenge, men både de og andre investorer bestemte seg for å sikte langt høyere.

Ingmar Høgøy har lang erfaring fra fiskeindustrien. Minipro sikter seg ikke inn mot lakseoppdrett, men mot hvitfisk og reker. Disse artene er ifølge Fresvik langt mindre hardføre enn laksen, og trenger levende fôr den første tiden for å overleve. Ingmar Høgøy har utviklet et substitutt for dette «babyfiskeforet». Oppdretterne kan spare både kostnader og areal ved bruk av Minipros fôr, i tillegg til at risiko for sykdom reduseres, ifølge Fresvik.

Inn i Sør-Amerika

Minipro vil i første omgang satse i Brasil og Ecuador, der markedene for rekeoppdrett er store. Deretter vil oppmerksomheten rettes mot det sørlige Europa og hvitfiskmarkedet der.

– Asia er kanskje det største markedet, men satsningen der vil først komme etter beviselig kommersiell suksess i Sør-Amerika og Europa. Organisasjonen og forsyningskjeden vil gradvis bygges opp etter hvert som salget øker, sier Fresvik i Momentum.

Han mener det er liten tvil om at oppdrettsnæringen har en viktig rolle i å mette verden, men at veksten og utviklingen må være bærekraftig, og viser til sykdomsproblemene som begrenser veksten i laksenæringen. Minipro ønsker å bidra til å minske det såkalte «fotavtrykket» oppdrettsnæringen har, og samtidig gjøre næringen mer forutsigbar.

Verdi 19 millioner

Før investeringen satt Høgøy og Seagarden Group AS med 50 prosent hver. De sitter nå med 60 prosent. Fresvik sier det har vært viktig for investorene at gründerne sitter igjen med en betydelig eierandel.

– Ingmar er en rutinert herremann, og har jobbet i bransjen i en årrekke. Det er han som har utviklet teknologien og reseptene. Vi traff først Ingmar da han deltok på Angel Challenge, og med erfaring fra både fôrbransjen og tradisjonell industri, så vi stort potensial i selskapet og teamet, sier Fresvik.

Satser som investorer

Inntil nå har Momentums virksomhet primært vært rådgivning, men teamet har også gjort flere direkte investeringer. Blant investeringene selskapet står bak, er Cutters (innovativt frisørkonsept), Freska (nordisk bookingplattform for renholdstjenester), EasyBnB (hosting plattform for utleie på AirBnB) og nå sist Minipro.
De vil fremover gire opp, for å gjøre enda flere investeringer i startups.

– Dere er nå aktive på Vestlandet. Vil dere takke nei til henvendelser dersom østlandske startups tar kontakt?

– Vår base er på Vestlandet, og vi har et uttalt mål om å bidra til både omstilling og vekst i regionen. Når dét er sagt, så ser vi absolutt etter gode konsepter, ideer og ikke minst gode team andre steder i landet også, sier Fresvik.

Aktive eiere

Han sier at Momentum ønsker å ta en operativ rolle i selskapene de investerer i. Der det er naturlig, tar de også styreposisjoner i startups de går inn i.

– Det viktigste er imidlertid det som foregår utenfor styrerommet, gjennom operativ bistand til selskapene. Vi vil bidra med kompetanse, og ønsker å være tett på. Vi vil støtte dem både i overordnet strategi og operativt når gründerne står overfor konkrete utfordringer, for eksempel videre skalering og internasjonalisering, sier han.

Fresvik viser til at han og partnerne har erfaring fra både mindre selskaper i tidlig fase til de største industriselskapene i landet.

– Den samlede erfaringen til teamet, gjør at vi vil kunne være en partner for gründerne gjennom alle fasene en startup må gjennom for å lykkes, mener han.

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned den nye Shifter-podcasten der Johan Brand i Kahoot forteller mer om lederskiftet. Men også om mye annet du kanskje ikke visste om Kahoot, slik som kunstnerkarrieren, lederstilen, garderobeprat i Amerika, etc etc.